Un nou nascut se hraneste cu lapte si mangaieri. Masajul reprezinta un remediu cu o eficacitate dovedita in linistirea bebelusului. Extraordinarul efect de linistire al bebelusului se bazeaza pe unul dintre cele mai vechi si mai profunde simturi ale noastre: pipaitul.
Masajul poate fi considerat miracolul atingerii. Atingerea nu reprezinta doar o amintire minunata a timpului petrecut in burtica mamei. La fel ca laptele, poate fi considerat un nutrient esential pentru cresterea armonioasa a bebelusului. De fapt, in anumite privinte este chiar mai benefic decat laptele. Daca ii oferi bebelusului mai mult lapte nu va fi mai sanatos dar cu cat ii oferi mai multe mangaieri, cu atat va fi mai puternic si mai fericit.
La invitatia noastra Moasa Vania Limban ne vorbeste astazi despre masajul bebelusului, multiplele sale beneficii dar și ce implicatii poate avea masajul in dezvoltarea fizica si psihica a bebelusului.
De ce sa facem masaj bebelusului? Este necesar pentru toți bebelusii?
Vania Limban: Unul dintre primele simturi care incepe sa se manifeste la bebelusul din burtica mamei inca de la 4 luni este simtul atingerii, „touch-ul”. Pielea bebelusului este masata inca din viata intrauterina, prin contactul cu lichidul amniotic. Imediat dupa nastere, activarea simtului atingerii „touch-ul” incepe prin contactul piele la piele, „skin to skin” cu mama in momentul punerii lui pe pieptul ei.
Masajul este foarte eficient si el este indicat pentru orice bebelus. In primele luni de viata, cand bebelusul are o activitate motorie redusa, masajul ii intareste muschii gatului si spatelui ajutandu-l sa-si sustina capul si sa stea in fundulet mai repede, ii tonifica muschii bratelor si picioruselor. El este eficient si recomandat si bebelusilor prematuri, ca si in caz de torticolis sau picioruse deformate putand actiona pana la vindecarea completa a acestora.
De la ce varsta facem masaj bebelusului? Cum, cand, unde?
Vania Limban: Pana la varsta de 3 saptamani, cand se stabilizeaza articulatiile bebelusului se recomanda doar un masaj de atingere „touch” foarte bland. Dupa aceasta varsta, se poate practica masajul propriu zis, care este recomandat sa fie insotit si de exercitii de gimnastica. Intensitatea masajului si a exercitiilor se modifica pe masura ce bebelusul creste. Se continua de 2-3 ori pe saptamana pana in preajma varstei de 6-7 luni, cand bebelusul incepe sa aiba propriile miscari. Desigur, se poate continua si dupa acesta varsta. Masajul poate fi facut de un profesionist (moasa, kinetoterapeut), dar daca parintii fac un curs de pregatire in masajul bebelusului pot si ei sa-l faca.
Beneficiile masajului la bebelusi, un moment placut pentru mami si bebe
Vania Limban: Beneficiile masajului asupra bebelusilor sunt multiple.
Bebelusul doarme mai bine: un masaj usor de atingere si mangaiere a capului, fetei, corpului bebelusului, cu palmele incalzite cu ulei ajuta la eliminarea tensiunilor si relaxare, provocandu-i somn. Masarea zonelor limfatice dintre degetele de la maini si picioruse elimina toxinele asigurandu-i un somn linistit.
Mananca mai bine: pofta de mancare a bebelusului poate fi stimulata prin masajul usor al spatelui, lobului urechii, prin atingerea obrazului in apropierea guritei.
Stimuleaza digestia: probleme digestive cum ar fi gazele sau constipatia pot fi atenuate sau rezolvate prin masaj cu frictiuni circulare pe traiectul colonului ascendent, transvers si descendent, atenueaza durerile de burtica sau colicii prin incalzirea si aplicarea palmelor pe burtica bebelusului si miscari blande de masaj, ca si prin exercitiile de gimnastica cu flectarea si apasarea genunchilor bebelusului pe burtica.
Creste imunitatea: sistemul imunitar al bebelusului devine complet activ dupa varsta de 2 ani astfel incat masajul ii activeaza bebelusului sistemul limfatic, crescand capacitatea de aparare a organismului lui. Se maseaza punctele reflexogene, care corespund sistemului limfatic, intre degetele de la maini si picioare.
Un bebelus masat constant va fi mai rezistent si mai sanatos in primul lui an de viata, dezvoltand o imunitate care-l va apara de virusuri, bacterii, microbi.
Stimuleaza simturile: simtul tactil prin atingeri repetate, simtul vizual privindu-l in ochi, simtul auditiv punand muzica sau vorbind cu el, simtul mirosului folosind un ulei esential din portocale, ca si echilibrul prin stimularea sistemului vestibular.
Simțul mirosului este foarte important și ne ajută să ne bucurăm de lucrurile frumoase din jur. De exemplu, dacă folosim un ulei esențial cu miros de lavandă, putem simți o aromă plăcută și relaxantă care ne face să ne simțim liniștiți. Mirosurile bune ne fac să ne simțim fericiți și să avem o stare de bine, iar simțul mirosului este cel care ne ajută să le descoperim. Te-ai gândit că poți dezvolta simtul mirosului folosind cu ulei esential?
Masajul stimuleaza coodonarea miscarilor, mobilitatea articulatiilor, elasticitatea muschilor diminueaza incordarea.
Masajul bebelusului imbuntateste si respiratia.
Implicatii ale masajului in dezvoltarea fizica si psihica a bebelusului
Vania Limban: Masajul contribuie la stimuleaza dezvoltarii fizice si psiho- emotinale a bebelusului. Iata cum:
La nivel fizic masajul ii tonifica muschii si ii intareste articulatiile. In primele saptamani dupa nastere, bebelusul isi mentine inca pentru o perioada o pozitie a corpului similara cu cea din viata intrauterina, cu bratele, piciorusele si capul flectate.
Prin masaj si exercitii usoare, bebelusul se relaxeaza din ce in ce mai mult, si treptat, treptat el isi deflecteaza piciorusele si bratele, incepe sa-si sustina din ce in ce mai bine capul si adopta miscari mai ample.
La nivel psiho-emotional, comunicarea emotionala intre parinte si bebelus este mai rapida si creeaza o „punte de legatura” foarte importanta intre acestia.
Ce tehnici de folosesc pentru masajul bebelusului
Vania Limban: Pana la varsta de 3 saptamani se practica un masaj usor de netezire „touch masaj”. Masajul propriu zis si gimnastica bebelusului se incep dupa aceasta varsta.
Metode de masaj si efectele lor
Netezirile sau efleurajul se face cu toata palma. Se folosesc la inceputul si la sfarsitul masajului, dar si de fiecare data cand se trece de la o metoda de masaj la alta, pe fiecare segment al corpului bebelusului, avand un efect de relaxare.
Frictiunile efectuate circular cu buricul degetelor stimuleaza circulatia sanguina din tesuturi.
Vibratiile constau in miscari vibratorii efectuate cu degetele sau toata palma linistesc, incalzesc si relaxeaza tesuturile moi ale bebelusului, avand efect stimulant asupra tesuturilor nervoase.
Framantarile executate miscari de framantare (similare cu framantarea unui aluat) cu toata maina tonifica musculatura, cresc forta de contractie a muschilor, elimina toxinele.
Tapotamentul efectuat cu palmele caus scad contractilitatea dar atentie nu se face in regiunea renala.
Rularea: tonifica muschii membrelor superioare si inferioare, executandu-se cu o maina in sensul acelor de ceasornic si cu celalata in sens invers.
Ciupiturile cu vrafurile unite ale celor cinci degete au efecte excelente la sfarsitul unui masaj.
Secventele unui masaj pentru bebelus
Vania Limban:
Pe spate: masaj picioare >>> burtica >>> piept >>> brate
Pe burtica: masaj spate >>> fundulet >>> picioruse
Decubit lateral dreapta si stanga: masaj gat >>> umar >>> trunchi lateral >>> sold >>> picior
Pentru masajul bebelusului o gasiti pe moasa Vania la Active Center. Programele de masaj sunt concepute special pentru gravide, mame şi bebelusi.
Iata cei 5 pasi pentru a-i face bebelusului tau un masaj perfect:
Pregateste momentul de rasfat. Masajul se face dupa cel putin o ora dupa ce bebelusul a mancat. Avem nevoie de o camera calduroasa, liniste, putina lumina si putin ulei de masaj special pentru bebelusi.
Intra in atmosfera. Deoarece masajul nu este un act mecanic ci un gest de iubire aseaza-te cat mai confortabil si respira adanc pentru a te concentra asupra acestei experiente minunate.
Vorbeste-i bebelusului cu mainile. Incalzeste in palme putin ulei si incepe masajul atingand talpile bebelusului. Incearca sa ai tot timpul una dintre maini in contact cu pielea lui. Poti sa-i canti si un cantecel de leagan. In timpul masajului mainile tale trebuie sa se miste incet pe tot corpul copilului, in acelasi ritm cu respiratia ta calma. Se folosesc atingeri usoare, repetitive pe talpi, picioare, burtica, piept, brate, maini, spate, fata si urechi, rotind, tragand, intinzand si strangand usor pielea delicata a bebelusului.
Rasplateste burtica bebelusului. Realizeaza miscari ale picioarelor bebelusului ca si cum ar pedala si apoi impinge-i ferm genunchii pana la burtica si tine-le asa cam 10-20 secunde, pentru o intindere satisfacatoare si confortabila.
Ghideaza-te dupa semnalele pe care ti le da bebelusul. Daca bebelusul tau incepe sa dea semne de neliniste poate fi un indiciu ca trebuie sa schimbi ritmul masajului sau sa-l opresti.
Intra in contact cu bebelusul tau prin intermediul masajului! In ciuda datelor care arata cat de minunate sunt atingerile si masajul pentru bebelusi si parinti, totusi masajul nu este ceva obisnuit in cultura noastra. CITEȘTE ȘI: Primul AN al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Acest conținut este publicat în colaborare cu Velvesa, companie care de mai bine de 12 ani, ofera echipamente și consumabile pentru maseuri, fizioterapie, sport și sănătate. Activăm în patru țări europene (Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, România).