- Cand apare refluxul gastro-esofagian (RGE) la bebelusi si cat de grav este?
- Sa facem diferenta intre regurgitatie si varsatura (emeza)
- Ajutorul pe care il acordam unui copil cu reflux
- Tratament medicamentos pentru reflux
- Cum putem hrani bebelusul in formele avansate de RGE?
Refluxul gastro-esofagian (RGE) se caracterizeaza prin trecerea periodica sau permanenta a laptelui (in cazul unui sugar) din stomacel in esofag = eliminarea laptelui pe gurita. In general refluxul este perceput ca fiind un eveniment normal care poate sa apara la copiii sanatosi ca si o reactie de adaptare la viata extrauterina, insa pentru cei mai multi parinti, aceasta etapa poate deveni foarte stresanta, instalandu-se teama si neputinta.
Cand apare refluxul gastro-esofagian (RGE) la bebelusi?
In cazul bebelusilor, aceasta afectiune tranzitorie isi face aparitia in primele 3-4 luni si se poate mentine pana la varsta de 18 luni, adevarat in cele mai rare cazuri. De cele mai multe ori refluxul persistent se amelioreaza in momentul introducerii alimentelor solide in alimentatia micutului, dupa varsta de 6 luni in cazul unui nou-nascut la termen.
Cat este de grav este refluxul gastro-esofagian (RGE)?
Daca bebelusul cunoscut cu reflux prezinta o curba ponderala ascendenta, adica ia in greutate si nu asociaza alte simptome care ii altereaza starea generala, ne gandim la un reflux fiziologic care va trece de la sine, de cele mai multe ori fara interventie medicamentoasa dar sub supravegherea medicului. Aceasta grupa de bebei fac parte din catogorica „happy spitters” copilasi care desi prezinta regurgitari nu asociaza si alte elemente neplacute iar aportul ponderal este satisfacator.
In ceea ce priveste nou-nascutul la termen cu reflux, nu se intervine medicamentos doar se tine sub observatie chiar daca aceste prezinta uneori varsaturi periodice. Atentie varsaturi periodice si nu in jet. Cresterea ponderala este un indicator al refluxului fiziologic, nepatologic, care nu are ca si substrat nicio alta boala. Simptome asociate refluxului care trebuie aduse in atentia medicului curant pentru posibile investigatii suplimentare:
- regurgitari care pot fi asociate cu varsaturi anormale ca si consistenta si frecventa
- falimentul cresterii; bebelusul nu ia in greutate datorita episoadelor de varsatura
- plans si iritabilitate
- tulburari de somn
- dificultati in alimentarea micutului: sugarii inghit vorace (cu pofta) urmand ca mai apoi acestia sa refuze biberonul/sanul
- accese de tuse in timpul sau dupa alimentatie
- pneumonie de aspiratie = o complicatie care apare datorita inhalarii in plamani a alimentelor sau a acidului gastric
- stridor = respiratie suieratoare
- disfonie = raguseala
- arcuirea spatelui care poate fi simptom de arsuri esofagiene datorita acidului gastric
Sindromul ALTE (apparent life threatening events) include evenimentele aparent amenintatoare de viata si se caracterizeaza prin anumite simptome care redau o inrautatire a starii generale a sugarului manifestandu-se prin:
- apnee = oprirea periodica a respiratiei
- modificarea coloritului pielii (cianoza, paloare, marmorare)
- respiratie anormala
- tonus muscular crescut/diminuat.
Sa facem diferenta intre regurgitatie si varsatura (emeza)
Termenul de regurgitare face referire la eliminarea unei cantitati mici de lapte, nedigerata deci nemodificata pe gurita bebelusului imediat in urma alimentarii. Varsaturile debuteaza de obicei la un interval mai mare dupa masa si au consitenta unui lapte imbranzit, ceea ce inseamna ca acesta a fost digerat. In cazul in care pe langa reflux, bebelusul prezinta si varsaturi abundente si dese, parintele ii va aduce la cunostinta medicului cele intamplate.
