La copii, aproape orice viroză debutează si evoluează cu febră, asociată celorlalte simptome specifice. Uneori, însă, părinții se sperie din cauza apariției frisoanelor, a situațiilor în care corpul copilului arde în timp ce extremitățile sunt foarte reci, iar convulsiile febrile sunt pe lista celor mai mari spaime ale mămicilor. În acest articol ne propunem să îți oferim informații practice, utile și necesare, care să te ajute să reacționezi corect în fața acestor probleme.
- Ce să faci când copilul are febră?
- Ce trebuie să faci când copilul are frisoane?
- Toți copiii pot face connvulsii febrile?
- Ce trebuie să faci în timpul unei convulsii febrile?
Ce este febra și când devine periculoasă?
Febra este un mecanism firesc de apărare a organismului. Virusurile și bacteriile care ne pot îmbolnăvi sunt sensibile la temperaturi care depășesc normalul speciei noastre, care este în jur de 37 grade Celsius. Atunci când organismul este atacat, el reacționează printr-o întreagă cascadă de mecanisme, printre care si creșterea temperaturii corporale, pentru a slăbi și a învinge cât mai repede agresorul.
Medicii încearcă să ne facă să înțelegem că febra în sine nu este neapărat periculoasă: atunci cand valoarea indicata de termometru depășește, însă, o anumita valoare (40.5 – 41 grade Celsius), sistemul nervos poate avea de suferit, fiind afectate unele proteine termosensibile din componența acestuia.
Ce să faci când copilul are febră?
În primul rând e bine să știi că discutăm despre febră atunci cânt temperatura corporală depășește 38.5 grade Celsius. Dacă e vorba despre un bebeluș mai mic de 3 luni, febra trebuie să te trimită de urgență la spital. Dacă nu te poți deplasa singură, sună neapărat la ambulanță.
Dacă discutăm despre un copil mai mare, primul pas este să îl dezbraci, să aerisești bine camera și să încerci să îl ții cât mai mult în contact piele pe piele cu tine. În funcție de vârstă, de starea copilului și de temperatura pe care o are, vei apela la medicamente antitermice adecvate vârstei și greutății. Totuși, nu e cazul să intri în panică și să exagerezi cu administrarea lor: febra are și ea rolul său.
CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
Ce sa NU faci când copilul are febră?
Atunci când copilul are febră, rezistă tentației de a-l înfofoli, în ideea în care îl vei face să transpire. Nu faci decât să împiedici pierderea de căldură și scăderea temperaturii.
Nu pune alcool sau otet în contact cu pielea copilului. Aceasta este sensibilă, iar soluțiile menționate sunt iritante și pot provoca leziuni și arsuri. Nu administra aspirină. Evită și ibuprofenul dacă suspectzi că ar putea fi vorba despre un început de varicelă.
Ce sunt frisoanele?
Pentru a înțelege ce sunt frisoanele trebuie să înțelegi un pic modul în care funcționează sistemul de termoreglare al corpului. Este ca și cum fiecare dintre noi ar avea în organism un termostat, care în mod normal este setat pe valoarea de 37 grade Celsius. Atunci cand copilul (sau adultul) se îmbolnăvește, termostatul este automat setat la o valoare mai mare.
Rezultatul este previzibil: pacientul resimte senzația acută de frig, cu frisoane, până când corpul reușește să își crească propria temperatură până la noua valoare impusa de noile setari ale termostatului. Prin urmare, atunci când copilul se plânge de frisoane, poți fi sigur că temperatura sa este în creștere. CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Ce trebuie să faci când copilul are frisoane?
În cazul în care copilul se plânge insistent că îi este frig și are frisoane, invelește-l bine cu una sau mai multe pături groase, până când senzația neplăcută dispare. În funcție de timpul care a trecut de la ultima doză de antitermic, îi poți administra încă una, căci frisonul este un semn că temperatura corporală reîncepe să crească.
Ce sa NU faci în timpul frisoanelor
Chiar dacă știi că pe durata frisonului temperatura copilului crește, nu trebuie să încerci să îl dezbraci, să îl bagi în apă călduță sau să folosești orice altă metoda fizică de reducere a temperaturii. Nu vei face decât să îi accentuezi disconfortul și să intensifici reacția corpului care încearcă din răsputeri să ajungă la noua valoare dictată de termostatul despre care am discutat.
CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Ce sunt convulsiile febrile?
