Servetelele umede pentru bebelusi sunt una dintre cele mai utile inventii pentru mamici, dar unele sunt departe de a fi sanatoase. Stiai insa ca le poti pregati in casa si ca vor fi eficiente si complet inofensive?
Inainte de a deveni mamica, spuneai ca asa cum mamele noastre ne-au crescut fara servetele umede, te poti si tu lipsi de ele. Sau poate ca nu te prea interesa care este compozitia chimica acestor produse. De cand ai nascut, insa, probabil ca ai descoperit si cat de comod este sa le folosesti, cat de utile sunt mai ale scand esti plecata de acasa, dar si ce ingrediente dubioase contin.
Exista o binevenita alternativa la folosirea servetelelor umede: servetelele umede facute in casa. Sunt chiar mai ieftine decat cele din comert, mult mai sanatoase si lipsite de pericol pentru pielea delicata a celui mic si cu siguranta la fel de eficiente. Daca acasa poti apela oricand la alternativa mult mai sanatoasa si mai practica a traditionalei apa cu sapun, recunoastem ca in vacanta sau atunci cand esti in oras, ai nevoie de o solutie de urgenta. Iata asadar cum poti prepara acasa solutia pentru servetelele umede.
Cauta un flacon cu pulverizator si pune o cana de apa, o lingura de ulei de masline, 5 picaturi de ulei esential de lavanda sau de tea tree si, eventual, 5 grame de gel de dus dermatocosmetic special conceput pentru bebelusi. Aceasta solutie poate fi utilizata pentru a imbiba servetelele pe care urmeaza sa le folosesti.
Uleiul esential de lavanda si cel de tea tree sunt singurele uleiuri esentiale care pot fi folosite indiferent de varsta bebelusului. In plus, ele prezinta avantajul substantial de a avea un puternic rol antiseptic.
Uleiul de masline si gelul de dus au rolul de a face ca servetelele obtinute sa alunece mai usor si mai lin pe pielea moale si delicata a bebelusului. Cantitatea mica adaugata in solutie face sa nu fie necesara clatirea.
Din ce faci servetelele umede?
Experientele mamicilor care au incercat aceasta reteta de solutie pentru servetelele umede preparate in casa este destul de concludenta. Prosoapele de hartie de calitate superioara pot fi folosite cu succes. De asemenea, alte mamici care prefera sa aiba grija si de mediu, au optat pentru solutia servetelelor din bumbac. Ele pot fi folosite pentru igiena locala la fiecare schimbare de scutec, fiind usor de spalat apoi in masina de spalat rufe. Astfel, vei avea un stoc care iti ajunge pentru cateva zile si pe care il poti refolosi. Investitia initiala este de asemenea mica, avand in vedere ca poti achizitiona finet la metru, din care sa tai patratele de material necesare.
O alta solutie la care au apelat unele mamici in ultima instanta a fost achizitionarea unui pachet de servetele pentru bebelusi normale, inmuierea lor in apa calda pana la diluarea substantelor chimice cu care sunt imbibate si apoi folosirea lor cu solutia preparata in casa.
Cum se pastreaza servetelele umede?
Exista doua variante de utilizare a servetelelor umede. Una dintre ele consta in pastrarea solutiei intr-un mic recipient cu pulverizator, pe care sa il folosesti pentru a umezi servetelul, fie el din hartie sau din panza.
Cea de-a doua consta in asezarea servetelelor bine umezite intr-o cutie ermetica pe care sa o transporti cu tine, avandu-le la indemana oriunde te-ai afla. Singura diferenta va fi aceea ca servetelele vor fi unele inofensive si deci mult mai sanatoase decat „suratele” lor cumparate din magazine.
Pentru manutele murdare din parc, mai ales pe timp de vara, mai exista si solutia sticlutei de plastic de jumatate de litru, plina cu apa de la chiuveta, pe care o poti folosi ca sa indepartezi repede urmele de praf. Avantajul este acela ca ea se dovedeste utila si in cazul unui fruct proaspat cumparat, al suzetei scapate pe jos si asa mai departe.
Tu ce fel de servetele umede ai folosit pentru bebelusul tau?