Scaunul sugarului difera in functie de tipul de lapte cu care este hranit, lapte matern sau lapte praf. De regula, scaunul bebelusului este oglindirea digestiei sale. Despre cum ar trebui sa arate scaunele bebelusului, ce culoare este normala sau cand ar trebui sa te ingrijorezi vom vorbi in acest articol.
Primul scaun al nou nascutului
Cat timp bebelusul a stat in burtica mamei a inghitit lichid amniotic si o parte din parul fin (lanugo) ce ii acoperea corpul si care i-a cazul o parte in uter. Impreuna cu sucurile sale gastrice s-a format un scaun de culoare inchisa, neagra-verzuie, cu aspect lipicios denumit meconiu. Meconiu va fi primul scaun al bebelusului.
Colostrul, primul lapte al mamei are un usor efect laxativ si va face ca primul scaun al bebelusului sa se elimine usor chiar din primele zile de viata. Dupa eliminarea meconiului va incepe digestia normala. In timp ce bebelusul se acomodeaza cu alaptarea sau biberonul cu lapte praf si tubul sau digestiv se adapteaza pentru a functiona in afara uterului mamei. La inceput scaunele bebelusilor sunt frecvente. Pot aparea dupa fiecare masa sau chiar mai des. Uneori pot fi explozive.
Cum sunt scaunele bebelusilor alaptati?
Bebelusii alaptati pot avea scaune multiple in cursul unei zile, chiar si la fiecare masa. Pe masura ce bebelusul creste numarul scaunelor scade. Consistenta va fi moale iar culoarea poate varia. Scaunele sunt de regula de culoare galben aurie sau de culoarea mustarului, aproape lichide si care imbiba scutecul dar pot sa capete o culoare verde daca sunt expuse la aer. Ar putea fi si maronii cu consistent apoasa sau cu grunji.
Scaunul mai poate capata o culoare verde daca mama care apateaza ia suplimente de fier sau a mancat mai multe legume verzi decat de obicei. Scaunele bebelusilor alaptati nu miros sau sunt lipsite de un miros neplacut. Deoarece laptele matern este perfect adaptat nevoilor copilului este putin probabil ca bebelusul alaptat se va constipa.
Atata timp cat copilul mananca bine si pare multumit nu trebuie sa va ingrijorati de numarul mare de scaune. Nici daca bebelusul face doar o zingura data pe zi nu trebuie sa va faceti griji atat timp cat are o consistenta moale. Scaunele frecvente pot continua timp de aproximativ 6 pana la 8 saptamani. Totusi, scaunele de culoare rosie, albicioase sau negre nu sunt in limite normale si este necesar sa consultati doctocrul pediatru. Daca scaunul bebelusului alaptat devine urat mirositor, bebelusul scoate aere sau are crampe este necesar sa evaluati regimul alimentar iar daca dupa modificarile facute in alimentatie problema persisita consultati doctorul. CITEȘTE ȘI: Ce semnifică culoarea scaunului bebelușului. Scurt ghid de ce este normal și ce nu + INFOGRAFIC
Cum sunt scaunele bebelusilor hraniti cu lapte praf?
Laptele praf se digera mai greu decat laptele matern si formeaza mai multe reziduuri. Din acest motiv scaunele bebelusilor hraniti cu lapte praf sunt mai consistente, pastoase. De regula scaunele sunt de culoare maro-deschis sau galbene verzui, asemanatoare cu scaunele adultilor. Uneori pot fi moi si se lipesc de scutec, alteori pot fi mai solide si de deslipesc cu usurinta. Pot capata o culoare verzuie datorita fierului care este adaugat in formulele de lapte praf.
Atata timp cand bebelusul nu prezinta constipatie nu este nici o problema. Daca nu au miros urat sau nu prezinta mucus nu trebuie sa va ingrijorati. Numarul scaunelor in cazul bebelusilor hraniti cu lapte praf este mai scazut decat a bebelusilor alaptati. La inceput vor fi mai frecvente, de 4-6 ori pe zi sau la fiecare masa dar pe masura ce bebelusul creste se va ajunge la un singur scaun pe zi sau la cateva zile.
Constipatia reprezinta un fenomen obisnuit in cazul bebelusilor hraniti cu lapte praf si poate fi un indiciu ca formula de lapte nu este potrivita. Atunci cand scaunul este ca niste sedimente sau se elimina greu bebelusul este constipat.
Si atunci cand scaunele sunt explozive sunt necesare ajustari ale formulei de lapte. Daca scaunele sunt frecvente, devin verzi si apoase este necesar sa consultati medicul. Daca sunt insotite de mucus si febra poate fi vorba de o infectie bacteriana la nivelul intestinului. Citește și despre: Scaunul cu mucus sange bebelusi
Scaunul bebelusilor care au inceput diversificarea
Hrana solida poate produce o schimbare in consistenta, culoarea si mirosul scaunelor asa ca asteapta-te la modificari, uneori chiar considerabile fata de perioada cand bebelusul primea doar lapte matern sau lapte praf. Scaunul bebelusului la 6-7 luni aflati la inceputul diversificarii poate deveni portocaliu daca bebelusul a mancat morcov sau rosu inchis daca a mancat sfecla rosie.
Deseori se vor intalni in scaunul bebelusilor care mananca alimente solide bucati de mancare nedigerata. Sau daca ai introdus fructul de kiwi sa gasesti in scutec acele seminte mici negre. De asemene mirosul scaunului se va schimba, devenind mai puternic sau urat mirositor. Sucurile de fructe intr-o cantitate prea mare pot face ca scaunul bebelusului sa devina acid si sa irite pielea sensibila cauzand eritem fesier.
CITEȘTE ȘI: Culoare și textură în scutecul bebelusului | Când e normal? Când chemi pediatrul?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.