Ajutorul pe care il acordam unui copil cu reflux:
– la sfarsitul alimentatiei vom tine copilul in pozitie verticala comoda si il vom ajuta sa eructeze (ragaie)
– mama nu va inceta alaptarea copilului la san iar in cazul in care este hranit cu formula se vor alege preparate antireflux (Aptamil AR, NaN AR sau alta formula pentru reflux recomandata de medic)
– incercam sa alegem o tetina specifica varstei si eventual cu debit lenti + orificiu in interior, care va diminua ingerarea aerului de catre copil evitand gazele si balonarile
– mese dese si cu cantitati reduse de lapte; cantitatile mari de lapte determina distensia (extindere, umflare) stomacelului avand ca si consecinta agravarea refluxului datorita intarzierii evacuarii gastrice
– supraveghem pe cat posibil copilul in timpul noptii pentru a evita riscul mortii subite
– in urma alimentarii se va evita manipularea abuziva a bebelusului pentru cel putin 30 min
– purtarea copilului in sistem ergonomic
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să știi despre sindromul morții subite la sugari (SIDS)
Tratament igieno-dietetic:
– se recomanda cresterea numarului de mese pe zi si scaderea cantitatii de alimente administrate la o masa
– vom incerca sa crestem consistenta meselor de lapte in cazul in care copilul este hranit cu formula, sunt preparate speciale pentru aceasta afectiune
– utilizarea unor formule specifice care se administreaza in cazul refluxului la sugar
– vom evita sa imbracam bebelusul cu hainute mulate pe corp sau strangerea exagerata a scutecului, actiuni care prin efectul de presa abdominala favorizeaza aparitia refluxului
Tratament medicamentos are loc doar sub indrumarea medicului specialist care a efectuat un consult complet clinic si paraclinic al copilului in cauza
Se initiaza tratament prokinetic, spre exemplu metoclopramid care este cel mai folosit avand posibilitatea de ajuta la coordonarea muschilor netezi din stomac si intestine, impiedicand astfel voma si regurgitatiile. Se pot utiliza si alte prokinetice cum ar fi Domperidon sau Eritromicina.
Pentru reducerea aciditatii gastrice se utilizeaza antagonisti H2 (cimetidina, ranitidina) care actioneaza asupra celulelor gastrice, la care vom adauga si medicatia IPP – inhibitorii pompei de protoni, care au rolul de a reduce pe o perioada mai indelungata productia de acid gastric (ex. omeprazol). Inhibitorii pompei de protoni sunt o varianta mult mai potenta decat antagonistii H2, dar administrarea concomitenta a acestor doua grupe medicamentoase va reduce potenta IPP.
Atentie la efectele adverse deloc neglijabile ale Inhibitorilor H2:
– greturi si varsaturi
– constipatie
– rash = eruptie cutanata
– bradicardie = scaderea frecventei cardiace sub 60 bpm
– ginecomastie = cresterea in dimensiuni a glandei mamare
Cum putem hrani bebelusul in formele avansate de RGE?
In contextul in care bebele nu retine alimentatia se decide de catre medicul curant initierea gavajul gastric continuu cunoscut in termeni medicali de gastrocliza care prezinta administrarea cu ajutorul unei pompe a laptelui necesar in 24h. De regula aceasta metoda se stabileste si se efectueaza doar in mediul spitalicesc.
Formulele anti-regurgitare sunt indicate in rutina micutului afectat din urmatoarele motive:
– permit ingrosarea omogena a laptelui la pH-ul gastric prin prezenta in compozitia laptelui a amidonului de porumb/fainei de roscove ca si agenti de ingrosare, circumstanta in care regurgitarile/varsaturile dispar – aceasta afirmatie este controversata si se afla in curs de studiu
– contin trigliceride cu lant mediu care contribuie la evacuarea gastrica
– sunt recomandate inclusiv copiilor cu intoleranta la gluten, fructoza sau zaharoza
– se pot folosi inca de la nastere
Avem grija la postura copilului. Este de preferat ca acesta sa aiba capul si toracele (partea superioara a corpului) ridicate la aprox. 30° in decubit dorsal (pe spate) => SCADE RISCUL DE ASPIRARE A CONTINUTULUI GASTRIC IN CAILE RESPIRATORII.
Stiai ca s-a dovedit ca un fren lingual scurt (anchiloglosie) care favorizeaza aerofagia, adica inghirea aerului determina simptome similare refluxului? La urmatorul consult, insista asupra unei examinari bucale complete.
!! Sa avem in vedere si anumite intolerante sau alergii APLV care mimeaza RGE sau alergiile care induc refluxul.
Chiar daca aceasta „afectiune” poate fi considerent suparatoare si neplacuta atat pentru parinte cat si pentru bebele in cauza, in cazul de fata, cheia succesului este sub forma timpului si a rabdarii. Nu ne putem astepta ca minunile sa aiba loc peste noapte, de aceea este esential sa ne pastram calmul in astfel de situatii si sa avem o stransa colaborare cu medicul care se ocupa de copil.
Diagnosticul de reflux gastro-esofagian este pronuntat doar de catre medicul curant si doar in urma unor examinari complete plus investigatiile necesare. La fel si in cazul tratamentului care se initiaza sub indrumarea specialistului, nu acasa si nu in urma unor consultatii online in conditia in care medicul respectiv nu cunoaste istoricul pacientului si nu a avut ocazia examinarii obiective a acestuia.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani