In insistenta campaniilor pro-alaptare, se uita uneori ca acest proces nu este numai natural, ci si invatat. Mama are nevoie sa deprinda unele gesturi pentru ca lucrurile sa decurga bine si usor, iar insistenta si violenta verbala cu care se propovaduieste uneori alaptarea pot deveni descurajante. Cea mai comuna problema cu care se confrunta practic toate mamele la inceput sunt mameloanele dureroase. Cercetarile au demostrat ca aproape 80% dintre mame se plang de dureri in primele zile, pentru ca dupa aproximativ 8 saptamani, numarul lor sa scada la mai putin de 20%.
Principala cauza a mameloanelor dureroase este reprezentata de erori de pozitionare si atasare la san. E adevarat, in primele saptamani poate fi dificil sa alegi o pozitie adecvata, dar cu sprijinul adecvat, proaspetele mamici pot depasi aceasta perioada si isi vor atinge telul. Iar ajutorul poate veni de oriunde, nu e necesar sa fii consultant in laptare, ci e suficient sa fii o alta mamica, cu ceva mai multa experienta. Avand in vedere ca „vorba dulce mult aduce”, este foarte important felul in care ii vorbesti tinerei mame.
Nu uita ca mai ales in aceasta perioada extrem de sensibila, modul in care alegi sa te adresezi poate face diferenta intre o persoana deschisa la sugestii, dispusa sa iti aplice sfaturile, si una care isi va dori sa te reintalneasca peste vreo doi ani de zile. Iata cateva aspecte importante pe care sa le ai in vedere. Citește și despre: Mă obosea efectiv fiecare atașare la sân
Fiecare femeie percepe alaptarea in felul ei
Ragadele, de exemplu, sunt percepute altfel de fiecare mama. Chiar daca gravitatea leziunilor e similara, femeile pot simti durerea diferit, sensibilitatea lor la durere fiind variabila. Unele mame o consiera nesemnificativa, in timp ce altele o considera un obstacol insurmontabil. Si asta, in parte, pentru ca nivelul de suport social, de incredere in propria persoana si propriile abilitati, experientele anterioare, situatia personala, anxietatile sau asteptarile ne definesc pe fiecare dintre noi.
Citește și despre: Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere!
Accepta punctul in care va aflati
Este probabil cel mai important si cel mai dificil aspect in ceea ce priveste acordarea sprijinului unei tinere mame care se lupta cu probleme legate de alaptare. Pentru asta ai nevoie de rabdare, ascultare activa, empatie si o viziune pozitiva neconditionata. Chiar daca nu ai trecut prin aceleasi dificultati, incearca sa te pui in postura mamei respective. O sa descoperi ca probabil trece printr-o veritabila furtuna emotionala: frustrare, teama, tristete, durere. Acceptand exact pozitia in care se afla si sentimentele pe care le traieste, o poti ajuta sa se simta mai confortabil si mai increzatoare in sprijinul pe care doresti sa i-l dai. Unele femei au nevoie de un singur imbold pentru ca lucrurile sa continue in directia dorita, altele se tem de fiecare alaptare in parte si isi doresc un sprijin permanent alaturi, sau pe cineva la care pot apela oricand.
Ofera informatii si resurse
Atunci cand o mama intampina probleme legate de alaptare, ii poti sugera multe lucruri. Insa una dintre cele mai eficiente metode de a o ajuta este aceea de a-i pune la dispozitie informatii complete si cuprinzatoare despre intregul proces. Redactate intr-o maniera impersonala, aceste resurse pentru documentare vor fi percepute mai putin circumspect si nu vor da nastere eventualelor interpretari. Daca ti-au fost utile sfaturile noastre recomanda sectiunea despre alaptare.
Nu spune cat de importanta este alaptarea
Nu este deloc adecvat si poate fi extrem de dureros sa afirmi asta in fata unei persoane care face tot ceea ce poate ca sa alapteze, si pare totusi sa nu aiba succesul sperat. Nu faci decat sa creezi o presiune suplimentara si sa o asezi pe umerii cuiva care nu reuseste deloc sa se bucure de momentele pe care atatea mame le descriu ca fiind magice. Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină
Nu o lasa sa uite ca e o persoana extraordinara
Eforturile legate de alaptare nu reprezinta numai o lupta fizica, ci si una psihologica. Din punct de vedere emotional, proaspata mamica este extrem de fragila, asa ca ajut-o sa isi recastige si sa isi pastreze increderea in sine amintindu-i ca se descurca extraordinar si ca este cea mai buna mama pentru copilul ei.
Nu sugera intarcarea
O mama care se chinuie in legatura cu alaptarea nu vrea sa auda despre intarcare. Simpla sugestie va demonta toate eforturile facute pana atunci, o va enerva la culme si o va face sa se simta incapabila. Ideea in sine ii va transmite mesajul ca nu ai incredere in ea si in abilitatile ei, iar asta o va afecta si mai mult. In cazul in care exista o nevoie medicala reala de a se suplimenta cu lapte praf alimentatia bebelusului, medicul pediatru este cel care ar trebui sa sugereze asta.
Renunta la propriile convingeri si teorii
Este important sa iti amintesti mereu ca modul in are ai proceda tu in anumite situatii este absolut irelevant atunci cand vine vorba de ajutarea unei mame in ceea ce este exclusiv problema ei. Alaptarea este o problema de sanatate publica, e adevarat, dar pentru fiecare mama, ea reprezinta o problema personala cu care trebuie sa se confrunte in propria sa maniera.
Iti recomandam calduros sa oferi tot sprijinul de care esti in stare oricarei mame aflata la inceput de drum din acest punct de vedere. Chiar daca nu stii exact ce sfaturi practice sa dai, dovedeste-te plina de intelegere si de empatie si apreciaza-i fiecare efort si fiecare succes.
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE