Primele alimente introduse în nutriția bebelușilor trebuie să fie simple și gustoase precum fructele, legumele sau cerealele. În materialul de față ne vom referi strict la fructe, oferindu-vă sugestii potrivite, sfaturi utile, idei interesante de pregătire a meselor pe baza lor.
Fructele crude conțin o cantitate mare de substanțe nutritive, mai mult de o jumătate din acestea putând a fi pierdută odată cu procesul de gătire. Cu toate că în forma lor crudă sunt mai hrănitoare, unele fructe conțin însă și multă fibră, fapt care ar putea crea mici tulburări digestive (ca balonarea) bebelușilor. Atâta timp cât țineți cont de recomandările pediatrului, de informații și indrumări din surse avizate, problemele care ar putea să mai apară in procesul hrănire efectiv dispar.
Piureurile din fructe crude, precum banane, avocado, papaya sunt minunate ca prime feluri de mâncare solidă. Sunt foarte ușor de preparat, ingredientele trebuind doar a fi pasate cu furculița. Cel mai propice moment de a-i oferi fructe bebelușului ar fi cam la o oră după alăptarea de dimineață și după ce el a dormit. Să nu vă ingrijorați dacă bebe mănâncă foarte puțin, important este să primească cu regularitate o varietate de fructe proaspete, coapte, aromate, moi și hrănitoare.
Introducerea fructelor în alimentația bebelușului, începând cu a 6-a lună de viață
Diversificarea începe în jurul celor 6 luni (puțin înainte sau puțin după implinirea lor ). Etapa-cheie din alimentația bebelușilor, cum este denumită de către specialiști, corespunde trecerii de la o nutriție lichidă la una variată care, în timp, se va apropia treptat de cea a adulților. Evident ca abordarea acestui proces depinde și de copil, și de alegerile pe care mama le face. Să nu ignorați însă recomandarile medicilor ori îndrumarile avizate ale persoanelor specializate în nutriția pediatrică. Noi sperăm că materialele oferite în secțiunea specială de rețete pentru bebeluși – ajutor în diversificare vă vor fi utile, asigurandu-vă că sunt redactate pe baza unei documentații corecte și atent făcută. Citește și: Meniu Bebe 6 Luni
Sfaturi utile pentru începutul diversificării:
Vă recomandăm, pentru primii pași in diversificare, urmatoarele cele mai potrivite fructe: măr, para, banană, papaya, piersica, mango, avocado, pepene verde, pepene galben.
Pentru început, piureurile din fructe trebuie să fie semilichide (cam ca un iaurt de băut), moi, fără cocoloașe, astfel încât să fie acceptate cu ușurință și de cei mai mofturoși bebeluși.
Congelând fructele doar sub formă de piure, veți avea întotdeauna ceva hrănitor și sănătos la indemână (după ce fierbeți fructele, mixați-le până capătă consistența dorită, raciți-le și, folosindu-vă de tăvițele pentru cuburi de gheață, păstrați-le acoperite în congelator).
La pregătirea piureurilor, dacă nu aveți un robot de bucătărie pecial pentru diversificare, de mare ajutor v-ar fi un blender de mână. Sunt de preferat cele care se comercializează cu tot cu un pahar din plastic.
Nu intârziați cu diversificarea alimentației! Pe măsura ce bebelușii cresc, laptele nu mai e suficient pentru a asigura necesarul nutrițional al copiilor. Dacă le oferiți doar lapte, pot apărea carențe de fier, zinc ori alte vitamine. Urmați-vă instinctele, monitorizați reacțiile celor mici, destindeți-vă și veniți în bucătărie să gătim! Poftă mare
Rețineți și următorul aspect, consumul de alimente solide ajută copiii să-și dezvolte gura și limba, pregătindu-l pentru vorbire. Sumarul rețetelor pe bază de fructe crude (în partea a doua veți găsi idei de rețete cu fructe preparate termic) din acest material despre diversificarea cu fructe la bebeluși:
- Piure de banană
- Piure de papaya / mango
- Piure de pepene galben
- Piure de avocado
- Iaurt cu fructe
- Milk-shake cu banană
- Pară cu lămâie/clementină
- Smoothie de piersică și caise
- Piure de căpșuni și mure
- Banana cu tofu ( de la 8 luni )
* Aproape toate felurile de mâncare pot fi păstrate in congelator (maximum o lună de depozitare, în recipiente etichetate cu data preparării).
