- Ce temperatură înseamnă febră la copii?
- Ce faci în caz de febră ușoară, moderată, ridicată?
- Cum scazi febra fără medicamente?
- De ce febra este semnul unui sistem imunitar sănătos
- Când nu e cazul să-ți faci griji de febra copilului?
- Când e cazul să suni sau să mergi la medic pentru febră? Cum se măsoară temperatura din ureche
- Cum se măsoară corect temperatura
- Ghidul începătorului: ce tip de termometru ar trebui să folosesc?
Deși febra sperie orice părinte, specialiștii spun că singurele complicații grave ale febrei sunt convulsiile, DAR SUNT FOARTE RARE! De teamă, mulți părinți intervin cu medicamente care scad febra înainte ca aceasta să ajungă la 38 °C. Deși această frică este ușor de înțeles, este neîntemeiată. În unele cazuri e bine să lași copilul să facă febră. Reacția noastră exagerată la febră ar putea să distrugă un mecanism natural de autovindecare. În majoritatea cazurilor, febra este un răspuns imun, perfect normal, și nu necesită tratament. Dacă febra durează doar câteva zile și temperatura corpului rămâne sub 39,4 grade Celsius, tratamentul febrei este cel mai adesea nejustificat, spun specialiștii în pediatrie. Dar de la ce valoare în sus putem spune că este febră? Cum se măsoară corect temperatura?
Ce temperatură înseamnă febră la copii?
Febra este cel mai des întâlnit simptom care anunță o boală, dar prezența ei nu este neapărat un lucru rău. De fapt, febra joacă un rol important în combaterea infecțiilor. La un copil mai mare de 6 luni, care mănâncă și se hidratează normal (ca și până acum), doarme bine și continuă să se joace nici nu este nevoie să intervii pentru a scădea febra. Este posibil ca temperatura măsurată la subraț să nu fie precisă. Dacă ai dubii cu privire rezultatul măsurării la subraț, folosește o altă metodă pentru a confirma rezultatele. Pediatrii spun așa – copilul are febră dacă:
- are 38 °C sau mai mult măsurată rectal, din ureche sau de pe frunte;
- are 37,8 °C sau mai mult măsurată oral;
- are 37,2 °C sau mai mult măsurată axial.
Ce faci în caz de febră ușoară, moderată, ridicată?
Temperatura normală a corpului este de 37 °C. Temperatura corpului fiecăruia variază pe parcursul zilei și poate avea valori puțin mai crescute în funcție de vârstă, nivelul de activitate sau de alți factori, fără ca asta să însemne boală. De regulă, se consideră febră când temperatura corpului este de peste 38 °C. De exemplu, un copil care are:
- 38,5 °C (măsurată rectal, corespunzător) spunem că are o FEBRĂ UȘOARĂ;
- între 38,6 și 39 °C (măsurată rectal) vorbim de o FEBRĂ MODERATĂ;
- între 39,1 și 39,9 °C (măsurată rectal) vorbim despre o FEBRĂ RIDICATĂ;
- iar valorile care trec de 40 °C (măsurate rectal) desemnează o FEBRĂ FOARTE MARE.
Cum scazi febra fără medicamente?
Există metode de a scădea febra unui copil fără medicamente, dar trebuie să știi că orice manevră are nevoie de timp pentru a-și arăta rezultatele. Pentru a scădea o temperatură de 39 de grade e nevoie de 15 până la 45 de minute de împachetări și mai multe operațiuni de umezire a prosopului cu care îl împachetezi.
✅ Hidratează-l. Apa, ceaiul, compotul, supa de pui, laptele matern, toate aceste lichide previn deshidratarea și ajută la scăderea febrei.
✅ Dezbracă-l. În scutec sau într-un chiloțel sau hăinuțe subțiri, lejere care să permită evaporarea transpirației. Procesul de evaporare a apei de pe piele îi va scădea temperatura!
✅ Micșorează temperatura camerei. E nevoie de o temperatură de 18-20 °C, nu mai mult, pentru a nu se supraîncălzi, ceea ce ar duce la creșterea temperaturii lui.
✅ Împachetează-l într-un prosop umezit. Medicii recomandă împachetările ca măsură de a scădea febra înainte de a-i administra copilului medicamente. Umezește un prosopel în apă călduță (NU RECE!), stoarce-l bine și învelește-l de la brâu în jos, lăsându-i mâinile libere. Când prosopul se usucă, repetă operațiunea.
