Internetul este plin de informatii si afirmatii legate de vaccinuri. Stii care sunt reale si care sunt doar povesti?
Curentul antivaccinare vehiculeaza in sprijinul sau cateva mituri legate de vaccinuri si de administrarea lor, care le descurajeaza pe mamele mai putin informate, dar care asta sunt: doar mituri! Iata-le pe cele mai frecvente!
Vaccinurile contribuie la mentinerea rezervorului de boala. Exista voci care sustin ca boli precum poliomielita ar exista in continuare in natura doar pentru ca virusul exista in vaccinuri. Aceste afirmatii sunt false, dovada epidemiile de poliomielita declansate recent in Orientul Apropiat.
Vaccinurile contin thimerosal. De fapt, thimerosalul a fost scos din compozitia vaccinurilor inca din anul 2001!
Vaccinurile provoaca intoxicatie cu mercur. De fapt, cantitatea de mercur din vaccinuri nu este nici pe departe atat de mare precum se vehiculeaza, si desi este cunoscut ca mercurul are un efect cumulativ in organism, administrarea integrala a vaccinurilor din schema nationala de vaccinare este foarte departe de a putea produce intoxicatie cu mercur!
Daca imi vaccinez copilul, risc sa se imbolnaveasca de boala impotriva caruia a fost vaccinat! Este o afirmatie care era reala pe vremuri, cand vaccinurile contineau microbi vii, dar cu o capacitate patogena crescuta. In prezent, doar vaccinul impotriva rotavirusului contine tulpini slab patogene de rotavirus.
Toate celelalte vaccinuri contin in compozitia lor doar parti din invelisul microbului, nicidecum microbi vii, asadar riscul de imbolnavire este zero.
Vaccinurile declanseaza boli autoimune. De fapt, pana in prezent nu se cunosc factorii declansatori ai bolilor autoimune, iar daca vaccinurile ar avea un rol in asta, atunci bolile autoimune ar fi inexistente pe continentele unde si vaccinarea este practic inexistenta!
Atat de multe vaccinuri administrate in primul an de viata imi vor „innebuni” sistemul imunitar al copilului. De fapt, exista nenumarati copii cu sisteme imunitare de invidiat, care au fost vaccinati. Tot ceea ce fac vaccinurile este sa antreneze sistemul imunitar al copilului sa reactioneze impotriva unor boli grave.
Vaccinurile provoaca autism. De fapt, insusi autorul acelui studiu controversat care afirma ca vaccinul ROR provoaca autism, a recunoscut ca datele au fost prelucrate eronat.
Atata timp cat ceilalti copii sunt vaccinati, nu e nevoie sa il vaccinez si pe al meu. De fapt, nu e chiar asa. Imunitatea de grup functioneaza daca peste 90% dintre membrii grupului sunt vaccinati. Cum rata vaccinari in Bucuresti in ultimul an a fost raportata la aproximativ 75%, imunitatea de grup nu are cum sa functioneze eficient.
E mai bine sa se astepte cu administrarea vaccinurilor pana cand copiii mai cresc. De fapt, vaccinurile au fost create ca sa protejeze cea mai vulnerabila categorie de varsta.
Imunitatea naturala este mai buna decat cea dobandita prin vaccin. Asta e o afirmatie partial adevarata, pentru foarte putine dintre bolile pentru care exista si vaccinuri. Problema este ca boala dobandita natural poate cauza complicatii severe, potential mortale, pe cand riscul unor complicatii in urma vacinarii sunt infinit mai mici.
Riscurile asociate vaccinarii sunt prea mari. De fapt, riscurile asociate vaccinarii sunt atat de mici incat aproape ca nu pot fi calculate.
Intre anii 1990 si 1992, pe teritoriul Statelor Unite, autoritatea nationala de sanatate publica a raportat un singur deces care a putut fi direct corelat cu administrarea vaccinului. Frecventa de aparitie a reactiilor alergice severe in urma vaccinarii se situeaza la 1 caz la 2 milioane de vaccinuri administrate.
Lumea medicala nu pretinde ca administrarea vaccinurilor este 100% lipsita de riscuri. Insa s-a dovedit stiintific ca riscurile asociate vaccinarii sunt mai mici decat riscurile de a dobandi boala si clar net inferioare riscului de a suferi complicatii severe in urma bolii respective.
Tu ce mituri despre vaccinare ai auzit? Unde te-ai informat despre siguranta vaccinurilor?