Ca proaspătă mămică simți nevoia ca bebelușul să fie consultat zilnic de un specialist. Ai atât de multe întrebări, atât de multe temeri… De aceea, unul dintre cele mai valoroase controale din viața copilului tău va fi chiar cel efectuat la împlinirea primei luni de viață. Explicam pe larg care este rolul acestui control și cum se desfășoară. Consultul pediatric la vârsta de 1 lună de viață reprezintă un bilanț al modului în care nou-născutul s-a adaptat la viața extrauterină, la noile condiții de viață.
Cel mai valoros indicator al stării de sănătate al sugarului este greutatea. Dar nu e singurul parametru care se verifică. Pentru a avea un tablou complet al dezvoltării sugarului, se vor verifica talia și perimetrul cranian, poziția membrelor (articulația șoldului și poziția labei piciorului), mișcările, respirația, aspectul tegumentelor, al zonei genitale (la băieței verifică dacă testiculele sunt coborâți în scrot) și fesiere, al ombilicului, al mucoaselor, al fontanelei. De asemenea, medicul îi va asculta cu ajutorul stetoscopului plămânii și inima micuțului. Va avea nevoie și de informațiile părinților despre tipul de alimentație (naturală, mixtă sau artificială), numărul meselor, cantitatea de lapte pe care o consumă la fiecare masă, numărul și aspectul scaunelor și al urinei.
Cât de mult crește bebe în prima lună de viață?
Greutatea bebelușului la o lună
Bebelușul se naște cu un exces de fluid pe care îl pierde în primele zile de viață. Astfel, el va scădea în greutate imediat după naștere, însă va recupera foarte repede. În prima luna de viață, bebe va lua în greutate între 500 și 1 000 de grame. Deci, daca nou-născutul a crescut în prima luna cu o medie de 750 de grame înseamnă că îi merge bine și o parte din temerile mamei sunt spulberate. Majoritatea nou-născuților câștigă în greutate în jur de 113,4 g până la 226,8 g pe săptămână și cresc în înălțime cu 2.5 cm până la 3,8 cm în prima lună.
Înălțimea bebelușului la o lună
Potrivit standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la o lună, o fetiță cântărește în medie 4,2 kg și măsoară 53,7 cm în înălțime, în vreme ce un băiețel are 4,5 kg și 54,7 cm. La 6 luni, fetițele ajung la 7,3 kg și 65,7 cm, iar băieții la 7,9 kg si 67,6 cm. La un an, fetele cântăresc 8,9 kg și au o înălțime de 74 de cm, în timp ce băieții au 9,6 kg și 75,7 cm.
CITEȘTE ȘI: Cât trebuie să ia în greutate copilul de la naștere la 5 ani – Tabelul greutății și înălțimii
Perimetrul cranian al unui bebe de o lună
Reflectă dezvoltarea creierului și de aceea el trebuie urmărit și notat de la naștere, apoi lună de lună pe parcursul primilor ani de viață. La copilul născut prematur creșterea este mai rapidă, cu 0,7-1 cm/săptămână, în timp ce la nou-născutul la termen cu 0,5 cm/săptămână în primele două luni, apoi creșterea este mai lentă, 1 cm/săptămână în lunile 4-5 și 0,5 cm/săptămână între 7-12 luni.
CITEȘTE ȘI: Fontanelele bebelușului. În ce ordine se închid și când e cazul să ne îngrijorăm
Examinarea fizică a bebelușului care a împlinit o lună
Consultul se desfășoară urmărind fiecare segment al corpului, atât vizual, cât și prin palpare și mobilizarea articulațiilor. Examinarea se face cu copilul culcat pe spate, dezbrăcat complet. Astfel se poate urmări simetria capului și a feței, se palpează fontanela anterioară, se continuă cu manevre blânde de rotație și aplecare a capului în lateral și în față, cu scopul de a verifica grupele musculare ale gâtului și de a exclude torticolisul muscular congenital.
