Zilele sunt mai lungi, păsările ciripesc, natura înverzeşte iar soarele este mai puţin scump la vedere. Cum să nu te bucuri…! Din păcate, odată cu joaca în natură, apar şi riscurile specifice. Copiii se pot accidenta frecvent, mai uşor sau mai grav, şi e important să fii pregătit pentru orice eventualitate, ca sa poţi lua măsurile de protecția adecvate. Dacă îţi rezervi câteva minute să parcurgi articolul de mai jos probabi că vei reuşi să îţi protejezi eficient copilul.
Temperatura în maşină
Poate că afară aerul este încă răcoros, în ciuda soarelui optimist, aşa că te poţi gândi la alternativa de a lăsa copilul în maşină, să îşi termine somnul. Este o atitudine extrem de periculoasă, căci în bătaia soarelui, interiorul unei maşini se încălzeşte suprinzător de repede. Corpul unui copil se supraîncălzeşte de 3 – 5 ori mai repede decât cel al unui adult, ceea ce îl predipune la accidente într-un timp foarte scurt. Se întâmplă, chiar, ca unii părinţi să uite că au bebeluşul cu ei în maşină atunci când ajung undeva, mai ales dacă e vorba despre un drum care nu e de obicei în program. Alteori, copiii ajung să se blocheze în interior, jucându-se cu butoanele. Verifică interiorul maşinii de fiecare dată când cobori şi scoate toţi pasagerii din interior. Odată ce ai coborât, încuie portierele astfel încât copiii sa nu se poată urca înapoi. Citește și despre: Copilul începe să plângă imediat ce-l așezi în scaunul auto? 7 sfaturi utile de la părinți experimentați
Căpuşe şi alţi paraziţi
Ai aşteptat cu multă nerăbdare vremea caldă…să vezi cât de nerăbdătoare sunt insectele! Şi printre cele mai periculoase dintre ele sunt căpuşele, care pot transmite boli grave. Conform statisticilor, cele mai multe muşcături de căpuşă se înregistrează primăvara şi vara. Deşi de cele mai multe ori căpuşele se dovedesc a fi inofensive, la cei mai puţin norocoşi ele pot determina boli foarte neplăcute şi dificil de tratat. Boala Lyme, tularemia, erlichioza, babesioza și encefalita produsă de căpuşe sunt doar câteva dintre diagnosticele de care poţi să ai parte după o întâlnire prea apropiată cu aceste mici insecte. Primul pas pentru a proteja familia împotriva căpuşelor este tratarea preventivă a animalelor care ies din casă. Un câine sau o pisică corect deparazitaţi nu îţi vor transporta insecte în locuinţă. Acoperă adecvat pielea atunci când mergi în drumeţii, în pădure sau prin iarba înaltă. Fă o dezinsecţie adecvată în curte, dacă e necesar. Foloseşte repelente împotriva insectelor şi verifică în duş fiecare centimetru de piele, inclusiv scalpul, când vă întoarceţi de la joaca afara.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la mușcătura de CĂPUȘĂ! Cum se înlătură căpușa dacă ne-a mușcat și cum ne ferim de căpușe
Locul de joacă
După o iarna geroasă şi umedă e posibil ca echipamentele de la locul de joacă să nu fie chiar în cea mai bună stare. De asemenea, după o pauză îndelungată, e posibil ca şi copilul să îşi mai fi pierdut din agilitate şi să mai fi uitat din regulile de siguranţă, neaplicate de astă toamnă. Fie că e vorba despre leagăn, tobogan, balansoar, învârtitoare sau trambulină, copiii se pot răni într-o mulţime de moduri. Verifică integritatea echipamentelor pe care le ai la dispoziţie şi supraveghează atent copilul. Chiar dacă nu folosiţi locul de joacă, ci vă plimbaţi prin parc sau desenaţi cu cretă, verifică dacă în zonă nu au apărut obiecte periculoase: sârme, cioburi, bucăţi de metal. Reaminteşte-i copilului şi despre regulile legate de interacţiunea cu străinii! CITEȘTE ȘI: 5 Accidente potențial periculoase la locul de joacă pentru copii. Trebuie prevenite cu maximă atenție!
Arsurile solare
Poate fi uşor să uiţi că soarele nu ne iartă nici măcar atunci când e încă răcoare afară. Mai ales în cazul bebeluşilor şi al copiilor mici, expunerea la soare timp de 15 minute poate determina apariţia arsurilor solare, iar simptomele devin evidente abia câteva ore mai târziu. Foloseşte îmbrăcăminte adecvată pentru a vă proteja şi apelează la creme de protecţie solară cu SPF minim 15, aplicată cu 15 -30 minute înainte de a ieşi din casă. CITEȘTE ȘI: Totul despre protecția solară la copii
Curăţenia de primăvară
Toată lumea profită de zilele de primăvară pentru a face o curăţenie generală în casă şi în curte. Asta înseamnă că vei folosi o mulţime de soluţii mai mult sau mai puţin toxice, mai mult sau mai puţin iritante, o mulţime de unelte ascuţite sau tăioase şi aşa mai departe. Ai grijă unde depozitezi vopselele, detergenţii, soluţiile de combatere a puricilor şi căpuşelor, substanţele antibacteriene, diluanţii şi aşa mai departe.
