Ți-ai lăsat vreodată copilul în mașină? Doar câteva minute… că te întorci repede? Să nu spui că ție nu ți s-ar putea întâmpla, pentru că se poate întâmpla oricui. Iar riscul este enorm! Temperatura crește foarte repede într-o mașină vara, când e cald. 20 de grade în doar 10 minute. 40 de grade într-o oră! O temperatură atât de ridicată face ca organele interne vitale să nu mai funcționeze. Moartea se instalează repede.
Credeai că astfel de cazuri se întâmplă, mai degrabă, în America? Americanii își lasă copiii în mașină fie când merg la cumpărături, fie că adorm cei mici pe bancheta din spate și nu vor să le strice somnul. Vedem la știri, internetul geme de astfel de situații, cazurile sunt mediatizate, specialiștii roagă părinții să nu-și mai lase copiii în mașina închisă, nesupravegheați. Urmărește filmulețul de la linkul de mai jos. Este realizat de Redcastle Crusade, un canal YouTube care se concentrează pe sensibilizarea oamenilor față de probleme sociale din întreaga lume. Nu poți să vizionezi acest filmuleț, fără să-ți dea lacrimile. Asta se întâmplă când un copil este lăsat în mașina închisă, în soare:
Statistic, e jale…
Cu toate acestea, copiii continuă să-și piardă viața în mașini care se încing în soare. În unele state, neglijența părinților care își lasă copiii în mașină chiar și câteva minute este considerată infracțiune. 36 de copii au murit în Statele Unite după se s-au supraîncălzit în mașinile lăsate în soare în 2018. Toți aveau vârste sub 3 ani. În Italia, guvernul a cerut ca fiecare scaun de mașină pentru copii să fie dotat cu o alarmă căci, se pare, italienii își uită copiii în mașină!
Pe site-urile pentru părinți de peste hotarele noastre articolele despre pericolele lăsării copiilor în mașinile închise sunt mii, sute! Găsești acolo sfaturi despre cum să faci să nu-l uiți (!!) pe cel mic pe bancheta din spate, mai ales dacă nu ești tu părintele care se ocupă în mod curent de acel copil și nu ai o obișnuință creată în a avea grija lui. Pe mine, una, mă îngrozesc articolele astea, sper să nu ajung să scriu articole cu titlul „Cum să nu-ți uiți copilul pe bancheta din spate a mașinii“ (după modelul american). Ce părinte și-ar uita copilul mic prins în centuri, în scaunul lui, pe bancheta din spate a mașinii? Haideți să fim serioase, eu am niște pretenții de la părinții din România sau, cel puțin, de la cei care caută informații bine documentate pe site-urile pentru părinți.
Ce înseamnă 15 minute într-o mașină încinsă?
O moarte în chinuri. Asta vrei pentru copilul tău?
Geamurile întredeschise nu ajută. Decese s-au întâmplat și când afară nu erau decât 21 de grade Celsius. Asta pentru că într-o mașină închisă, temperatura crește foarte repede, cu 20 de grade în 10 minute, ajungând și la 40 de grade într-o oră. Corpul unui copil se încălzește de până la cinci ori mai rapid decât corpul adultului. Sunt mici, dar au suficientă suprafață corporală ca să atragă căldura. Mai mult, nu știu încă să-și regleze temperatura corpului, care va crește repede, provocând foarte mult rău.
Accidentul vascular cerebral cauzat de căldură este produs la expunerea prelungită la temperaturi ridicate și apare atunci când temperatura corpului ajunge la 40 de grade sau mai mult. Poate ucide sau poate afecta iremediabil creierul sau organele interne, dacă nu se intervine rapid. Moartea poate fi cauzată de insuficiența renală, insuficiența cardiacă acută sau din cauza unor leziuni ale creierului datorate căldurii.
CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului pe timp de vară
Care sunt semnele supraîncălzirii?
De vreme ce bebelușul nu îți poate spune dacă se simte incomod ori ce anume îl deranjează, este important să știi să identifici singură semnele prin care supraîncălzirea poate fi depistată la timp pentru a mai putea contracara efectele sale distrugătoare:
- pielicica lui este roșie, fierbinte la atingere;
- transpiră (atenție, nu toți bebelușii transpiră, dar asta nu înseamnă că aceia care nu transpiră nu se pot supraîncălzi!);
- plânge, este foarte agitat;
- e moleșit, lipsit de energie, pare obosit;
- respiră sacadat, rapid;
- vomită.
Prim-ajutor în caz de supraîncălzire
Mută imediat copilul la umbră sau într-un loc răcoros. Pune comprese cu apă călduță pe pielea lui, pentru a încerca să-i scazi temperatura. Dacă e alăptat, hidratează-te tu și oferă-i sânul. Laptele tău îl hidratează, îl hrănește și îl liniștește. E cazul să suni imediat la Salvare dacă simptomele se înrăutățesc și starea bebelușului se agravează. „Nu există o perioadă de timp considerată a fi sigură pentru a lăsa un copil singur într-o mașină. Doar câteva minute pot fi extrem de periculoase, chiar fatale, pentru un copil până în 3 ani“, spuse doctorul Nathan Allen, medic specialist în situații de urgență la Universitatea din Chicago.
„E ca și cum cineva te strânge de gât și nu poți respira. Nu primești aer!“, a declarat, după 20 de minute, un bărbat de 33 de ani, care a experimentat supraîncălzirea într-o mașină parcată în soare.
CITEȘTE ȘI: Nu acoperiți cu nimic cărucioarele copiilor când e cald afară!!!