Primele alimente trebuie să fie ușor de digerat și incapabile de provocat reacții alergice. După cum v-am mai recomandat, alegeți pentru început măr, pară, banană, papaya, toate proaspete și coapte. Vă sfătuim să gustați întâi dumneavoastră fructele și apoi să le oferiți bebelușilor. Atenție la citrice, fructe de pădure și kiwi deoarece pot cauza unele neplăceri micuților sensibili. După ce s-au obișnuit cu fructele fierte (vedeți idei mai jos) din piureuri, creme și compoturi, bebelușii pot trece la preparatele din fructe crude, foarte sănătoase si delicioase.
Piure de banană pentru bebeluși de la începutul diversificării
Bananele reprezintă mâncarea ideală pentru bebeluși. Sunt ușor de digerat, rareori provoacă alergii și au un gust minunat. Alegeți o banană coaptă (preferabil ecologică) și pasați-o foarte bine cu o furculiță până la omogenizare. Dacă textura e prea densă și lipicioasă, puteți subția compoziția cu puțină apă fiartă sau cu puțin lapte pe care cel mic îl consumă în mod obișnuit. Se obține o porție.
Dacă bebelușul suferă de deranjamente stomacale, un remediu la îndemâna, doar pentru câteva zile, este o alimentație care să conțină banane pasate, piure de mere fierte/coapte și orez fiert.
Bananele se combină foarte bine cu o mulțime de fructe (piersici, mango, caise, avocado, prune uscate ). Fructele se pot amesteca la rândul lor cu puțin iaurt natural cu conținut complet de grăsimi (ori puteți folosi iaurt grecesc). Felul pregătit trebuie consumat imediat, până ca banana să-și modifice aspectul (se închide la culoare). Încercați să folosiți banane cu puncte maronii pe coajă, acesta fiind indiciul ca sunt foarte coapte, moi, dulci și ușor de digerat. Încearcă si: 20 de rețete simple și sănătoase cu banane pentru copii și bebeluși
Piure de papaya și mango pentru bebe
Papaya este un excelent fruct pentru cei cu vârste foarte mici. Are un gust delicat și o textură perfectă.
Tăiați în două fructul papaya (mărime medie), îndepărtați-i toate semințele negre și scoateți cu o lingură pulpa fructului. Pasați bine și adăugați, dacă este necesar, puțin lapte praf sau lapte matern. Se obțin 2-3 porții.
Procedați la fel pentru prepararea piureului de mango. Mango e bogat în antioxidanți care stimulează sistemul imunitar și reprezintă o sursă bună de vitamina C. Curățați un mango, indepartati-i sâmburele și pasați pulpa cu ajutorul unui mixer. Nu este nevoie să-l fierbeți. Se combină bine cu banană pasată. Se obțin 2 porții.
Piure de pepene galben
Pepenii galbeni sunt de dimensiuni mici (Cantaloupe), cu coaja verde șters, iar pulpa lor e portocalie. Sunt bogați în vitaminele A și C.
Alegeți un pepene bine copt. Tăiați-l în jumătate, îndepărtați semințele și, cu lingura, scoateți pulpa. Pasați-o cu ajutorul unui blender. Veți obține 6 porții. Sunt potrivite soiurile de pepene galben Galia și Honeydew. După ce bebelușul mai crește, este permis a-i oferi pepenele galben tăiat în bucățele.
Piure de avocado pentru bebeluși
Avocado este bogat în acizi grași Omega-3 care stimulează creierul, are gust fin și textură catifelată. Cea mai mare concentrație de substanțe nutritive se află în zona verzuie , imediat sub coajă. Pentru o porție, spălați și apoi tăiați în două un avocado foarte bine copt. Îndepărtați sâmburele. Folosiți doar o jumătate din fruct pe care o pasați ferm cu o furculița, adăugând câte puțin lapte. Se servește rapid, până a-și schimba culoarea în maroniu. Acest preparat nu se congelează. Este și mai gustos combinat cu piure de banană.
Iaurt cu fructe pentru bebe
Rețeta culinară precum iaurtul cu fructe este una foarte hrănitoare pentru bebeluși. Asigurați-vă că alimentația lor dispune în egală măsura de fructe și de grăsimi necesare.
