Deshidratrea este un mare pericol pentru bebelusi. Afla de ce deshidratarea se instaleaza mai repede la copii decat la adulti, care sunt semnele ei si cum poti sa o previi!
Bebelusii si copiii mici sunt in multe privinte mai sensibili decat adultii, iar deshidratarea este unul dintre pericolele care ii pandesc pe cei mici si foarte mici. Afla cum sa ii recunosti simptomele si ce ai de facut pentru a o preveni!
Ce este deshidratarea?
Deshidratarea apare atunci cand corpul copilului a pierdut o cantitate prea mare de lichid si saruri minerale.
Deshidratarea apare de obicei ca urmare a diareei si varsaturilor, insa si aportul insuficient de lichide poate fi un alt motiv. Bebelusii si copiii mici se deshidrateaza mai repede decat copiii mai mari si adultii deoarece ei pierd lichide mult mai repede.
Care sunt cauzele deshidratarii la bebelusi?
Cel mai adesea, deshidratarea apare ca rezultat al febrei, diareei, varsaturilor sau consumului scazut de lichide care se asociaza oricarei viroze. Uneori, aftele bucale pot constitui o cauza a refuzului bebelusului de a consuma lapte sau alte lichide.
Rotaviroza si adenoviroza sunt cele mai frecvent intalnite viroze care evolueaza cu diaree si varsaturi. Infectiile digestive cu Salmonella, E.coli, Campylobacter si Clostridium difficile pot declansa stari de voma si diaree, la fel ca giardioza.
Uneori, temperatura crescuta a mediului sau urinarea excesiva din cauza unui diabet insipid nediagnosticat pot determina deshidratarea. Boala celiaca impiedica absorbtia intestinala corecta si poate determina, de asemenea, deshidratare.
Care sunt simptomele deshidratarii la bebelusi?
Orice parinte care vede ca micutul sau refuza sa bea lichide, sau varsa si are scaune dese si proaste, ar trebui sa fie atent la pericolul deshidratarii.
Un copil deshidratat prezinta urmatoarele semne:
- are ochii infundati in orbite,
- urineaza putin sau deloc,
- are fontanela adancita,
- plange fara lacrimi,
- are mucoasele uscate,
- este apatic si somnolent si extrem de iritabil.
Cum pot preveni deshidratarea copilului meu?
Asigura-te ca un copil sanatos are acces la destule lichide, mai ales daca este cald sau daca are o activitate fizica intensa. Uneori, la bebelusii mai mici de 6 luni, laptele matern nu este neaparat suficient pentru rehidratare, mai ales daca este foarte cald. Atunci cand temperatura este extrem de crescuta, e o idee buna sa ii oferi si putina apa fiarta si racita.
In cazul in care copilul are o tulburare digestiva, este esential ca rehidratarea sa se efectueze corect si cu mijloacele potrivite.
Unui copil care varsa i se vor administra lichide cu lingurita, o ligurita la fiecare 2 minute. Deoarece prin varsaturi se pierd foarte multe minerale, este important ca micutul sa primeasca saruri de rehidratare.
Daca refuza sa le bea, i le poti oferi congelate. Daca te afli intr-un loc in care nu ai acces la saruri de rehidratare, ofera-i copilului apa cu glucoza (o lingurita de glucoza la 100 ml de apa).
Citeste mai departe despre prevenirea deshidratarii la bebelusi.
In cazul in care bebelusul este alaptat, ofera alternativ doar cate un san la fiecare masa. Daca varsaturile continua, limiteaza timpul petrecut la san la 4-5 minute la fiecare 30-60 de minute, pana cand varsaturile inceteaza. Daca varsaturile continua, intrerupe alaptarea timp de 4 ore si ofera doar saruri de rehidratare: 5-10 ml la fiecare 5 minute.
Este important ca macar pentru cateva ore, dieta copilului sa fie exclusiv lichida. Abia dupa 8 ore de la ultima varsatura poti incerca sa ii oferi iar solide, incepand cu biscuiti uscati si sarati, sticksuri, covrigei. Evita carbohidratii timp de 24 de ore si realizeaza lent trecerea la alimentatia normala.
De asemenea, daca copilul varsa, este o idee buna sa intrerupi administrarea medicamentelor pe cale orala. Consulta medicul sa afli daca le poti intrerupe temporar, daca le poti administra sub forma de supozitoare sau daca este neaparat necesar sa te prezinti la spital pentru administrarea lor pe cale intravenoasa.
Pot sa previn deshidratarea copilului?
Este destul de dificil sa previi infectarea copilului cu un virus digestiv, avand in vedere cat de raspanditi sunt, cat de usor pot fi contactati si cum copiii mici umbla cu manutele peste tot si apoi le baga in gurita.
Ce poti face, insa, este sa recunosti simptomele imediat ce se instaleaza si sa actionezi corect pentru a inlocui lichidele si electrolitii pierduti prin voma si diaree.
Daca cel mic varsa/are scaune proaste de mai mult de 4-5 ori in cateva ore consecutive, incepe neaparat administrarea sarurilor de rehidratare.
Daca esti ingrijorata de simptomele copilului tau, sau daca bebelusul incepe sa dea semne de deshidratare, contacteaza imediat medicul. O simpa perfuzie cu ser fiziologic poate preveni complicatii severe!
Copilul tau a avut vreo viroza digestiva? Cum ati reusit sa tratati simptomele?