✅ Fă-i băiță cu apă călduță. Așază-l în 6-10 cm de apă călduță și umezește-i pielea cu un burete. Baia nu va dura mai mult de 20-40 de minute, până când copilul va resimți o senzație de frig, semn că temperatura lui se apropie de 37 de grade. Pune-i comprese și șosete umede. Doar cu apă călduță, fără alte substanțe, în picioare și la încheieturile mâinilor. CITEȘTE ȘI: Cum scădem febra la copii fără medicamente
De ce febra este semnul unui sistem imunitar sănătos
De fiecare dată când cel mic face febră intri în panică și fugi la sertarul cu medicamente ca să-i oferi de îndată doza de medicament care îi va scădea febra ca prin magie. NIMIC MAI GREȘIT, spun toți medicii zilelor noastre
Poate vei fi surprinsă, însă febra nu este un dușman al corpului, ci semnul că deții un sistem imunitar care funcționează bine. De fapt, e recomandat să permiți febrei să lucreze fără să intervii cu medicamente, pentru că în timpul episoadelor febrile corpul nostru își creează anticorpi capabili să combată infecțiile. Reacția noastră exagerată la febră ar putea să distrugă un mecanism natural de autovindecare.
În majoritatea cazurilor, febra este un răspuns imun perfect normal și nu necesită tratament. Dacă febra durează doar câteva zile și temperatura corpului rămâne sub 39,4 grade Celsius sau chiar puțin mai mare, tratamentul febrei este cel mai adesea nejustificat. Citește și despre: Bebe face febră după vaccin? Administrăm sau nu paracetamol?
Când nu e cazul să-ți faci griji de febra copilului?
Pediatrii spun că următoarele situații nu ar trebui să te sperie, chiar dacă copilul face febră și recomandă să nu se intervină imediat cu medicamentele de scădere a febrei:
- atunci când comportamentul copilului este neschimbat, adică se joacă, mănâncă și doarme la fel ca înainte, o febră de până în 3 zile nu este un motiv de alarmă;
- dacă cel mic are peste 3 luni și a făcut o febră moderată (38,6 și 39 de grade Celsius); aceste temperaturi sunt frecvente și de cele mai multe ori trec de la sine;
- când face o febră ușoară după ce i s-a administrat un vaccin; e normal să facă febră până în 48 de ore după imunizare.
Când e cazul să suni sau să mergi la medic pentru febră?
Febra sperie mulți părinți, dar iată situațiile concrete, când trebuie într-adevăr să suni medicul:
- când cel mic are sub 3 luni și face febră (peste 38 °C). La sugari, febra poate fi singurul simptom al unei probleme serioase, așa cum o temperatură scăzută poate fi semnul unor boli grave mergi la camera de gardă de urgență!
- când copilul mic, cu vârsta peste 2 ani, face febră (peste 38 °C) de peste 3 zile. E nevoie ca medicul să investigheze cauzele care provoacă această febră sună medicul!;
- când febra copilului este mai mare de 40 °C și n-a cedat la medicamentele recomandate de medic mergi la camera de gardă!
- când starea copilului cu febră este alterată – e moale, irascibil, plângăcios, are vărsături, sau dacă e sugar nu udă la fel de multe scutece ca până atunci – este pericol mare de deshidratare mergi la camera de gardă de urgență!
CITEȘTE SI: Copilul cu febră și abuzul de antitermice
Cum se măsoară corect febra la copii?
În funcție de vârsta copilului, specialiștii Clinicii Mayo recomandă 3 zone:
De la naștere la 3 luni. Folosește un termometru digital obișnuit pentru a măsura temperatura rectală.
Cum se măsoară temperatura rectală:
- Pornește termometrul digital și unge vârful lui cu cremă;
- Așază bebelușul pe spate, ridică-i coapsele și introdu termometrul lubrifiat în rect (maximum 2,5 cm); poți să pui bebelușul și pe burtă, fie pe o suprafață tare, fie în poala ta;
- Îndreaptă vârful termometrului spre buric, fără a împinge;
- Scoate termometrul după semnalul sonor, șterge-i vârful cu spirt, apoi citește temperatura.