Convulsiile febrile sunt convulsii determinate de creșterea temperaturii coorpului; ele se întâlnesc de regulă la copiii mici, până la vârsta de 5 ani. În general acestea durează câteva minute, după care se opresc de la sine. Deși aspectul lor dramatic îi bagă în sperieți pe părinți, este dispar de cele mai multe ori fără să fie nevoie de tratament și nu determină nici un fel de complicații. Unii copii se simt obosiți și sunt ușor somnolenți după, în timp ce la alții nu se observă nimic. Indiferent de etiologia lor, convulsiile reprezintă o urgență medicală.
Toți copiii pot face connvulsii febrile?
Teoretic, toti copiii pot face asemenea convulsii; practic, unii nu fac niciodata, în timp ce la alții se repetă de mai multe ori înainte de împlinirea vârstei de 5 ani. Statistic, ele sunt mai frecvente la copiii cu vârste între 12 și 18 luni.
Copilul tau are o probabilitate mai mare de a face o convulsie febrilă dacă există, în familie, și alte cazuri de convulsii febrile. De asemenea, dacă a avut deja, în trecut, un episod de convulsii, există o probabilitate mare ca acesta să se repete la cel mult 1 – 2 ani.
O altă situație în care probabilitatea declanșării unei convulsii febrile este crescută e dacă primul episod s-a petrecut înainte de împlinirea vârstei de 15 luni.
Cum recunoști convulsia febrilă?
Există doua categorii mari de convulsii febrile: cele simple, pe care ți le prezentăm în continuare, sunt cel mai frecvent întâlnite. Ele durează câteva minute, rareori se prelungesc până la 15 minute. Copilul poate să tremure, să aibă contracturi necontrolate la nivelul corpului, să geamă, să leșine, să verse sau sa urineze involuntar.
Mai rar apar convulsiile febrile complexe, care durează mai mult de 10 minute, se repetă în decurs de 24 ore și implică mișcări involuntare doar într-o anumită zonă a corpului.
Cât de periculoase sunt convulsiile febrile?
Experiența medicală de până acum demontsrează ce aceste convulsii febrile, atât de dificil de urmărit, nu au nici un fel de repercusiuni asupra copilului. Nu se știe exact ce anume le declanșează, dar se pare ca este o combinație între tipul de virus care a realizat infecția și reacția creierului în plină dezvoltare.
Convulsiile febrile nu sunt considerate sinonime epilepsiei, sau că ar predispune copilul către o asemenea afecțiune.
Tratamentul antitermic în caz de convulsii febrile este o masura esențiala, tinand cont de faptul ca ascensiunea febrilă a determinat în mod primordial criza și de riscul existent de reapariție a convulsiilor în urmatoarele 24 de ore.
CITEȘTE ȘI: Spune NU frectiei cu otet sau spirt la bebelusi si copii mici atunci cand au febra
Ce trebuie să faci în timpul unei convulsii febrile?
În primul rând este foarte important să îți păstrezi calmul, chiar dacă ți se va părea dificil. Încearca sa așezi copilul pe podea sau pe sol, astfel încât să nu existe riscul unei căzături. Îndepărtează din preajma sa orice obiect l-ar putea lovi.
Copilul trebuie să stea mereu pe o parte, astfel încât să nu existe riscul să se inece cu voma. Eliberează-l de hainele din zona capului și a gâtului și urmărește-l să nu apară semne de probleme respiratorii. Uită-te la ceas și verifică durata convulsiilor.
Când trebuie sa suni la 112?
În cazul în care criza durează mai mult de 5 minute, sau dacă observi că micuțul se învinețește, ar putea fi vorba despre un alt tip de criză și atunci e mai bine sa suni la ambulanță.
E preferabil sa suni la numărul de urgență și dacă criza pare să afecteze numai o zonă a corpului, dacă micuțul este incapabil să reacționeze normal sau dacă e necesar să îi administrezi medicamente speciale ca să îi oprești criza.
Ce sa NU faci în timpul convulsiilor febrile?
Nu încerca sa restricționezi mișcările involuntare ale copilului. Nu îi pune absolut nimic în gură și nu încerca să îi administrezi remedii împotriva febrei. Nu încerca să bagi copilul în apă călduță în ideea de a-i scădea temperatura.
CITEȘTE ȘI: Novocalmin supozitoare poate să scadă rapid febra dar nu se administrează sub vârsta de 4 ani!!!