Pentru o porție, se folosesc fructe proaspete (de exemplu o piersică foarte coaptă sau un mango mic plus o banană), 2 linguri de iaurt natural cu conținut complet de grăsime (sau iaurt grecesc). Curățați fructele de coajă, îndepărtați sâmburii, pasați pulpa fructelor și amestecați cu iaurt. Acest preparat nu se congelează.
Piersicile dulci și coapte sunt minunate pentru bebeluși. Se digeră ușor și nu provoacă alergii. Pentru a curăța o piersică, puneți apă la fiert într-o crăticioară. Faceți o tăietură la baza fructului și apoi lăsați-l 1 minut în apa clocotită. Îl scoateți cu o spumieră și îl băgați imediat în apă rece. Se decojește cu ușurință abia când se răcește.
Milk-shake cu banană pentru bebe
* Cu cât este mai copt, cu atât fructul e mai dulce.
Pentru o porție de milk-shake, spălați și tăiați rondele o jumătate de banană. Pasați-o adăugând și o linguriță de zeamă de lămâie. Completați cu 120 ml. lapte formula de continuare 2. Preparatul trebuie consumat rapid, până ca banana să-și schimbe culoarea în maroniu. Încearcă și: 20 de rețete simple și sănătoase cu banane pentru copii și bebeluși
Pară cu lămâie/clementină pentru bebeluși de la 10 luni
Pentru o porție, spălați și tăiați în sferturi o pară medie, bine coaptă. Nu uitați să-i scoateți cotorul și sâmburii. Mixati fructul adăugând și o linguriță de zeamă de lămâie sau clementină (sau alt fruct din familia citricelor). Desertul se servește imediat. Textura sa poate fi modificată, sfărâmând para cu o furculiță (nu va mai fi atât de fină).
Smoothie de piersică și caise
Pentru o porție, spălați și pregătiți fructele, o piersică dulce, bine coaptă și două caise la fel de aromate și de coapte. ( pentru piersică vezi mai sus metoda de decojire, iar la caise nu e necesar ). Mixati bucățile de fructe adăugând și 3 linguri de suc de portocale. Se servește imediat. Acest desert se poate consuma cu biberonul, cu lingura sau din pahar, în funcție de preferințele copilului.
Piure de căpșuni și mure pentru bebe
Pentru o porție, spălați 50 gr. capșuni (îndepărtați frunzele) și 50 gr. mure. Tăiați-le în bucăți și pasați-le cu ajutorul unui mixer. Treceți piureul printr-o sită deasă pentru a îndepărta semințele care ar putea incomoda bebelușul. După 10 luni, în preparat se poate mixa și puțină mentă proaspătă.
Banana cu tofu pentru bebeluși (de la 8 luni)
Pentru o porție, spălați, curățați și zdrobiți cu furculița o banană coaptă. Apoi amestecați-o cu 50 gr. brânza tofu fină și moale. Tofu se poate combina minunat și cu alte fructe, cum ar fi mango sau piersici. Tofu este o alternativa excelentă la carne deoarece este bogată în proteine și conține mulți nutrienți, inclusiv fier, potasiu, calciu.
Piureurile sunt simplu de pregătit, unele dintre ele conținând fructe care nici nu necesită fierbere. Se pot servi atât la micul dejun, cât și la prânz, ca desert. Pentru mese mai sățioase, piureurile se combină cu orezul pentru bebeluși
Sumarul rețetelor pe bază de fructe fierte (pregătite la aburi) din acest material despre diversificarea cu fructe la bebeluși:
- Cremă de fructe
- Piure de pară pentru bebe
- Piure de măr
- Piure de banană și afine
- Compot de banană și caisă
- Tapioca cu lapte și banană
- Compot din amestec de fructe uscate
- Piure de dovleac plăcintar
- Piure de măr, piersică și afine
- Piure de măr și căpșuni
Cremă de fructe pentru bebeluși
Dacă este combinat cu lapte și orez ( ori biscuit fărâmițat ), orice piure de fructe devine o cremă gustoasă. În urmatoarele luni, când bebelușii vor mânca și alte fructe exotice precum mango și kiwi, metoda de a dilua piureul cu lapte le va diminua gradul de aciditate. Cum ați observat, la fel ca și în celelalte rețete, fructele se spală, se curăță de coajă, de semințe/sâmburi, se fierb în apă sau la aburi și se pasează. Pentru fiecare cantitate de 4 porții din fructele pregătite, se adaugă 1 lingură de orez fiert, nearomat ( ori 1/2 biscuit cu conținut scăzut de zahăr ) și 2 linguri de lapte pentru bebeluși.