Maşina de tuns iarba
Chiar dacă aceste dispozitive nu sunt încă foarte răspândite pe la noi, pericolul pe care îl reprezintă este unul semnificativ. În plus, dacă locuieşti la casă, sigur deţii şi un asemenea dispozitiv care să te ajute să îngrijeşti corespunzător spaţiul verde. Mai întâi ai grijă să eliberezi bine terenul de orice obiecte care ar putea fi prinse şi proiectate de către maşina de tuns. Pietrele, rămurelele, chiar şi jucăriile se pot transforma în proiectile periculoase. Verifică dacă dispozitivul este în perfectă stare de funcţionare înainte de a te apuca de treabă. Asigură-te de integritatea protecţiilor pentru lame. În timp ce o manevrezi, fii cu ochii în 4 la ce se întâmplă în jurul tău. De multe ori, aceste aparate sunt foarte atractive pentru copii, mai ales pentru cei mici, care vor veni în fugă să vadă ce se întâmplă.
Grătarele
Primăvara este cel mai bun moment pentru a te apuca de preparat diverse reţete delicioase la grătar, însă orice foc deschis sau suprafaţă fierbinte poate deveni periculoasă pentru copii. Multe accidente implică micuţi care se împoiedică şi cad în vetre în care focul a fost deja stins, dar care nu au apucat încă să se răcească. Stabileşte de la bun început un perimetru de siguranţă în jurul grătarului sau al vetrei, astfel încât copilul să fie protejat. În plus, această măsură îl ajută şi pe copil să fie mai conştient de ceea ce se întâmplă în jurul său şi de eventualele pericole. Ia toate măsurile de siguranţă necesare pentru a preveni răspândirea focului. Ţine la ăndemână apă sau un extinctor pentru a putea controla flăcările.
Plante toxice sau iritante
Primăvara abia aşteptăm să ieşim afară la joacă, dar e bine să fim atenţi la plantele toxice sau iritante din zona pe care o frecventăm. Uneori, rădăcina unei plante poate fi comestibila (cum e cartoful) în timp ce frunzele pot fi toxice. Unele plante sunt otrăvitoare, altele sunt iritante pentru piele. Învaţă-l pe copil să ceară părerea unui adult înainte de a mânca fructele pe care poate le găseşte prin natură. Ai grijă la brânduşe şi la alte flori de primăvară, care ar putea fi toxice.
Căzăturile cu bicicleta
Odată ce vremea s-a încălzit, copiii devin nerăbdători să iasă iar cu bicicletele la joacă. Este un mod excelent de a face mişcare şi este şi amuzant, dar uneori este şi scena unor accidente periculoase. Purtarea unei căşti de protecţie este absolut obligatorie. Casca îl protejează pe biciclist împotriva unei largi palete de accidenteş din păcate, nici măcar jumătate dintre biciclişti nu se echipează corespunzător. Planifică din timp primele ieşiri cu bicicleta. Învaţă-l pe copil să meargă corect pe strada şi să respecte regulile de circulaţie adecvate vârstei sale. Şi da, insuflă-i ideea că echipamentul de protecţie este obligatoriu. CITEȘTE ȘI: Siguranţa pe bicicletă pentru copii – Ce reguli elementare trebuie să-l înveți
Accidentele în apă
Înecul, în mod deosebit, este unul dintre cele mai mari riscuri care îi pândesc pe copiii de vârste mici. Conform statisticilor, pentru mortalitatea copiilor de 1 -4 ani, accidentele de maşină sunt cele mai frecvente, iar înecul se află pe locul 2. Cele mai multe accidente se petrec în piscine, dar găleţile cu apă, piscinele pentru bebeluşi, toaletele, micuţele lacuri ornamentale sunt tot atâtea pericole. Unii copii supravieţuiesc, însă rămân cu sechele severe. Astfel de situaţii periculoase pot determina apariţia de probleme de învăţare, pierderi de memorie sau pierderea unor funcţii de bază ale organismului. Este motivul pentru care afara, copiii trebuie foarte atent supravegheaţi. Și nu uita: înecul este un pericol tăcut. Te aştepţi ca o persoană care se îneacă să strige după ajutor sau să se agite şi să stropească, însă în realitate nu se ăntâmplă deloc aşa. Din contră, un copil prea liniştit în apă trebuie să îţi dea de bănuit. Citește și despre: Ce așteptări realiste să ai de la primul concediu cu BEBE la MARE sau la MUNTE
Ţânţarii
Ploile şi umezeala combinate cu vremea din ce în ce mai caldă, creează mediul perfect de înmulţire pentru ţânţari. Dincolo de disconfortul produs de pişcături, acestea pot determina şi infecţia cu virusul Zika sau cu boala West Nile. Încearcă să eviţi expunerea la răsărit şi apus, atunci când aceste insecte sunt mai active. Purtaţi mâneci şi pantaloni lungi şi folosiţi substanţe repelente pentru a vă proteja.
CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Căzăturile pe geam
Este firesc ca, odată ce vremea se încălzeşte, să stai cu geamul deschis din ce în ce mai des, ca să aeriseşti şi să te bucuri de trilul păsărelelor. Ai grijă însă, căci acest obicei vine la pachet cu un risc sporit de cădere de la înălţime. În SUA, 3000 de copii cu vârsta mai mică de 5 ani sunt răniţi ca urmare a căderii de la înălţime. Între 1 şi 4 ani, majoritatea copiilor sunt destul de mobili încât să poată ajunge la fereastră, dar prea mici pentru a înţelege pericolul care îi pândeşte. Mulţi părinţi se bazează pe existenţa plaselor la geamuri, dar acestea nu au nici rezistenţa, nici sistemul de închidere puternic care să îţi protejeze copilul. CITEȘTE ȘI: La 1 an explorarea este modul natural de învăţare al copilului și dovadă clară a dezvoltării cognitive