Aspectul scaunului nou nascutului este un indicator important al starii de sanatate, iar la bebelusi urmarirea regulata a scutecului si a continutului sau este si mai importanta. Descopera alaturi de noi cele mai importante 11 informatii despre aspectul scaunului bebelusului si semnificatia asociata. Fac parte din initierea in noua viata ca parinte. Unii parinti le urasc din tot sufletul, pentru altii e pur si simplu ceva normal, iar altii se bucura de fiecare data cand bebelusul are scaun.
Inainte de nasterea celui mic, suntem siguri ca nu te-ai gandit nicio clipa ca vei avea atatea intrebari legate de acest fenomen fiziologic. Si totusi iata-te aici, aproape intrata in panica, intrebandu-te daca sa pui mana pe telefon sa contactezi pediatrul. Ne-am propus, asadar, sa te ajutam cu un scurt ghid legat de ce e normal si ce nu in ceea ce priveste scaunele bebelusului.
Primul scaun se numeste meconiu.
Primele 2-3 scaune pe care le fac bebelusii sunt negre si lipicioase. Ele se numesc meconiu. Meconiul este prezent in intestinul bebelusului inca dinainte de nasterea acestuia. In primele doua zile de viata, nou-nascutul ar trebui sa aiba macar un scaun de meconiu. De obicei, incepand cu a doua zi de viata, scaunul devine ceva mai moale, dar ramane inca inchis la culoare.
Pete roz in scutec, ceva ce poate fi normal, la inceput.
In primele zile de viata, cristalele de acid uric din urina bebelusului pot lasa pe scutec pete rozalii sau portocalii. Daca ele apar si dupa primele 4 zile de viata, grabeste-te sa contactezi medicul.
Din a treia zi, scaunul ar trebui sa se deschida la culoare.
Incepand cu a treia zi de viata, bebelusii care se hranesc suficient ar trebui sa isi schimbe culoarea scaunului catre o nuanta mai deschisa, de exemplu verde. Daca scaunul din ziua 3 este in continuare negru, contacteaza medicul.
Din ziua a cincea, scaunul devine galben-mustar.
Incepand de prin a cincea zi de viata, scaunul bebelusului devine de obicei galben mustar, avand culoarea clasica a scaunul de copil mic si hranit exclusiv cu lapte. Pe masura ce scaunul se deschide la culoare, el devine si din ce in ce mai moale, iar cantitatea creste semnificativ fata de primele zile.
Scaunul bebelusului hranit cu formula.
In acest caz scaunul poate fi de culoare maro-deschis sau galbene verzui, asemanatoare cu scaunele adultilor. Uneori scaunul bebelusilor hraniti cu formula pot fi moi si se lipesc de scutec, alteori pot fi mai solide si de deslipesc cu usurinta. Pot capata o culoare verzuie datorita fierului care este adaugat in formulele de lapte praf.
Scaun verde si spumos.
Scaunul de culoare verde si cu aspect spumos este un indicator ca bebelusul primeste foarte mult lapte de inceput si nu mai ajunge sa manance laptele mai gras care se secreta abia dupa primele cateva minute de supt.
Fie ca mama alterneaza sanii prea frecvent, uneori 5 minute la un singur san nu sunt suficiente pentru ca bebelusul sa ajunga la laptele gras, si il consuma doar pe cel bogat in lactoza, fie ca productia e foarte mare iar reflexul de ejectie il face pe bebelus sa manance lacom si sa inghita mult aer, dandu-i senzatia ca e satul, aceasta problema se remediaza usor si rapid, odata identificata. Pana reusesti sa apelezi la un consultant in alaptare, pune bebelusul la un singur san la fiecare supt si schimba sanul doar daca cel oferit initial este, evident, gol.
Numarul de scutece ude = numarul de zile de viata +1.
Pentru a fi sigura ca bebelusul tau se alimenteaza corespunzator si nu exista niciun risc de deshidratare, trebuie sa urmaresti cate scutece uda. Minimul necesar de scutece udate zilnic este calculat dupa formula numarul de zile de viata, plus unul. De exemplu, in ziua a treia de viata, bebelusul ar trebui sa ude minim 4 scutece. Regula este valabila pentru primele 5 zile de viata.
CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Incepand din a cincea zi, bebelusul trebuie sa ude macar 5 scutece pe zi.
