Bontul ombilical, spaima proaspeților părinți, are nevoie de o îngrijire corectă pentru a se închide corect. Buricul este, totuși, până la căderea bontului, o poartă deschisă spre abdomen, crescând astfel riscul de infecții. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a ști cum trebuie să îngrijești bontul ombilical.
Cordonul ombilical leagă, în perioada intrauterină, fătul de placentă, asigurând transportul de substanțe nutritive și oxigen. După naștere, circulația prin acest cordon ombilical este întreruptă cu ajutorul unei clame, apoi cordonul se ligaturează la 3 centimetri de corp, printr-o procedură nedureroasă. În aproximativ 10 zile, bontul rămas se usucă și cade, lăsând în urmă buricul pe care îl știm cu toții.
Îngrijirea bontului ombilical în pași
Pasul 1. Pune bebelușul pe o suprafață specială, pregătită pentru schimbarea scutecului. Deschide scutecul, trăgând partea din față a lui sub fundulețul bebelușului. Dacă ai băiețel, folosește un prosopel pentru a-i acoperi organele genitale, evitând riscul să se producă un „accident“ în cazul în care bebelușul urinează.
Pasul 2. Dezinfectează marginile bontului ombilicat cu o compresă sterilă îmbibată în alcool sanitar sau soluție cu clorhexidină. Șterge și clema aplicată la naștere, dacă este cazul, apoi aplică o nouă compresă sterilă, pe care o legi în jurul bontului.
Pasul 3. Montează scutecul nou, curat, îndoind marginile scutecului spre interior (mai ales la băieței), pentru a evita scurgerile accidentale de urină înspre bontul ombilical. Când închizi scutecul cu benzile laterale, asigură-te că bontul ombilical a rămas afară, neacoperit. Poți folosi scutecele special create pentru această perioadă, prevăzute cu o fantă care protejează zona ombilicului.
Clubulbebelușilor.ro se alătură campaniei celor de la HUGGIES, care susțin programul de combatere a mortalității infantile inițiat de Salvați Copiii România, punând la dispoziție informații utile tuturor mămicilor despre îngrijirea bebelușilor, alăptare, depresia postnatală, diversificarea alimentației celor mici și nu în ultimul rând despre importanța îmbrățișărilor. Campania Fiecare îmbrățișare vă face mai puternici își propune, astfel, să transforme viața proaspetele mămici într-o experiență cât mai plăcută.
ADEVĂRAT și FALS în îngrijirea bontului ombilical
Bebelușul nu trebuie îmbăiat până la căderea bontului ombilical
FALS: bebelușul poate fi îmbăiat din prima zi, este chiar indicat să i se facă 2-3 băițe pe săptămână, mai ales după fiecare scaun, însă până când bontul ombilical se usucă și cade, vom încerca pe cât putem ca apă din cădiță să nu treacă peste buric.
Pentru a se usca mai repede, bontul ombilical trebuie dezinfectat ori de câte ori schimbăm scutecul.
FALS: nu este indicat să dezinfectăm bontul mai des de o dată pe zi, deoarece dezinfectantul poate să inhibe migrarea leucocitelor, adică a celulelor responsabile de dezlipirea lui și să îi întârzie, astfel, căderea.
Bontul ombilical nu trebuie acoperit cu nimic până când se usucă.
ADEVĂRAT: montăm scutecul după ce am spălat bebelușul astfel încât buricul să rămână mereu afară, neacoperit. Avem grijă doar ca niciun lichid din scutec să nu ajungă la bontul ombilical (accidental), pentru a păstra zona uscată, nu umedă.
Când e cazul să mergem la medic
După ce bontul ombilical se usucă și cade, se poate observa o mică sângerare sau o secreție gălbuie. Această situație este normală, tot ce trebuie să facem este să continuăm să curățăm cu blândețe zona și să ferim locul de umezeală. Dacă e cald, poți chiar să lași buricuțul la aer. Oricum, în această perioadă, nu îmbrăca bebelușul cu haine strâmte, care i-ar putea provoca neplăceri.
Dacă observi un miros fetid (ca de infecție) și apariția unor scurgeri murdare sau puroi, chiar înainte de căderea bontului ombilical, ar trebui să mergi la doctor cu bebelușul. Înroșirea și întărirea zonei din jurul buricului, plânsul și agitația lui când îl atingi în zona buricului, sângerarea sunt, de asemenea, situații care impun un control medical.
Granulomul ombilical – o reacție exagerată a organismului
Se poate întâmpla ca după căderea bontului ombilical să observi în acea zonă o umflătură de culoare roșiatică, lucioasă, care poate supura. Se numește granulom de bont ombilical și este o reacție exagerată a organismului care intervine ori de câte ori trebuie să repare răni. Prin reparație, de fapt el produce o multiplicare de celule ale țesutului de granulație care se unesc în această formațiune, umflătura. Nu este o urgență dar, dacă nu se retrage într-o săptămână, este nevoie de consult pediatric.
BROȘURA: Îngrijirea nou născutului și sănătatea mamei după naștere
Broșura conține informații succinte și sfaturi practice despre: îngrijirea nou născutului, alăptarea și alimentația bebelușului, importanța îmbrățișărilor, ținutului în brațe pentru dezvolatrea nou-născutului și pentru sănătatea mamei dar și despre depresia postpartum – după ce semne se recunoaște, cum o prevenim și când mama trebuie să ceară ajutorul specialiștilor. Cu ajutorul acestei broșuri vă veți dezvolta informațiile privind îngrijirea corectă a nou-născutului după externarea acestuia din maternitate. DESCARCĂ BROȘURA