De la 3 luni până la 4 ani. Utilizează un termometru digital pentru a măsura temperatură rectală sau de la subraț ori poți folosi termometrul care măsoară temperatura arterei temporală (adică un termometru de frunte). Specialiștii sunt de părere că pentru termometrul digital care măsoară temperatura din urechi ar trebui să așteptăm până când bebelușul are cel puțin 6 luni. Dacă utilizați un alt tip de termometru pentru a lua temperatura unui copil mic și aveți îndoieli cu privire la rezultate, măsurați temperatura rectală.
Cum se măsoară temperatura axială (la subraț):
Pornește termometrul digital;
Așază termometrul sub axila copilului, asigurându-te că atinge pielea, nu hainele;
Ține brațul tău petrecut strâns peste brațul copilului până ce auzi semnalul sonor.
Cum se măsoară temperatura de la frunte:
Pornește termometrul.
Trece ușor scannerul termometrul dintr-o parte în alta a frunții copilului.
Citește temperatura înregistrată.
De la 4 ani. De la vârsta de 4 ani, majoritatea copiilor pot ține un termometru digital sub limbă atât cât e necesar pentru a obține o citire a temperaturii orale. De asemenea, de la 4 ani se pot folosi și celelalte procedee de măsura a temperaturii – de la subraț, de pe frunte sau din urechi.
Cum se măsoară temperatura orală:
Pornește termometrul digital;
Așază vârful termometrului sub limba copilului și roagă-l să țină buzele strânse;
Scoate termometrul după semnalul sonor și citește temperatura înregistrată.
Atenție: dacă copilul a mâncat sau băut, așteaptă 15 minute înainte de a-i măsura temperatura orală!
Cum se măsoară temperatura din ureche:
Pornește termometrul.
Trage ușor pavilionul urechiușii în jos pentru a lărgi orificiul canalului auditiv.
Introdu vârful termometrului (senzorul) și așteaptă semnalul sonor, apoi scoate-l.
Atenție:
Poți obține o citire imprecisă dacă nu introduci corect termometrul în urechiușă sau dacă se află multă ceară pe canal.
SFAT Clubul Bebelușilor:
NICIODATĂ nu măsurăm temperatura unui copil agitat, care plânge sau pe care abia l-am scos din apă caldă, după baie. Mai întâi liniștim copilul, așteptăm 30 de minute, apoi măsurăm corect temperatura!
Ghidul începătorului: ce tip de termometru ar trebui să folosesc?
TERMOMETRELE DIGITALE OBIȘNUITE CU MAI MULTE UTILIZĂRI se găsesc în farmacii la prețuri începând de la 20 de lei. Sunt ușor de utilizat, ușor de citit și rapide – citesc temperatura între 10 secunde și două minute. Majoritatea pot fi utilizate rectal, oral sau la subraț, deși măsurarea temperaturii orale nu se recomandă până la vârsta de cel puțin 4 ani.
SFAT Clubul Bebelușilor: dacă ai un termometru multifuncțional, desemnează-l pentru o singură zonă pentru a evita răspândirea bacteriilor.
TERMOMETRELE RECTALE. Măsurarea temperaturii din rect rămâne cea mai precisă metodă, termometrele rectale sunt special proiectate pentru această operațiune. Asta pentru că, în comparație cu celelalte tipuri de termometre digitale, acestea sunt prevăzute cu un cap flexibil pentru a preveni leziunile la nivelul rectului bebelușului.
SFAT Clubul Bebelușilor: specialiștii sunt de părere că alte instrumente pentru măsurarea temperaturii, precum termometrele de tip suzetă și benzile sensibile la temperatură pe care le așezi pe fruntea bebelușului, dau rezultate mult prea inexacte pentru a fi folosite.
TERMOMETRELE CU INFRAROȘU. Opțiunile mai scumpe includ termometre pentru artera temporală (cele care măsoară temperatura de pe frunte), care utilizează un scaner cu infraroșu pentru a măsura temperatura bebelușului printr-o simplă glisare pe frunte și termometre de urechi, care pot fi mai dificil de utilizat. CITEȘTE ȘI: Novocalmin supozitoare poate să scadă rapid febra dar nu se administrează sub vârsta de 4 ani!!!