Intoxicatia cu nitrati este inca o problema de sanatate publica in cazul bebelusilor cu varste sub 6 luni si in special in cazul celor mai mici de 3 luni. Afla cum se manifesta, care sunt cauzele ei si cum poate fi ea prevenita.
Intoxicatia cu nitrati si/sau nitriti la bebelusi ramane din pacate o problema in tara noastra, si nu numai, in ciuda insistentelor autoritatilor de a informa populatia asupra riscului la care sunt expusi cei mai mici copii. Afla cum se produce, care sunt factorii de risc, cum se manifesta si cum se trateaza.
Cea mai importanta sursa de nitrati la care sunt expusi bebelusii ramane apa de fantana. Adesea netestata din punct de vedere al proprietatilor fizico-chimice, ea este considerata „naturala” si „cea mai curata” dar de multe ori nu este asa. Parintii folosesc adesea apa de fantana ca sa prepare laptele praf pentru cel mic, copilul fiind astfel expus la o cantitate mare de nitrati, raportat mai ales la greutatea lui corporala.
Alte surse de nitrati care au fost aduse in discutie sunt reprezentate de borcanelele cu mancare pentru bebelusi gata preparata si de morcovi. Cel putin in Statele Unite, au fost efectuate studii extensive asupra mancarii pentru bebelusi si s-a constatat ca ele respecta normele de siguranta in ceea ce priveste cantitatea maxima de nitrati pe care ar putea-o contine.
Totusi, in intreaga lume, se inregistreaza cazuri de intoxicatie cu nitrati la bebelusi care primesc, devreme in cursul diversificarii, legume pasate crescute in gradina. Cantitatea de nitrati din solul in care au crescut legumele influenteaza direct cantitatea de nitrati stocata in leguma, iar morcovul unul dintre primele alimente introduse in schema de diversificare si agreat de catre bebelusi pentru gustul sau dulceag pare sa fie cel mai eficient ina stoca acesti nitrati. Alte legume bogate in nitrati sunt fasolea verde, spanacul si sfecla rosie – de aceea se recomanda ca ele sa le fie oferite bebelusilor dupa varsta de 6 luni, chiar daca diversificarea a fost inceputa precoce.
Studiile arata ca bebelusii alaptati nu sun expusi riscului de intoxicatie, nici daca mamele consuma apa cu o concentratie foarte ridicata de nitrati.
Cum se produce intoxicatia cu nitrati?
Riscul pe care il prezinta nitratii din apa sau alimente se datoreaza conversiei acestuia in nitriti. Nitritii altereaza moleculele de fier din structura hemoglobinei. Compusul care rezulta, denumit methemoglobina, nu este capabil sa lege la fel de bine moleculele de oxigen, pentru a le transporta in organism. Prin urmare, in cursul intoxicatiei, tot organismul sufera din cauza lipsei de oxigen, care este deosebit de periculoasa in special pentru creier si rinichi, organele cele mai sensibile la hipoxie.
Exista si alti factori care ii expun in mod special pe bebelusi la aceasta intoxicatie cu nitrati, nu doar cantitatea mare de substanta pe care o ingereaza, mai ales in cazul in care sunt hraniti cu lapte praf obtinut din apa din surse netestate. De exemplu, pH-ul gastric al bebelusilor este mai mare decat cel al copiilor mai mari sau al adultilor. Hemoglobina fetala, un tip particular de hemoglobina care este majoritara pana in jurul varstei de 3 luni este mai expusa la transformarea in methemoglobina, decat hemoglobina adultului.
Care sunt simptomele intoxicatiei cu nitrati?
Intoxicatia cu nitrati este denumita, in limbaj medical, methemoglobinemie. Manifestarile sale clinice se limiteaza in general la cianoza. La adultul sanatos, methemoglobina reprezinta doar 1 din hemoglobina totala, cianoza apare atunci cand ea creste la 3%. Insa restul simptomelor sunt minime pana la niveluri de 20%. Mucoasele bebelusilor par sa aiba mai degraba o tenta maronie decat albastra. La concentratii mari, bebelusii incep sa fie nervosi, sa respire foarte accelerat, ulterior nivelul lor de constienta fiind alterat. Cand ajunge la spital, bebelusul nu raspunde la terapia cu oxigen caci methemoglobina nu este capabila sa lege oxigenul si sa il transporte, indiferent de cantitatea pe care o are la dispozitie.
Cum se trateaza intoxicatia cu nitrati?
Studiile efectuate tind sa indice ca daca methemoglobinemia nu depaseste concentratia de 20%, este suficient daca sursa de nitrati este identificata si indepartata. Totusi, bebelusii cu anemie pot manifesta simptome pronuntate chiar si la valori mai mici decat 20%, caz in care medicii vor institui terapie adecvata.
Prevenirea intoxicatiei cu nitrati
Principala masura de prevenire a acestui tip de intoxicatie este reprezentat de utilizarea apei din surse verificate, atunci cand vine vorba de prepararea laptelui praf pentru bebelus. Faptul ca un sat intreg consuma apa din aceeasi fantana nu reprezinta un indiciu suficient de bun ca apa este adecvata consumului pentru bebelusi. Asadar, parintii sunt sfatuiti sa foloseasca doar apa de robinet, fiarta si racita, pentru a prepara laptele praf. Daca aceasta nu este disponibila, caci multe sate din Romania inca nu beneficiaza de apa curenta, parintilor li se recomanda sa foloseasca apa imbuteliata cu un continut cat mai mic de nitrati si nitriti. Alaptarea reprezinta de asemenea o modalitate perfecta de a elimina riscul de intoxicatie.