Află tot ce trebuie să știi despre administrarea preventivă de paracetamol după vaccinare și despre impactul negativ pe care îl poate avea acesta! Vaccinarea este un act medical esențial pentru promovarea sănătății copiilor și pentru prevenirea bolilor infecțioase. Din cauza multor dezinformări apărute în media ultimilor ani și pentru că bolile crunte, care decimau pe vremuri bebelușii și copiii, nu au mai fost demult văzute pe meleagurile noastre, mămicile merg cu emoție la vaccinurile periodice ale micuților lor, iar gândul că aceștia ar putea face febră – perfect normal – după administrarea vaccinului le sperie.
De ce fac bebelușii febră după vaccin? Administrăm paracetamol?
Febra este un răspuns natural al organismului, care poate apărea și după administrarea vaccinului, deoarece acesta stimulează sistemul imunitar într-un mod asemănător celui în care ar acționa un microb. Practic, febra este un semn că sistemul imunitar este activ și răspunde la introducerea unor substanțe străine în organism.
În cele mai multe cazuri, febra după vaccinare este o reacție temporară, care nu prezintă un pericol semnificativ pentru sănătatea bebelușului. Hidratarea corespunzătoare, dezbrăcarea bebelușului în scutec, o cameră răcoroasă și compresele umede sunt de multe ori suficiente pentru a controla febra post-vaccinală. Dar orice medic, după vaccinare, îți va spune că îi poți administra bebelușului, dacă face febră, o doză de paracetamol. CITEȘTE ȘI: MITURI DESPRE SIGURANȚA VACCINURILOR PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTII
Paracetamol preventiv, după vaccin – de ce NU e o idee inspirată?
Administrarea preventivă de paracetamol după vaccin a fost recomandată o vreme, de către unii dintre medici, dar practica este din ce în ce mai rară și există motive întemeiate pentru asta. Există unele studii care sugerează că administrarea preventivă de paracetamol după vaccin poate afecta răspunsul imun. Paracetamolul are proprietăți antiinflamatorii și analgezice, iar unele studii au indicat că utilizarea sa în prevenția febrei ar putea afecta eficiența răspunsului imun față de vaccin.
Febra după vaccinare este o reacție naturală a sistemului imunitar; acest răspuns inflamator este important pentru semnalarea corectă a funcționării sistemului imunitar și pentru stimularea producției de anticorpi. Utilizarea frecventă a paracetamolului pentru a preveni febra poate împiedica organismul să răspundă adecvat la vaccin. De asemenea, paracetamolul este un hepato-toxic, afectând în mod negativ funcția ficatului. Nu are rost să îl administrezi preventiv; păstrează-l pentru a-l utiliza numai dacă e nevoie și dacă febra bebelușului depășește pragul indicat de către medic! CITEȘTE ȘI: PENTRU CE BOLI SE FAC VACCINURI COPIILOR ÎN PREZENT?
Paracetamol după vaccin. Ce AI și ce NU AI voie să faci după vaccinare?
Există o mulțime de mituri referitoare la ce ai și, mai ales, la ce NU AI voie să faci după administrarea vaccinului, asupra cărora vrem să aducem lumină, pentru a te liniști:
Mit: nu e voie să îl ții în brațe după vaccin. Adevărul: e perfect sigur să îți ții copilul în brațe după vaccin, contactul fizic oferind confort și sprijin emoțional. E posibil să existe un mic disconfort la locul injectării, dar nici vorbă să nu îți poți ține copilul în brațe!
Mit: nu e voie să îl speli după vaccin. Adevărul: băița caldă poate ajuta bebelușul să se relaxeze și îi poate ameliora eventualul disconfort. Evită să aplici presiune excesivă sau să freci insistent zona injectării, care poate fi sensibilă pentru câteva zile și evită apa fierbinte; în rest, bucurați-vă de bălăceala zilnică fără griji!
Mit: nu are voie lapte după vaccin. Adevărul: a existat un singur vaccin, administrat oral, după care se recomanda o pauză alimentară de câteva ore, pentru ca eficiența sa să nu fie afectată. Hrănirea și hidratarea normale după vaccin sunt recomandate și încurajate!
Mit: nu are voie să iasă la plimbare. Adevărul: vaccinarea nu necesită izolare, iar activitățile în aer liber sunt întotdeauna încurajate. Evită spațiile aglomerate și persoanele bolnave, pentru că sistemul imunitar al bebelușului este deja ocupat cu dezvoltarea rezistenței față de componentele vaccinului și nu are nevoie de o provocare în plus!
Bebe a făcut febră vaccin – Dăm paracetamol?
Este important să te bazezi pe informații medicale corecte și moderne și să ceri sfatul medicului pediatru ori de câte ori este vorba despre o întrebare referitoare la starea de sănătate a bebelușului! Da, administrarea paracetamolului după vaccinare este uneori recomandată pentru a reduce disconfortul și febra care pot să apară ca reacții adverse ale vaccinului. Iată câteva aspecte de luat în considerare:
Dozare corectă: asigură-te că administrezi doza corectă de paracetamol în funcție de greutatea și vârsta copilului tău. Este important să urmezi instrucțiunile medicului sau să citești cu atenție eticheta produsului.
Monitorizează reacțiile adverse: după vaccinare, este important să monitorizezi reacțiile copilului tău și să fii atent la semne de reacții adverse grave. Dacă observi orice reacții neobișnuite sau îngrijorătoare, contactează imediat medicul pediatru.
Nu administrați în mod excesiv: nu administra paracetamol în mod excesiv sau pe termen lung fără recomandarea medicului. Supradozajul de paracetamol poate fi periculos și poate provoca probleme grave de sănătate.
Consultă medicul: dacă ai întrebări sau îngrijorări cu privire la administrarea paracetamolului după vaccinare, nu ezita să consulți medicul pediatru pentru sfaturi și recomandări personalizate.
Este important să reții că, deși administrarea paracetamolului după vaccinare în caz de febră poate ajuta la reducerea disconfortului, acesta nu trebuie să fie administrat în mod preventiv în absența simptomelor. Citește pe larg despre: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.