Exista in prezent un adevarat curent de opinie care sustine ca vaccinarea ar fi daunatoare pentru copil, ca individ. Raspandit mai degraba pe internet si nesustinut de nume sonore din medicina, acest curent de opinie incepe sa devina un pericol pentru sanatatea publica. Iata care sunt principalele pericole ale curentului antivaccinare.
Cu nu mai mult de 150 de ani in urma, mortalitatea infantila atingea cifre alarmante. Multi dintre copii cadeau victime unor boli necrutatoare, cum este poliomielita. Altii ramaneau cu sechele pe viata. Unii dintre copii mureau in chinuri cumplite din cauza unor plagi minore, infectate insa cu bacteria care produce tetanosul. Complicatiile „banalului” oreion sau ale rujeolei – atat de desconsiderate in prezent de unii parinti, care le numesc cu condescendenta „simple boli ale copilariei”- sunt prea putin cunoscute. Nu degeaba la nasterea unui copil se face, traditional, urarea „Sa va traiasca!”.
In prezent, putem evita multe dintre bolile care nimiceau atat de multi copii. Vaccinurile elaborate si perfectionate de-a lungul timpului au dus la eradicarea unor boli mortale si la reducerea drastica a numarului de cazuri in ceea ce priveste alte boli. Schemele nationale de vaccinare au fost de asemenea elaborate in functie de particularitatile epidemiologice ale fiecarei tari. Afla mai multe despre Schema nationala de vaccinare din Romania
Care sunt avantajele si riscurile vaccinurilor?
Avantajele vaccinurilor sunt clare si de necontestat. Ele ne feresc de o serie de boli grave, mortale sau invalidante.
In ceea ce priveste riscurile pe care le presupune administrarea vaccinurilor, publicul larg cunoaste cateva aparente controverse. Spunem aparente, deoarece studiile efectuate au demonstrat ca avem de-a face cu simple mituri urbane.
S-a adus in discutie prezenta aluminiului in compozitia vaccinurilor. Realitatea este ca la cantitatea de aluminiu care ajunge in organism de-a lungul vietii unui individ, cea pe care unele vaccinuri o contin este insignifianta.
S-a sustinut ca vaccinurile – in special controversatul ROR administrat la 1 an – ar declansa autismul. Studiile, ti-l recomandam pe cel publicat de American Journal of Pediatrics in luna martie 2013, publicatie renumita si recunoscuta in domeniul medical, pe care il poti gasi aici au demonstrat ca nu exista nici o legatura intre autism si vaccin, singura corelatie fiind aceea ca si autismul poate fi suspectat incepand cu varsta de 1 an, varsta la care se administreaza si ROR.
S-a ridicat problema expunerii unui organism imatur la un veritabil bombardament cu virusuri si bacterii. Realitatea este ca din clipa in cate paraseste uterul steril al mamei, bebelusul este tinta a nenumarate virusuri si bacterii, in timp ce vaccinurile folosite in prezent contin doar fragmente din aceste organisme patogene si sunt absolut incapabile sa declanseze bolile de care sunt incriminate.
Exista victime ale vaccinurilor?
Raspunsul, din pacate, este da. In trecut, cand vaccinurile contineau microorganisme vii dar atenuate, adica incapabile sa declanseze boala, existau cazuri de imbolnaviri la copiii cu un sistem imunitar grav afectat. In prezent, compozitia vaccinurilor este absolut sigura din acest punct de vedere.
Ca in cazul oricarui medicament, vaccinurile pot avea reactii secundare sau efecte adverse. Acestea au fost studiate de catre cercetatori inainte de punerea pe piata a vaccinului respectiv, iar frecventa cu care pot el aparea a fost calculata si este inscrisa pe prospect.
Ce pericole ascunde curentul antivaccinare? Esti in masura sa iei o decizie informata?
Curentul antivaccinare este sustinut de numeroase referiri la studii si articole din diverse reviste online sau tiparite. Problema este ca desi din punct de vedere medical, unele dintre aceste pseudo-studii fac niste afirmatii abracadabrante, publicul larg nu este in masura sa judece cat de obiectiva este informatia prezentata, deoarece nu are cunostinte elementare de anatomie, fiziologie, microbiologie sau vaccinologie. Prin urmare, iti recomandam multa prudenta inainte de a lua in serios orice sursa „bibliografica” ti se recomanda si sa alegi sa dai crezare mai degraba unor publicatii serioase de prestigiu din lumea medicala.
Ce se intampla daca decid sa nu imi vaccinez copilul?
Prima si cea mai evidenta posibila consecinta a nevaccinarii este aceea ca cel mic ar putea sa se imbolnaveasca. Din fericire, majoritatea populatiei este (inca) vaccinata, asadar focarele de boala sunt foarte rare sau inexistente.
Refuzul vaccinarii are insa efecte la nivelul populatiei.
Daca un numar din ce in ce mai mare de copii raman nevaccinati, se creeaza asa-numitele ferestre de imunitate. In populatie apar din ce in ce mai multi indivizi susceptibili la boala respectiva. Asadar, daca apare un caz de boala, exista o probabilitate destul de mare ca ea sa se transmita in populatie si sa afecteze mai multi indivizi.
O alta problema o reprezinta faptul ca exista un numar foarte mic de cazuri in care vaccinul „nu prinde”. Cu alte cuvinte, desi a fost administrat, organismul nu a creeat anticorpii caracteristici. Acesti copii sunt pactic protejati prin faptul ca toti ceilalti copii din jurul lor sunt deja vaccinati, asadar probabilitatea ca ei sa intre in contact cu agentul patogen este practic nula. Atunci cand numarul indivizilor susceptibili a face boala creste, acesti copii raman practic „descoperiti”. Aceeasi este situatia copiilor imunodepresati sau care, din motive medicale obiective, nu pot fi vaccinati.
Avand in vedere severitatea bolilor pentru care au fost creeate vaccinuri, recomandarea lumii medicale este sa se respecte schemele de vaccinare. In fond, nimeni nu doreste ca se intoarcem la situatia din trecut, cand se murea de poliomielita. Daca insa consideri ca ai nevoie sa aprofundezi problema vaccinurilor, te sfatuim sa apelezi la studii serioase, nu la informatii care au mai degraba legatura cu superstitiile decat cu medicina.
Tu ti-ai vaccinat copilul? Cum ai luat decizia si ce anume te-a facut sa crezi ca aceasta este calea corecta de urmat?