In functie de varsta bebelusului si de modul de alimentatie, la san sau cu formule de lapte, hidratarea se poate realiza diferit. Afla ce se recomanda dupa inceperea diversificarii alimentatiei, ce fel de apa se alege pentru bebelusi si cand anume se ofera.
Este bine cunoscut faptul ca o hidratare corecta indiferent de anotimp sta la baza unei stari bune de sanatate. Sugarii si copii mici sunt mult mai expusi deshidratarii. Spre deosebire de adulti, procentul de apa din organismul copiilor este de 70-80% fata de 60-70%.
Indiferent ca e vara sau iarna hidratarea zilnica este importanta pentru sanatate. In mod normal, dar mai ales in zilele caniculare, specialistii recomanda sa se ofere copilului minim 100 ml de lichid pe kilogram de greutate corporala pentru a-l feri de deshidratare.
Necesarul de lichide poate fi acoperit de: lapte matern sau formula, apa, ceai, supe, sucuri de fructe sau legume. Pentru orice organism apa este cel mai bun lichid. Alege o apa plata cu un continut de minerale echilibrat si cu un indice de reziduu sec cat mai mic.
CITEȘTE ȘI AICI tot pe acesată temă: Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copiii alăptați sau hrăniți cu lapte praf
Daca alaptez, trebuie sa suplimentez cu apa?
Specialistii sunt de parere ca laptele matern asigura toata apa de care bebelusul are nevoie chiar si in zilele caniculare. Laptele matern continand 87% apa se considera ca nu este necesara suplimentarea cu apa sau alte lichide pana la varsta de 6 luni a bebelusului.
Mama care alapteaza ar trebui sa se hidrateze foarte bine printr-un consum ridicat de apa, ceaiuri, compoturi, supe. Intreaba pediatrul care urmareste evolutia copilului tau daca este necesar sa-i oferi apa atunci cand temperatura este prea ridicata, depasind 30-33 de grade.
Bebelusii hraniti cu lapte praf trebuie sa primeasca apa suplimentara?
Si formulele de lapte asigura bebelusilor apa de care au nevoie pentru a nu se deshidrata. Cu toate acestea, mai ales in anotimpul cald se recomanda ca intre mese sa se ofere putina apa, in jur de 30 ml. Nu este o idee buna sa se prepare laptele praf cu o doza mai mare de apa decat cea recomandata in ideea de a hidrata copilul.
CITEȘTE ȘI AICI Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Apa la bebelusi – Ce se recomanda daca am inceput diversificarea alimentatiei?
Bebelusii care au inceput diversificarea alimentatiei primesc un aport de lichide din fructe si legume. Fructele se pot oferi crude, in piureuri, compoturi sau sucuri, spre deosebire de legume, care se recomanda a se oferi gatite pana in jurul varstei de 1 an.
O cantitate de 100-120 ml suc de fructe este potrivita pentru copii cu varsta mai mare de 9 luni. Totusi, intreaba pediatrul care urmareste evolutia bebelusului care este cantitatea de suc recomandata in functie de varsta si greutatea copilului. Bebelusii care au inceput diversificarea primesc suplimentar apa intre mese, in jur de 30-60 de ml.
Asadar, pana la varsta de 6 luni nu este necesar sa se dea apa bebelusilor. In cazul alimentatiei cu lapte praf se poate suplimenta cu putina apa intre mese, insa nu biberoane intregi de apa.
Dupa inceperea diversificarii alimentatiei toti bebelusii primesc aport suplimentar de apa. Se incepe cu 10-30 ml de apa intre mese, cantitatea crescand treptat, astfel ca la varsta de 10-12 luni se da aproximativ 90 -120 ml de apa intre mese.
CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună apă pentru bebeluși?
Ce fel de apa se ofera bebelusilor si copiilor mici?
Sub nici o forma nu se ofera copiilor apa direct de la robinet sau de la fantana. Daca apa este fiarta si racita, se poate da ocazional in lipsa de altceva.
Apa fantanelor poate contine nitrati. Intoxicarea cu nitrati este foarte periculoasa in special la copii cu varsta sub 3 luni putand duce la o afectiune grava denumita methemoglobinemie.
Cea mai buna apa pentru bebelusi si pentru copiii mici este apa plata cu un continut echilibrat de minerale, saraca in nitrati si cu un indice de reziduu sec cat mai mic.
Verifica eticheta apei pe care intentionezi sa o oferi copilului si asigura-te ca se incadreaza in standardele de sanatate.
Apa plata nu se fierbe! Se recomanda folosirea dozelor de 500 de ml si nu a celor mari de 2 litri deoarece apa se consuma mai repede si este mai proaspata. Apa care a intrat in contact cu saliva copilului se consuma imediat, in caz contrar se arunca, nu se pastreaza pentru mai tarziu. Se ofera intotdeauna copilului apa dintr-o sticla deschisa cat mai recent si in recipiente perfect curate. Daca copilul are varsta sub 6 luni recipientul va fi sterilizat.
CITEȘTE ȘI: Fierbem apa plată pentru prepararea laptelui bebelușului?
Cand se recomanda sa se bea apa?
Inainte sau dupa masa? Pentru a nu perturba digestia, specialistii in nutritie recomanda ca apa sa fie oferita inaintea mesei cu cel putin 30 de minute sau dupa masa, la cel putin o ora de la terminarea acesteia. Ideal ar fi sa se astepte 2 ore dupa masa pentru a nu perturba activitatea enzimelor digestive. In timpul mesei mai indicata este hidratarea cu legume, supe decat cu apa. Cu toate acestea, daca copilului ii este sete in timpul mesei, ofera-i putina apa.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.