Se urmăresc apoi membrele superioare, începând cu articulația umărului. Simetria este un element foarte important, ea putând să atragă atenția asupra unei anomalii de dezvoltare osoasă sau a unui dezechilibru muscularo-articular sau neuro-muscular. Cotul trebuie să fie flectat, antebrațul răsucit cu palma în jos și mânuța strânsă. Această poziție este pusă în special pe imaturitatea sistemului nervos. Pediatrul va verifica amplitudinea mișcărilor și integritatea sistemului osos.
La fel va face și cu membrele inferioare, verificându-se suplețea acestora, cu coapsele și cu șoldul. Examenul șoldului este bine să fie dublat de o ecografie de șold, pentru a exclude diagnosticul de displazie de șold. Examenul se continuă cu bebelușul pe burtă, pentru a se verifica crestele omoplaților și coloana vertebrală. De cele mai multe ori, după o astfel de examinare, specialistul poate recomanda părinților să practice masajul general al bebelușului, astfel încât micile retracții pe care le au micuții să dispară cât mai repede și bebelușul să capete mișcări articulare cât mai ample.
Verificarea reflexelor la un bebe de o lună
Unul dintre cei mai importanți indicatori pentru starea de sănătate a bebelușului este legat de modul de funcționare a reflexelor înnăscute. Acestea apar încă din stadiul vieții intrauterine, persistă în primele luni de viață, apoi, pe măsură ce copiii progresează din punct de vedere al dezvoltării cognitive, dispar fiind înlocuite de altele, mai complexe. Mai multe despre reflexele de nou-născutului poți citi aici: https://clubulbebelusilor.ro/bebe-se-dezvolta-normal-reflexele-primare-si-semne-de-alarma-in-dezvoltare/.
Praguri de dezvoltare în prima lună de viață a bebelușului
Majoritatea părinților cred că bebelușii în vârstă de doar o lună nu fac decât să doarmă și să mănânce. Însă nu este așa! Un bebeluș fără probleme de dezvoltare poate să-și țină capul ridicat pentru câteva secunde atunci când stă întins pe burtă, își duce pumnii la față pentru a-i inspecta, poate urmări cu privirea obiectele aflate în raza lui vizuală, întoarce capul după vocea mamei sau la sunete cunoscute.
Ți se pare puțin?! Bebe la o lună îți recunoaște chipul și mirosul, mami, și asta încă din prima săptămână, deoarece are deja dezvoltate toate cele 5 simțuri. Mai mult de atât, chiar dacă nu vorbește, îți transmite că îi este foame – scoate limba și suge sau când s-a săturat – întoarce capul de la sân sau adoarme. CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea fizică a copilului – Graficele de creștere, percentilele și pediatria modernă
Ce informații ar trebui adunate și prezentate doctorului la consultul de o lună
În val-vârtejul primelor săptămâni cu bebe acasă, vei fi confuză, speriată, frustrată, nervoasă. Pentru cele mai multe proaspete mămici, prima lună este și cea mai dificilă, astfel că la consultul de prima lună îți va fi greu să-ți amintești anumite informații dacă n-ai reușit să le notezi.
Ce să notezi:
- de câte ori suge bebe într-o zi;
- cantitatea de lapte pe care o consumă la o masă. Dacă alăptezi, trebuie cântărit copilul înainte de supt și după și notată diferența. Dacă îl hrănești cu lapte formulă e mai simplu din acest punct de vedere;
- câte scutece murdărește și câte scutece udă zilnic;
- aspectul scaunelor (culoare, textură, miros);
- aspectul urinei (culoare, miros);
- alte aspecte care ți s-au părut demne de notat – cât doarme, dacă plânge des, probleme ale pielii, scalpului, cât de des îl scoți afară etc.
Corelând toate aceste informații cu examenul clinic, medicul pediatru poate trage o concluzie asupra modului în care nou-născutul s-a adaptat la viața extrauterină și dacă se dezvoltă armonios. Se recomandă un astfel de bilanț pediatric la fiecare dintre următoarele vârste: după primele 2 săptămâni de viață, la 1 lună, al 2 luni, la 4 luni, la 6 luni, la 9 luni, la 12 luni, la 1 an și jumătate, la 2 ani, apoi anual.
CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC