Căldura irită și insectele, nu doar oamenii. De aceea, acestea devin mai agresive când temperaturile urcă în termometre. Când copilul e mușcat sau înțepat de insecte, primele semne care apar sunt reacțiile alergice locale, adică umflarea și înroșirea zonei. Insectele care ne pot da bătăi de cap pe timpul verii sunt țânțarii, puricii, păianjenii, puricii de nisip, ploșnițele, viespile, albinele, muștele de cai, furnicile și musculițele. Da, chiar și astea pot mușca.
Aceste mușcături sunt neplăcute și dureroase, rareori sunt periculoase, iar durerea și neplăcerile cauzate de acestea se diminuează sau dispar în câteva ore. Cu toate acestea, când temperaturile sunt foarte ridicate, mușcăturile de insecte pot face și rău celor mici, de aceea e nevoie să știi să le deosebești și, mai ales, să știi să intervii de urgență în unele cazuri. Descoperă care sunt simptomele severe și învață cum să acorzi primul ajutor.
- Primul ajutor în caz de înțepături de țânțari la copii
- Primul ajutor în caz de înțepături de albine la copii
- Primul ajutor în caz de mușcături de păianjen la copii
- Primul ajutor în caz de mușcături de furnici la copii
- Primul ajutor în caz de mușcături de ploșnițe la copii
- Primul ajutor în caz de mușcături de muscă de cal la copii
- Primul ajutor în caz de mușcături de purici la copii
Simptomele mușcăturilor și înțepăturilor de insecte
Reacțiile la înțepăturile sau mușcăturile insectelor variază în funcție de individ și depind de o serie de factori: de locul înțepăturii sau mușcăturii, apoi dacă insectele au reușit să injecteze toxine și de cât de puternic este răspunsul copilului la această otravă. Unii copii nu vor avea aproape nicio reacție, alții pot suferi umflături. De obicei, înțepăturile sau mușcăturile produc o reacție locală rapidă, care e reprezentată prin inflamație, cum ar fi căldură, umflare, mâncărime și durere. Ocazional, după câteva ore de la mușcătură, pot apărea reacții întârziate care includ febră, umflarea ganglionilor limfatici, dureri articulare sau erupții cutanate, cum ar fi urticaria.
De regulă, cei cu istoric de alergii dezvoltă reacții anafilactice grave ca urmare a acestor înțepături sau mușcături de insecte: umflarea feței, a buzelor, limbii și a gâtului, dificultăți de respirație și insuficiență circulatorie. O înțepătură localizată în gură sau pe gât poate duce la umflarea gâtului și a limbii, producând dificultăți de respirație și la înghițire. Pentru astfel de reacții e necesară intervenția medicului.
Citește și despre: Pielea copiilor și iritațiile de vară: erupții, înroșiri, bășicuțe, mâncărimi
Cum prevenim înțepăturile și mușcăturile insectelor
E aproape imposibil să vorbim despre prevenirea acestora, mai ales dacă ne confruntăm cu o invazie din cauza faptului că nu s-a intervenit la timp, adică în primăvară, când țânțarii depuseseră larvele. La fel cum aproape imposibil este să trecem printr-o vară fără a scăpa nemușcați de țânțari, indiferent de motive. Cu toate acestea, iată câteva sfaturi pentru a încerca să evităm și să prevenim aceste incidente:
- evitați zonele unde există cuiburi de viespi, cum a fi pe lângă stupi sau pe lângă resturi menajere care atrag insectele.
- evitați zonele umede de pe lângă lacuri sau bălți, zone care pot fi pline de țânțari.
- nu lăsați copilul să meargă desculț prin iarbă.
- nu lăsați copilul să bea direct din cutii de carton ori sticle care au stat deschise în aer liber; există riscul ca băutura să fi atras insectele și nici să nu-și dea seama când îi intră în guriță.
- purtați-l în haine care îi acoperă cât mai multă suprafață de piele, cu capul acoperit cu pălăriuță de soare.
- folosiți sau instalați dacă nu aveți, plase de insecte la geamuri și inspectați-le regulat pentru a descoperi dacă s-au găurit.
- folosiți o plasă de țânțari sau un tifon dacă cel mic doarme în aer liber sau într-o cameră cu fereastra deschisă.
- Folosiți spray împotriva insectelor, achiziționând acest produs după o discuție cu medicul pediatru și în funcție de vârsta copilului.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la mușcătura de CĂPUȘĂ! Cum se înlătură căpușa dacă ne-a mușcat și cum ne ferim de căpușe
Primul ajutor în caz de înțepături de țânțari la copii
Curăță, mai întâi, zona afectată cu apă și săpun pentru a înlătura orice urmă de salivă rămasă de la țânțar. Apoi aplică cremă cu hidrocortizon pentru a reduce mâncărimea și inflamația. Un antihistaminic administrat pe care orală sau locală poate, de asemenea, să ușureze mâncărimea. Poate fi un alcool mentolat care se aplică local sau cantitatea recomandată de Aerius în funcție de vârsta copilului.
NU FACEȚI ASTA!
Nu-i dați voie copilului să se scarpine, în felul acesta nu va face decât să infecteze locul. Prin scărpinare, pielea se zgârie, apar mici leziuni și zona se poate infecta. Curățați zona, apoi aplicați în acest caz un unguent cu antibiotic și acoperiți apoi cu un bandaj.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Primul ajutor în caz de înțepături de albine la copii
Dacă reușiți să găsiți acul în piele, îndepărtați-l imediat, folosind unghiile sau un card bancar. Cu cât faceți mai repede asta, cu atât mai puțin venin va pătrunde în corp. Curățați apoi zona cu apă multă și săpun, apoi aplicați crema cu hidrocortizon. Oferiți-i apoi o doză de ibuprofen pentru ameliorarea durerii. Mergeți la doctor de urgență dacă observați semnele unei reacții alergice, cum ar fi urticaria sau dificultăți de respirație.
NU FACEȚI ASTA!
Nu îndepărtați acul din piele cu degetele sau cu penseta. În felul acesta mai mult venin poate pătrunde în piele, provocând durere și mai mare. Citește și despre: Șocul anafilactic. Primul ajutor împotriva unei reacții alergice severe la copil
Primul ajutor în caz de mușcături de păianjen la copii
Dezinfectați locul mușcăturii cu apă din abundență și săpun, apoi aplicați o cremă care conține antibiotic. Aplicați pe locul mușcăturii o pungă cu gheață pentru a reduce umflarea și durerea care pot să apară. Oferiți-i o doză de ibuprofen pentru durere și o doză de antihistaminic împotriva mâncărimilor.
NU FACEȚI ASTA!
Pericolul nu a trecut, așa că stați cu ochii pe copil. Dacă apar stările de greață, vărsăturile, durerile de stomac ori musculare, semne că locul s-a infectat (apariția puroiului sau a unei zone fierbinți în jurul mușcăturii) mergeți de urgență la doctor. Dacă e posibil, capturați păianjenul pentru a-l arăta medicului. De cele mai multe ori, mușcăturile de insecte pot fi rezultatul unor stafilococi prezenți la nivelul pielii.
Primul ajutor în caz de mușcături de furnici la copii
Spălați zona afectată cu multă apă și săpun, apoi aplicați o cremă cu hidrocortizon care va preveni mâncărimile. Dacă se formează bășici, nu e grav. Aplicați o compresă rece pentru a diminua senzația de mâncărime și pentru a calma iritația.
NU FACEȚI ASTA!
Nu spargeți bășicuțele care se formează și nu-l lăsați să se scarpine. Rupte, bășicile se pot infecta. Dacă, din neferice, acestea se rup, păstrați zona curată, acoperită cu un bandaj, după ce aplicați un unguent cu antibiotic.
Primul ajutor în caz de mușcături de ploșnițe la copii
Mușcăturile de ploșnițe nu sunt periculoase, dar pot provoca reacții alergice mai mult sau mai puțin grave. Mușcăturile de ploșniță cauzează mai multe mâncărimi și sunt evidente o vreme mai îndelungată decât cele de țânțar. Aceste mușcături pot lăsa semne evidente până la 9 zile. Mușcăturile de ploșniță sunt inițial nedureroase (utilizează un anestezic), frecvent localizate la nivelul feței, gâtului și membrelor care rămân neacoperite în timpul nopții. Apar ca niște umflături mici, roșii care pot avea o mușcătura în centru ce produc un prurit intens. Prima măsură este să spălați zona afectată cu apă multă și săpun antibacterian. Acest lucru va reduce mâncărimea și va împiedica apariția unei infecții la nivelul pielii. Aplicați gheață pe zona afectată pentru a reduce mâncărimile; o linguriță de bicarbonat de sodiu în combinație cu 3 de apă ajută la reducerea inflamației și a roșeții dacă aplicați pe mușcături și lăsați să acționeze 10 minute apoi clătiți cu apă.
NU FACEȚI ASTA!
Nu expuneți pielea afectată de aceste mușcături la soare și mai ales nu vă scărpinați!
Primul ajutor în caz de mușcături de muscă de cal la copii
Sunt acele muște mari ale căror mușcături provoacă multe neplăceri omului. Imediat după mușcătură apar durerile la locul unde s-a produs mușcătura, umflarea zonei, înroșirea și mâncărimile. Spălați bine zona cu multă apă și săpun și aplicați gheață de mai multe ori pe zi. Crema cu hidrocortizon aplicată local va diminua durerea și mâncărimea.
NU FACEȚI ASTA!
Evitați scărpinarea, pentru că pielea ruptă se poate infecta. Dacă sângerarea nu se oprește de la sine, consultați medicul.
Primul ajutor în caz de mușcături de purici la copii
Se manifestă sub forma unor pete roșii, mici, ce apar pe o porțiune restrânsă de piele. Sunt însoțite de mâncărimi puternice, care pot fi calmate aplicând o pungă cu gheață sau cremă cu cortizon. Procesul de vindecare poate fi grăbit dacă se administrează antihistaminice pe cale orală.
NU FACEȚI ASTA!
Mâncărimile pot provoca răni pe piele care pot duce la suprainfectare. În acest caz, medicul va recomanda antibiotice.
Când e cazul să mergeți la doctor
În cazul unor reacții ușoare la înțepăturile sau mușcăturile de insecte, precum cele prezentate mai sus, nu este necesară vizita la medic. Adresați-vă însă de urgență dacă copilul:
- a fost mușcat de gât sau în gură de o albină sau o viespe;
- fața, buzele, limba copilului s-au umflat, înghite greu, respiră șuierat și tușește, acestea fiind semnele unei reacții anafilactice care apare în 20 de minute, maximum două ore de la mușcătură; aceste simptome sunt, de regulă, însoțite și de prurit puternic, precum și de apariția urticariei;
- e confuz sau a leșinat ori și-a pierdut cunoștința;
- face febră, îl doare, are o stare generală proastă, e obosit sau letargic după 24 sau 48 de ore de la eveniment;
- prezintă dureri de articulații, erupții cutanate, febră și ganglioni limfatici măriți la o săptămână sau după ce a fost mușcat.
CITEȘTE ȘI: 12 pericole de care să îl ferești pe copilul tău când se încălzește vremea