Ai citit despre temutul SIDS (sindromul mortii subite la sugari) si nu mai ai liniste pana depaseste copilul perioada riscanta? Iata niste modalitati de preventie pe care sa le urmezi.
Una dintre cele mai mare spaime ale mamelor informate care au citit despre pericolele ce pot surveni in cazul nou-nascutilor este SIDS. SIDS este acronimul de la “sudden infant death syndrome”, cunoscut in limba romana ca “sindromul mortii subite la sugari”. Inca nu se stiu cu precizie cauzele acestui ingrozitor sindrom insa din fericire se cunosc metodele prin care riscurile SIDS se reduc considerabil. Iata deci cum putem preveni sindromul mortii subite:
Prin practicarea co-sleepingului.
Prin co-sleeping se intelege impartirea aceluiasi spatiu la somn cu bebelusul, deci co-sleeping-ul nu implica neaparat impartirea patului cu nou-nascutul. Este foarte important ca nou-nascutul sa fie in aceeasi camera cu mama sau alt adult care sa il supravegheze. Dormitul in aceeasi camera este aranjamentul cel mai bun pe care o familie il poate face.
Multi parinti practica si “bed-sharing” adica dormitul in acelasi pat cu bebelusul. In cazul bebelusilor alaptati, cu parinti nefumatori si care nu consuma alcool si droguri, riscul de SIDS este foarte redus chiar si in conditiile impartirii aceluiasi pat.
O mama care alapteaza adopta instinctual o pozitie care faciliteaza contactul fizic apropiat si observarea atenta a bebelusului. De asemenea tot in mod instinctiv protejeaza cu bratele si picioarele spatiul din jurul copilului astfel incat alta persoana care ar imparti patul cu ei sa nu se rostogoleasca peste bebelus.
CITEȘTE ȘI: Unde este sigur să doarmă bebelușul?
Precautii necesare in caz ca va hotarati sa dormiti intr-un pat cu copilul:
- Nu folositi paturi electrice
- Tineti eventualele perne departe de copil
- Aveti grija sa nu acoperiti capul bebelusului cu patura, plapuma sau cearsaful
- Nu culcati niciodata copilul pe burta, cu fata in jos
- Copilul sa fie liber sa se miste, nu infasat, nu facut “sarmaluta”
- Salteaua trebuie sa fie tare si fara denivelari
- Patul sa nu ie accesibil animalelor de companies sau copiilor mai mari
Studiile arata ca nu exista asocieri intre impartitul aceluiasi pat cu bebelusul si SIDS decat in urmatoarele conditii:
- Parinti care au consumat alcool
- Incapere supra-aglomerata, supra-populata
- Oboseala extrema a parintilor
- Bebelus acoperit de paturi/plapume/alte invelitori.
Precautii necesare in cazul in care bebelusul doarme singur intr-un patut:
- Aveti grija ca patutul sa intruneasca standardele de calitate necesare, inclusiv in ceea ce priveste vopseaua cu care a fost vopsit
- Folositi o saltea care sa corespunda dimensiunilor patutului si sa fie dintr-un material care respira
- Nu puneti in patut jucarii si nici alte obiecte
- Aveti grija sa nu existe cordoane sau sfori la care sa ajunga copilul, cum ar fi sforile unor eventuale draperii de patut sau sireturi ale aparatorilor de pat
- Nu culcati copilul pe burta.
Sindromul mortii subite la bebelusi este un fel de mister ale carui cauze nu sunt inca elucidate, insa care poate fi prevenit. Citeste in continuare despre modalitatile de reducere a riscului de SIDS.
Prin evitarea canapelelor la somn.
Studiile arata ca accidentele fatale in timpul somnului apar de multe ori cand parintele se aseaza pe canapea sau intr-un fotoliu sa hraneasca bebelusul si adoarme. Unii parinti pentru a evita “bed-sharing” fac acest lucru dar nu fac decat sa inrautateasca lucrurile, patul fiind mai sigur in caz ca mama adoarme, decat canapeaua sau fotoliul pentru ca bebelusul poate fi usor sufocat, turtit de spatarul canapelei.
CITEȘTE ȘI: 6 Poziții sigure în timpul somnului pentru nou născuți
Cum putem preveni sindromul mortii subite – Prin alaptare
Cercetarile arata ca in cazul copiilor hraniti cu lapte praf riscul SIDS este mai mare. Copiii alaptati au un somn mult mai usor ceea ce le este benefic in prevenirea mortii subite. De asemenea alaptarea confera protectie imunologica benefica inclusiv impotriva SIDS.
Prin tinerea bebelusului departe de fumul de tigara, atat inca din timpul sarcinii cat si dupa nastere.
Expunerea copilului la fumul de tigara este foarte periculoasa. In cazul in care ambii parinti sunt fumatori, riscul de SIDS este de 3 ori si jumatate mai mare decat in cazul in care ambii parinti sunt nefumatori.
Daca mama fumeaza iar tatal nu, riscul este de 2 ori mai mare. Iar daca mama nu fumeaza dar tatal este fumator riscul e de 1 si jumatate ori mai mare. Desigur ca aceste statistici nu pica bine fumatorilor, dar poate acum este momentul potrivit sa va lasati, chiar daca in trecut ati mai incercat si nu ati reusit.
Iar daca totusi nu reusiti sa fumati, evitati sa impartiti acelasi pat cu copilul. Insa impartire aceleiasi camera la somn este in continuare recomandata, cu conditia sa tineti fumul de tigara departe de incapere!
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani