Sfârșitul începutului de familie, cândva fericit și boem, este întunecat de efort, oboseală, violență, dezamăgire, singurătate, divorț. De ce este atât de greu să rămâi o familie frumoasă după ce apare copilul? De ce e mai greu decât înainte?
Studii recente arată că mai mult de 40% dintre copiii născuți ajung să crească într-o familie monoparentală până la vârsta de 18 ani. Articolele avertizează despre costul imens al creșterii unui copil. Știrile de televiziune relatează poveștile tragice ale mamelor care și-au rănit bebelușii în timpul depresiei post-partum. Abuzul asupra copiilor a devenit o problemă națională. Cărțile pentru părinți scriu despre cum să „supraviețuiești“ statutului de părinte și despre cum părinții trebuie să lupte pentru a-și menține căsnicia vie odată ce devin părinți.
Ce omoară dragostea între părinți după nașterea copilului?
Sociologii, psihologii și psihiatrii au început să cerceteze pentru a găsi răspunsuri. Rezultatele celor mai recente studii ale acestora arată că partenerii care devin părinți au:
Roluri familiare egale, nu ca pe vremea părinților lor. Adică femeia nu mai stă doar acasă să crească copilul, ci e obligată să se întoarcă la serviciu mai repede după naștere, pentru a putea întreține familia. La fel, bărbatului i s-a oferit, cel puțin legal, șansa de a rămâne el acasă pentru creșterea și îngrijirea copilului. S-a întors lumea cu susul în jos!
Așteptări prea mari, idealiste, despre cum s-au gândit că se vor împărți rolurile în familie după apariția copilului.
Mai multe conflicte și dezacorduri după nașterea copilului decât înainte.
O dezamăgire crescută față de relația lor de cuplu.
Cu alte cuvinte, habar nu au ce presupune apariția unui copil în viața lor de cuplu și nu sunt pregătiți nici să șteargă cu buretele imaginea idealistă pe care și-au format-o în minte. Nici nu e de mirare că mai mult de 50% dintre aceste cupluri ajung la divorț! În aceste condiții, copiii nu au nicio vină pentru suferința părinților lor. Aceasta nu are nicio legătură cu apariția copilului în viața lor, ci, mai degrabă, cu probleme existente cu mult înainte de nașterea acestuia și care au rămas nerezolvate.
Dragostea între părinți după nașterea copilului – Cum stă treaba și de ce e atât de greu
Majoritatea soțiilor și soților devin dezamăgiți de relația lor de cuplu după ce devin părinți. Proaspetele mame pe umerii cărora stă bunăstarea financiară a familiei trebuie să se despartă de bebeluș pentru a merge la serviciu, deși își doresc să rămână alături de bebeluș. Tații se simt neglijați de partenerele lor. Ambii parteneri trebuie să facă ajustări majore de timp și energie ca indivizi într-un moment în care dorm mai puțin și există mai puține oportunități de a fi împreună. Au mai puțină răbdare cu lucruri care înainte nu păreau deranjante. Frustrarea lor se revarsă de la unul la altul. Pentru cuplurile care au crezut că a avea un copil îi va aduce mai aproape, acest lucru este deosebit de confuz și dezamăgitor. De ce a deveni părinte are un impact atât de puternic asupra unei căsnicii?
A deveni o familie astăzi este mai dificil decât înainte. Soții sunt prinși între concepțiile tradiționale și cele moderne despre cum ar trebui să-și trăiască viața. Conform noile concepte, pe măsură ce femeile și-au asumat un rol tot mai mare în piața muncii, tații și-au asumat un rol mai important în munca de acasă. Dar asta nu s-a întâmplat! În cele mai multe familii nu s-a întâmplat asta!
Nu faptul că rolurile bărbaților și femeilor sunt inegale pare să producă suferință cuplurilor, ci mai degrabă că acestea sunt atât de clar discrepante față de ceea ce se așteptau ambii soți să fie. Rolurile pe piața muncii ale femeilor s-au schimbat, dar rolurile lor în familie nu! Soții bine intenționați și confuzi se simt vinovați, în timp ce soțiile lor, suprasolicitate, se simt furioase. Nu este nevoie de multă imaginație pentru a vedea cum aceste emoții pot alimenta focurile conflictelor conjugale. Iar când își aduc acasă primul copil, proaspeții părinți intră pe un teritoriu necunoscut și pornesc pe trasee diferite în călătoria pe care și-au imaginat că o vor face împreună.
Dragostea între părinți după nașterea copilului – O veste proastă și una bună
A face saltul de la relația de cuplu la cea de mami și tati este incitant, entuziasmant și minunat. Dar este și epuizant, exasperant și îngrijorător, o combinație toxică pentru relația de iubire care v-a transformat în părinți. Vestea proastă este că menținerea unei căsătorii după copil necesită mult timp și energie, adică exact ce ai mai puțin în acest moment. Vestea bună este că dacă reușiți să nu vă irosiți toată energia pe resentimente unul față de celălalt , vă rămâne mai mult pentru a vă bucura unul de altul.
7 probleme comune ce pot să apară în relația voastră de cuplu ca proaspăt părinți
PROBLEMA 1: Când treburile casnice se dublează, la fel se întâmplă și cu certurile
PROBLEMA 2: Idei despre creșterea copilului aveți amândoi. Dar când nu funcționează, trebuie schimbate, iar cel care greșește să „plătească“
PROBLEMA 3: Faceți sex măcar la jumătate din cât făceați înainte și tot va fi bine
PROBLEMA 4: Creați timp doar pentru voi (un film, o plimbare, un teatru, o vizită)
PROBLEMA 5: Nu mai poți avea (aproape) aceleași hobby-uri pe care le aveai înainte
PROBLEMA 6: Bunicii! Nu mai scăpăm de ei!
PROBLEMA 7: Banii contează mai mult decât crezi!!!
CITEȘTE MAI DEPARTE DESPRE: 7 PROBLEME comune în relația voastră de cuplu și SOLUȚII care ar putea face ca lucrurile să funcționeze
CELE 10 PORUNCI ale căsniciei (pentru el și ea)
1. Nu spune niciodată „Nu faci nimic niciodată!“. Spune, mai degrabă „Cumpără șervețele umede când vezi că se termină“.
2. Cere-ți scuze imediat după ce ai făcut o acuzație urâtă sau falsă.
3. Nu-i citi gândurile! Mai bine întreabă-l „Cum te simți?“
4. Parafrazează ce spune soțul. De exemplu: Ești supărat pentru că crezi că nu văd suficient de copil în weekend. Asta este?
5. Nu spune mai mult de două, trei propoziții și lasă-i și lui șansa să răspundă.
6. Ferește-te de comparații: „Crezi că am lăsat mizerie în bucătărie? Tu ai făcut mai multă mizerie ieri! Mai bine căutați soluții, cum ar fi să faceți cu schimbul: unul gătește, celălalt curăță și invers!
7. Țineți-vă de mână și uitați-vă unul la altul, oricât de greu vă e. Mai ales când vă certați.
8. Renunțați la trecut și rezolvați-vă probleme care apar. Câte una pe rând.
9. Luați o pauză de 20 de minute dacă discuția se încinge.
10. Încheie întotdeauna cu întrebarea: „Mai este ceva despre care trebuie să discutăm?“
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani – Primele 52 de saptamani de viata