Rețeta de orez fiert în rețetele pentru bebeluși
Înainte de a parcurge sugestiile noastre de rețete pe bază de fructe, acordați puțină atenție și modului de fierbere a orezului. Fie alb, fie brun, orezul e un produs sățios și sănătos. Bebelușii îl preferă pe cel alb datorită gustului mai discret și a texturii sale moi.
Așadar, spălați foarte bine orezul. E necesar să îndepărtați tot amidonul din boabe, acesta oferind o textură lipicioasă preparatelor. Cantitatea de apă pusă la fiert trebuie să fie aproximativ dublul cantității de orez. De exemplu, pentru 100 gr. de orez ar trebui să folosiți 200 ml. de apă. Este important ca după fierbere să lasați orezul să se “odihnească” vreo 10 minute. Apoi, îl veți amesteca ușor, folosindu-vă de o furculiță, ca aerul să pătrundă printre boabe și să le separe.
Piure de pară pentru bebeluși
* Perele bine coapte au o dulceață naturală, în același timp fiind o sursă bună de Vitamina C.
** Deoarece perele sunt destul de zemoase, puțin orez fiert și o cantitate mică de lapte oferă piureului o textură mai densă și mai cremoasă.
Ingrediente ( pentru 2 porții ):
– 2 pere coapte, curățate de coajă și de sâmburi, tăiate bucațele
– 1 lingură de orez pentru copii
– 1 lingură de lapte ( cu care este hrănit de obicei bebelușul )
Mod de preparare:
Într-o crăticioară cu apă ( o cană ), fierbeți perele la foc mic, timp de maximum 10 minute (acoperiți parțial cu capac vasul). După ce s-au înmuiat, pasați-le ferm până devin piure. Adăugați orezul și laptele, amestecându-le bine.
Piure de măr pentru bebeluși
* Mărul este ideal ca prim fruct introdus în nutriția celor mici. Nu provoacă alergii, are consistență moale, plăcută de cei mici.
** Mărul se poate fierbe 10 minute și la aburi. Puteți subția piureul folosindu-vă de puțină apă rămasă în vasul colector al aparatului de gătit.
Ingrediente ( pentru 4 porții ):
– 2 mere dulci, curățate de coajă și de sâmburi, tăiate bucațele
– 4-5 linguri de apă sau de suc natural de mere (neîndulcit)
Mod de preparare:
– Într-o crăticioară cu puțină apă , fierbeți merele la foc mic, timp de maximum 10 minute ( acoperiți parțial vasul cu un capac ). După ce s-au înmuiat, pasați-le până devin piure.
Merele și perele se potrivesc bine în piure, un plus de aromă fiind batonul de scorțișoară pus la fiert odată cu fructele și scos înainte de a le mixa. Din 2 mere, 2 pere, 2 linguri de apă (suc de mere) rezultă 4 porții de preparat sănătos pentru bebeluș. (opțional, adăugați la fiert și o lingură de stafide)
Piure de banană și afine
* Afinele sunt fructele cele mai bogate în antioxidanți din lume.
Ingrediente ( pentru 2 porții ):
– 1 banană mare, coaptă
– 60 gr. afine dulci
– 2 linguri de suc natural de mere ( neîndulcit )
Mod de preparare:
– Într-o crăticioară fierbeți ingredientele la foc mic, timp de 5 minute ( acoperiți parțial vasul cu un capac ). E gata atunci când afinele încep să plesnească. Pasați-le bine până devin piure.
Compot de banană și caisă
* Caisele sunt foarte bogate în provitamina A (beta-caroten) care în organism, se transforma în vitamina A
Ingrediente ( pentru 2 porții ):
– 1 banană, curățată de coajă și tăiată rondele
– 1 linguriță de zeamă de lămâie
– 3 sau 4 caise ( în funcție de mărime), fără sâmburi, tăiate în doua
– un sfert de păstaie de vanilie ( după fierbere, puteți mixa și semințele din interior )
Mod de preparare:
– Spălați, curățați banana de coajă și tăiați-o rondele. Stropiți cu zeamă de lămâie. Adăugați și caisele tăiate în jumătăți. Fierbeți fructele la aburi timp de maximum 10 minute, cu tot cu bucățica de baton de vanilie. Pasați-le până la omogenizare. Compotul se servește cald sau rece.
Tapioca cu lapte și banană
* Tapioca este o cereală care nu conține gluten.
Ingrediente ( pentru 2 porții ):
– 1 banană, curățată de coajă și tăiată rondele
– 1 linguriță de zeamă de lămâie
– 200 ml. lapte formulă de continuare 2
– 20 gr. tapioca
Mod de preparare:
– Spălați, curățați banana de coajă și tăiați-o rondele. Stropiți cu zeamă de lămâie. Fierbeți rondelele la aburi timp de maximum 5 minute. În acest timp, încălziți laptele și turnați tapioca în ploaie fină, amestecând continuu. Lăsați conținutul sa fiarbă la foc mic 10 minute ( sau conform indicațiilor de pe pachet ). Pasați bananele până la omogenizare și completați cu tapioca.
Compot din amestec de fructe uscate
* Fructele uscate concentrează savoarea celor naturale. Caisele și prunele uscate sunt o bogată sursă de fier. Dulceața lor le recomandă ca prime fructe introduse în alimentația bebelușilor.
Ingrediente ( pentru 8 porții ):
– 50 gr. caise uscate
– 50 gr. prune uscate
– 50 gr. piersici uscate
– 1 măr curățat și tăiat în bucăți mici
– 1 pară curățată și tăiată în bucăți mici ( ori 3 caise proaspete curățate și tăiate în doua )
Mod de preparare:
– Puneți fructele ( tăiate mărunt, fără sâmburi ) într-un vas și acoperiți-le cu apă. Fierbeți amestecul timp de maximum 10 minute. Pasați toate ingredientele până la omogenizare, adăugând dacă e cazul puțină zeamă în care au fiert.
Piure de dovleac plăcintar
* Dovleacul are o aromă dulce naturală foarte îndrăgită de bebeluși.
Curățați de coajă un dovleac sau o bucată de dovleac plăcintar (circa 350 gr). Îndepărtați semințele și tăiați pulpa în cubulețe (cam de 2 cm). Fierbeți-le circa 20 de minute la aburi sau într-o cantitate de apă, atât cât să le cuprindă. Mixati-le până obțineți textura dorită ( folosindu-vă de putină zeamă în care au fiert).
Piure de măr, piersică și afine
* Folosiți afine dulci. Curățați piersica și țineți-o 1 minut în apă clocotită, după care o mutați pentru încă 1 minut în apă rece.
Ingrediente ( pentru 2 porții ):
– 2 mere dulci, curățate de coajă și de sâmburi, tăiate bucățele
– 2 linguri de suc natural de mere (neîndulcit)
– 40 gr. afine dulci
– 1 piersică bine coaptă, fără coajă, fără sămbure, opărită și tăiată bucăți
Mod de preparare:
– Într-o crăticioară, fierbeți merele și sucul la foc mic, timp de maximum 10 minute (acoperiți parțial vasul cu un capac). Adăugați afinele și continuați fierberea încă 5 minute. După ce s-au înmuiat, puneți și piersica. Pasați-le până devin piure.
Piure de mere și căpșuni
* În jurul vărstei de 9 luni, puteți introduce și căpșunile, o sursă excelentă de Vitamina C.
** Unii bebeluși fac urticarie după ce le consumă. Nu vă îngrijorați întrucât alergia nu este cu adevărat una alimentară.
Ingrediente ( pentru 2 porții ):
– 2 mere dulci, curățate de coajă și de sâmburi, tăiate bucățele
– 2 linguri de suc natural de mere ( neîndulcit )
– 50 gr. căpșuni curățate și tăiate în patru
Mod de preparare:
– Într-o crăticioară, fierbeți merele și sucul la foc mic, timp de maximum 10 minute ( acoperiți parțial vasul cu un capac ). Adăugați căpșunile și continuați fierberea încă 5 minute. După ce s-au înmuiat, pasați-le până devin piure.
* Idem pentru rețeta de Piure de măr și mango (100 gr. mango copt, curățat și tăiat bucățele). Alegeți un mango potrivit de moale (nici crud, nici prea copt).
Datoria mămicilor este să le oferiți celor mici un start bun într-o alimentație variată și bogată nutritiv. Nu uitați că mâncarea pregătită acasă este net superioară celei procesate. Nu uitați că fructele înseamnă sănătate.
Faceți cu încredere primii pași pe drumul diversificării cu ajutorul sfaturilor noastre!
Bebelușii să vă crească sănătoși și fericiți!
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși