E răcit? Iată ce trebuie SĂ ȘTII și mai ales ce SĂ NU FACI în caz de răceală la copii. În plin sezon de infecții respiratorii haideți să vorbim despre sora mai mică a acestora: răceala! O infecție contagioasă care trece de la sine dacă nu facem noi greșeli care ne duc la complicații.
RĂCEALA ESTE O INFECȚIE CONTAGINOASĂ provocată de un virus.
Răceala este numele generic dat infecțiilor tractului respirator superior care își fac de cap în sezonul rece. Conform PubMed, cea mai mare librărie medicală online, este normal ca un copil să răcească de 8-10 ori doar în primii doi ani de viață sau chiar de mai multe ori dacă merge în comunitate sau are un frate mai mare care îi poate aduce acasă virusuri. Asta pentru că „răcelile“ sunt contagioase. Trec ușor, nu lasă urme, dar tot contagioase rămân. Deci: Are muci? Tușește? Strănută? Îi curg ochii? Oricare dintre aceste simptome ar trebui, în mod normal să te determine să-l ții acasă.
DACĂ COPILUL RĂCEȘTE DE MAI MULTE ORI NU ARE NICIO PROBLEMĂ CU IMUNITATEA.
E doar mai expus la virusuri. Specialiștii spun să-i lăsăm în pace cu „creșterea imunității“, pentru că acest lucru se va întâmpla automat odată cu creșterea și dezvoltarea lui. Singurele ajutoare naturale sunt mâncarea sănătoasă și aerul curat, combinat cu mișcarea.
E CAZUL SĂ TE ÎNGRIJOREZI CÂND APAR COMPLICAȚII LA FIECARE RĂCEALĂ – PNEUMONII, OTITE, MENINGITĂ.
Toate acestea au nevoie de antibiotice, însă doar după ce se pune diagnosticul de suprainfectare de către un medic. Altfel, răceala nu are nevoie decât de antitermice pentru scăderea febrei, antiinflamatoare pentru reducerea inflamațiilor, medicamente pentru tuse – adică doar medicație pentru a ameliora simptomele supărătoare. Dacă simptomele nu ar fi deranjante, răceala ar putea trece de la sine, fără niciun medicament, doar cu mâncare sănătoasă și mai multe lichide decât de obicei.
FEBRA SE TRATEAZĂ DOAR DACĂ STAREA COPILULUI ESTE PROASTĂ.
Există copilași care „duc febra pe picioare“, altfel spus, deși au 39-39,5 °C, sunt vioi, se joacă, mănâncă. Unui astfel de copil, care tolerează bine febra, nu e nevoie să-i administrăm nici măcar antifebrile. „Dacă este bine tolerată (copil liniștit sau chiar vesel) febra NU SE TRATEAZĂ – chiar dacă este peste 39-39,5 °C (am avut multe cazuri care, la 39,5, erau în stare perfectă – zburdau și se jucau!)“, ne sfătuiește dr. Ana Cristina Ștefănescu. CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
ANTITERMICELE SE ADMINISTREAZĂ DOAR LA FEBRĂ.
Doar după ce s-a ajuns la concluzia că împachetările nu scad febra, se introduc antitermicele, după următoarea schemă:
- primul este paracetamolul (sirop Panadol, Eferalgan sau supozitor cu paracetamol);
- apoi ibuprofenul (Nurofen – de evitat dacă varsă de la el, irită stomacul!, Algin, Ibalgin – sirop sau supozitor); ATENȚIE: evitați supozitoarele când există diaree!
- la final, dacă nu a scăzut febra, algocalminul doar dacă copilul e mai mare de 4 ani (Novocalmin supozitor sau Alvoton picături).
Antitermicele se administrează NUMAI în caz de febră, nu la ore fixe, nu din patru sau din opt în opt ore! Iată cum ne recomandă dr. Ana Cristina Ștefănescu să administrăm antitermicele:
„De ex. dacă febra nu apare mai des de 6-8 ore, este suficient să se administreze paracetamol la nevoie (de maxim 3-4 ori pe zi). Dacă totuși apare și mai repede de 6 ore, se mai poate intercala câte o doză de Nurofen. Ceea ce înseamnă că următoarea doză de paracetamol se va putea amâna până la următorul puseu de febră! Ideea este să nu se aglomereze dozele aceluiași produs: paracetamol nu mai repede de 5-6 ore de paracetamol, Nurofen nu mai repede de 7-8 ore de Nurofen. La nevoie se pot alterna tot la 4 ore acestea 2 (atunci când febra apare des, la 3-4 ore odată). Dacă apare și mai repede, se poate intercala și câte o doză de Algocalmin – până la maxim 3 doze pe zi. Nu există nici o justificare științifică pentru a continua antitermicul încă 24 ore după ce a trecut febra – ele nu au nici un efect asupra infecției, doar a febrei! Deci nu are rost să se prelungească durata curei inutil! Nu se combină produse cu aceeași substanță activă – nu Ibalgin cu Nurofen, de exemplu!“ CITEȘTE ȘI: Cum recunoaștem gripa la copii și când trebuie să mergem la doctor
ANTIBIOTICUL SE ADMINISTREAZĂ 5-7 ZILE
Antibioticul se administrează de fiecare dată după masă, la 2-3 ore după sau înainte de prebiotic, dar cu stomăcelul plin. NICIODATĂ nu se întrerupe administrarea antibioticul după ce au trecut simptomele, deoarece există riscul ca bacteriile să devină rezistente la tratament, astfel încât la administrările viitoare să fie mai puțin eficient. Tratamentul cu antibiotic trebuie urmat 5-7 zile, după indicațiile medicului.
SIROPURILE PENTRU TUSE
Doar alină tusea, nu o tratează. Ai putea oricând să le înlocuiești cu ceaiuri calde cu miere și lămâie. Asta pentru că, de cele mai multe ori, siropurile pentru tuse conțin antihistaminice pentru descongestionarea nasului și multe alte zaharuri ori substanțe chimice care nu fac decât să-i afecteze rinichii și ficatul.
„Nu se combină antitusive pentru tuse seacă cu cele pentru tuse productivă, cu o excepție: copii care au tuse productivă inclusiv noaptea. Se poate administra un mucolitic peste zi și un antitusiv (Paxeladine, Robitusin, etc) seara la culcare pentru ca să se poată odihni“, recomandă dr. Ana Cristina Ștefănescu (http://doctoritadecopii.ro/). După administrarea produselor emoliente trebuie să treacă o oră fără să se mănânce, bea, pentru a-și putea face efectul.
CITEȘTE ȘI: 8 produse esențiale în lupta cu răceală și gripă la bebeluși și copii