Incepand cu ziua a cincea, pediatrii recomanda ca mamicile sa urmareasca si sa observe daca micutii uda minim 5 scutece in 24 de ore. In cazul in care mamicile opteaza pentru scutece textile, numarul celor udate ar trebui sa fie de minim 6-8/zi. Scutecele de unica folosinta au capacitatea de a retine urina mai bine, astfel ca se poate intampla ca mamicile sa nu isi dea seama daca in scutec se afla unul sau doi pipi, de accea numarul lor este fixat la 5.
Copiii alaptati exclusiv.
In cazul bebelusilor alaptati exclusiv, numarul si frecventa scaunelor sunt extrem de diferite de la un copil la altul. Odata trecute prima saptamana de viata si scaunele de lapte instalate pe deplin, unii bebelusi fac scaun de cateva ori pe zi, in timp ce altii fac o data la cateva zile. Daca bebelusul nu da semne de disconfort, este indicat sa il lasi in pace macar 5 zile inainte sa intervii cu supozitor sau stimulare cu termometrul.
Dupa 6 saptamani de viata numarul de scaune se reduce.
In cazul bebelusilor alaptati, de obicei dupa primele 6 saptamani de viata, numarul scaunelor fiecarui bebelus se reduce considerabil, mamicile intrand in panica atunci cand vad ca dupa cateva zile bebelusul nu a facut inca, dar nici nu da semne ca ar avea vreo intentie sa faca in viitorul apropiat. Atata timp cat scaunele au o consistenta moale, iar cantitatea facuta este una semnificativa, nu ai nici un motiv sa te ingrijorezi. Citeste pe larg mai multe despre scaunele bebelusilor hraniti cu lapte praf.
Scaunele dupa diversificare.
In jurul varstei de 6 luni vei incepe diversificarea bebelusului, iar aspectul scaunelor se va modifica semnificativ. Scaunele devin mai consistente, iar culoarea lor e mult mai variabila, in functie de ceea ce mananca micutul. Daca bebe adora morcovii sau dovleacul, probabil ca scaunul va deveni portocaliu, daca prefera afinele, e posibil sa ai placerea de a observa primul scaun mov.
Cand trebuie sa contactezi imediat medicul.
Desi scaunele bebelusului poate arata in multe feluri si sa fie totul in regula, exista cateva situatii in care se recomanda sa contactezi imediat medicul: daca scaunul contine sange, daca exista o cantitate mare de mucus, daca scaunul este negru sau daca este alb.
Semnele unui bebeluș sănătos după culoarea scaunului:
Bebelus hranit la sân: scaun galben muștar, cu aspect de semințe de muștar, moale.
Bebelus hranit cu formula de lapte praf: galben verzui, mai închis la culoare și de consistența humusului.
Culoare scaun negru-verzuila bebelus: aceasta este culoarea normală a meconiului, primul scaun al nou-nascutului.
Culoare scaun roșu închis la bebelus: bebe își diversifică meniul, astfel încât culoarea roșie din scaun să fie rezultatul digerării sfeclei roșii sau altor alimente cu pigment închis.
Culoare scaun roșiatic la bebelus: este rezultatul dat de prezența sângelui, fie bebe are o intoleranță, fie are o fisură anală sau poate fi semnul de alergie la formula de lapte.
Culoare scaun verde la bebelus: exces de lactoză, nu primește suficient lapte, alergie sau intoleranță, anumite medicamente, erupția dinților de lapte, schimbarea bruscă a alimentației.
Culoare scaun maro la bebelus : bebelușul începe să-și diversifice alimentația, începe să guste din mâncarea solidă.
Culoare scaun alb sau gri deschis la bebelus: semnul că bebe nu digeră corect, ori că ficatul nu produce suficientă bilă. Sună pediatrul!
Culoare scaun negru la bebelus: posibilă sângerare a sistemului gastrointestinal, îngerare de sânge dacă bebelușul mușcă sfîrcul în timpul suptului, suplimentele de fier.
Culoare scaun galben verzui la bebelus : aceasta este culoarea normală a scaunului unui sugar hrănit cu formulă de lapte.
Culoare scaun galben muștar la bebelus: aceasta este culoarea normală a scaunului unui sugar hrănit exclusiv la sân.
Tu ce intamplari amuzante implicand scaunul bebelusului ai avut?
Te-ai ingrijorat cand ai vazut anumite culori ale scaunului in scutec?
CITEȘTE ȘI: Culoare și textură în scutecul bebelusului | Când e normal? Când chemi pediatrul?