Desi parintii nostri ne-au crescut dandu-ne cate o aspirina atunci cand ne prindea ploaia pe afara sau cand raceam, in prezent medicii spun un mare NU aspirinei administrate copiilor. Cauza este sindromul Reye, o afectiune identificata relativ recent, care are consecinte severe. Iata tot ce trebuie sa stii despre sindromul Reye la copii.
Sindromul Reye este o boala foarte rara dar foarte grava, care afecteaza ficatul si creierul. Boala a fost cel mai adesea diagnosticata la copii si adolescenti intre 4 si 14 ani care sufera sau au suferit recent o infectie virala sau care au o boala metabolica si care au primit aspirina. Cel mai adesea sindromul Reye este diagnosticat in cazul administrarii de aspirina asociat varsatului de vant sau gripei.
Care este cauza sindromului Reye la copii?
Cauza exacta a sindromului Reye ramane necunoscuta, dar el a fost cel mai frecvent diagnosticat la copiii cu o infectie virala sau care au trecut recent printr-o infectie virala. De asemenea, in antecedentele copiilor care dezvolta sindromul Reye exista frecvent si afectiuni digestive acute, de tipul infectiei cu Rotavirus. Avand in vedere ca o cauza exacta inca nu a fost identificata, medicii interzic administrarea de aspirina la copii mai mici de 16 ani. Alti specialisti sustin ca sindromul Reye poate aparea si la adulti, asa ca asupra utilizarii aspirinei planeaza un mare semn de intrebare.
Care sunt simptomele sindromului Reye?
Simptomele debuteaza la 3-7 zile de la declansarea infectiei virale si se instaleaza treptat in cateva ore sau mai lent, in pana la 2 zile.
Cel mai frecvent simptom cu care debuteaza sindromul Reye este o stare de rau cu voma intensa, care nu cedeaza. Copilul este apatic, lipsit de energie, dezinteresat de ceea ce se petrece in jur. El se poate purta ciudat: poate privi in gol, poate prezenta tulburari de personalitate de tipul unei iritabilitati extreme sau poate vorbi neinteligibil. Unii copii devin extrem de somnolenti.
Pe masura ce afectarea creierului si a ficatului avanseaza, copilul poate deveni extrem de confuz. El nu stie unde se afla, nu isi recunoaste membrii familiei, nu poate raspunde unor intrebari simple. Respiratia devine accelerata, comportamentul violent iar in cele din urma incepe sa aiba convulsii si se instaleaza coma. Netratat prompt, sindromul Reye are o evolutie fatala in vasta majoritate a cazurilor.
Cum se diagnosticheaza sindromul Reye?
Medicul va examina copilul si va cere o anamneza amanuntita. Asta inseamna ca iti va pune intrebari despre starea generala de sanatate a copilului, despre alimente ingerate in ultimele zile, despre medicamente administrate, despre boli de care a suferit copilul de-a lungul timpului. Ulterior se va trece la efectuarea de analize amanuntite de sange si urina, o biopsie hepatica, un examen CT a capului si eventual o punctie lombara.
Care este tratamentul sindromului Reye?
Sindromul Reye nu poate fi tratat decat in spital, in unitatea de Anestezie si Terapie Intensiva. Medicii trebuie sa opreasca degradarea creierului si a ficatului. Este dificil de prezis care va fi evolutia bolii, in cazul carora dintre copii va scadea edemul cerebral iar ficatul isi va relua functiile normale si la care dintre ei va fi necesar sa se efectueze masuri mai drastice cum e hemodializa de exemplu.
Cum se previne declansarea sindromului Reye la copii?
Desi nu se stie exact ce anume il produce si se crede ca exista mai multi factori care trebuie sa coexiste ca sa il declanseze, s-a observat ca incetarea administrarii de aspirina la copii a avut un rol important in reducerea semnificativa a numarului cazurilor de boala. Asadar nu administra aspirina copilului in cazul unei raceli!
Ai grija la produsele care pot contine aspirina. Bulionul facut de bunica din rosii de gradina poate contine aspirina adaugata cu rol de conservant, ca si alte conserve de acest gen facute in casa. Nu uita, e mai bine sa fii exagerat de prudenta decat sa regreti!
Medicul copilului tau ti-a vorbit despre riscul administrarii de aspirina celui mic? Ti-a spus ca aspirina este interzisa la copii?