Specialiștii sunt de părere că, deși convulsiile febrile la copii sunt înfricoșătoare pentru adulți, ele necesită tratament minim și nu sunt, de obicei, periculoase. Totuși, este înțelept pentru părinți să fie pregătiți și pentru o asemenea eventualitate. Iată ce înseamnă asta.
„Horia a început deodată să tremure incontrolabil, degetele i s-au încleștat pe mâna mea, a dat ochii peste cap, iar eu nu am mai știut ce e cu mine. Soțul zice că am început să țip, dar eu nu îmi amintesc. Când totul s-a terminat, am aflat că băiatul meu tocmai trecuse printr-o convulsie febrilă, dar habar nu aveam ce înseamnă asta. Cu siguranță nu mă așteptam ca de la un simplu roșu în gât, să ajung cu salvarea la spital!”
Ce este o convulsie febrilă?
Convulsiile febrile sunt episoade convulsive declanșate de febră. Ele apar atunci când copilul are o infecție virală sau bacteriană care determină creșterea temperaturii corporale. De cele mai multe ori, convulsia febrilă apare când temperatura depășește 38 grade Celsius.
Dr. Kaushik, medic specialist pediatru, profesor de Pediatrie la Universitatea din Iowa și purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie susține că „Responsabilă pentru convulsia febrilă nu este valoarea temperaturii înregistrate, ci creșterea rapidă și bruscă a tempeaturii corporale”. Convulsiile febrile afectează în general copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani. În ciuda modului șocant de manifestare, ele sunt în general inofensive. Citește pe larg despre: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC
Care sunt simptomele convulsiei febrile?
”Ioana era tristă, apatică, se simțea rău, o țineam în brațe, tot scâncea, era clar că avea un disconfort. Mă gândeam să îi dau puțin mai devreme doza următoare de paracetamol, când deodată am simțit că se lasă greu la mine în brațe. M-am uitat la ea și am văzut-o cu ochii peste cap, parcă nici nu mai respira, tremura toată… Am încercat să o strig pe nume, nu răspundea, nu părea să mă audă. Bănuiam că e o convulsie febrilă, dar tot mi-am pierdut cumpătul.”
Pentru o familie care nu a mai asistat la o convulsie, convulsia febrilă care afectează copilul mic poate fi un episod marcant. Este important să fii informat în această privință, pentru a putea recunoaște simptomele și a acționa corect.
În timpul convulsiei febrile:
Musculatura copilului se contractă brusc, ceea ce îi poate imprima o rigiditate deosebită;
Corpul tremură incontrolabil, sau pot spărea contracturi musculare ciudate;
Copilul își pierde cunoștința sau dă ochii peste cap;
Unii copii gem, varsă sau urinează.
O convulsie febrilă care durează mai mult de 15 minute este considerată o convulsie febrilă complexă. În cazul unei durate mai mici de 15 minute, convulsia febrilă este considerată simplă și are un prognostic favorabil.
Conform Centrului de Prevenire și Control al Bolilor, majoritatea convulsiilor febrile durează mai puțin de 2 minute.
Uneori convulsia febrilă este primul simptom de boală. Pentru că pragul de temperatură care declanșează convulsia variază de la un copil la altul, medicii îi sfătuiesc pe părinți să nu își facă nici un fel de reproșuri în legătură cu un astfel de episod. CITEȘTE ȘI: Cum scădem febra la copii fără medicamente
Cât de frecvent apar convulsiile febrile?
Statisticile arată că aproximativ 1 din 25 copii suferă cel puțin o convulsie febrilă. La un procent de până la 40% dintre copii, convulsia febrilă se repetă cel puțin o dată.
Unii medici pediatri susțin că asistă la convulsii febrile săptămânal; numărul de părinți care raportează o convulsie febrilă atunci când se prezintă la secția de Urgențe este chiar mai mare. Acești copii sunt rareori internați, deoarece episodul convulsiv încetează înainte de prezentarea la camera de gardă.
Deși convulsiile febrile sunt relativ frecvente, părinții au adesea informații limitate despre acest subiect. Conform unui studiu efectuat pe un eșantion de părinți din Statele Unite, numai o treime dintre părinți înțeleg că e vorba despre o convulsie febrilă atunci când aceasta este în desfășurare. Nu mai puțin de 89% dintre aceștia raportează un nivel crescut de anxietate în timpul episodului. CITEȘTE SI: Copilul cu febră și abuzul de antitermice
Cât de îngrijorător este un episod de convulsie febrilă?
La modul general, convulsia febrilă este inofensivă. Nu există nici o dovadă medicală care să coreleze convulsia febrilă cu un risc crescut de deces, leziuni cerebrale sau dificultăți de învățare. Majoritatea pacienților care suferă convulsii febrile nu necesită intervenții medicale sau spitalizare.
În ceea ce privește recurența episoadelor de convulsii febrile, un studiu arată că vârsta la care are loc primul episod este cel mai important factor predictiv. Copiii care suferă primul episod de convulsii febrile la o vârstă mai mică de 1 an au un risc de 50% ca episodul să se repete. În cazul copiilor mai mari de 3 ani, acest risc este de doar 20%.
Părinții își fac griji că o convulsie febrilă poate fi privită ca un indicator al unei boli precum epilepsia, dar nu este adevărat. Totuși, studiile arată că 1 – 2 % dintre copiii care suferă convulsii febrile sunt diagnosticați, ulterior, cu epilepsie, față de 0.5% dintre copiii care nu au trecut prin convulsii febrile.
În cazul copiilor care au suferit convulsii febrile compleze (a căror durată a depășit 15 minute), riscul de diagnosticare a epilepsiei este puțin mai crescut, de 6 – 8%.
Cum poți preveni convulsiile febrile?
Din păcate, convulsiile febrile nu pot fi prevenite. Utilizarea promptă a medicației antitermice nu e de natură să prevină convulsia febrilă, deși e posibil să îmbunătățească starea generală a copilului.
Convulsiile febrile sunt imprevizibile și nimic din ceea ce poate face un părinte nu poate preveni sau declanșa o convulsie febrilă.
Ce să faci în timpul convulsiei febrile?
Primul și cel mai important lucru pe care îl ai de făcut, ca părinte, este să își păstrezi calmul. Așează copilul pe podea, culcat pe o parte. Nu încerca să îi limitezi mișcările și nu încerca să îi bagi nimic în gură, nici măcar medicamente.
Încearcă să notezi cât durează convulsia. Unii medici recomandă să suni la Urgențe dacă episodul se prelungește mai mult de 5 minute sau dacă micuțul nu își revine repede după episodul convulsiv, indiferent cât a durat acesta. Dacă e vorba despre prima convulsie febrilă a copilului, e importantă o evaluare medicală imediată. Dacă au existat convulsii febrile în trecut, aplică măsurile recomandate în trecut.
Deși convulsiile febrile sunt, în marea majoritate a cazurilor, inofensive, evaluarea medicală este recomandată. Ele nu pot fi prevenite sau anticipate și în general nu necesită tratament și e de dorit ca părintele să își păstreze calmul pe durata lor. CITEȘTE ȘI: Novocalmin supozitoare poate să scadă rapid febra dar nu se administrează sub vârsta de 4 ani!!!