Ana Karina, fiica noastră este o dorința devenită realitate în iunie 2020. A fost nevoie de 6 ani, de 5 cicluri de fertilizare, de 2 intervenții chirurgicale și de multă răbdare pentru că ea să vină în brațele noastre. Alăptarea a fost următoarea mea dorință. Pentru asta m-am informat și documentat vehement înainte de a naște. Știam că voi apela și la consultant pentru a mă ghida corect.
Am născut la 38 de săptămâni și 3 zile prin cezariană, având placenta previa. Mi-a fost pusă la san la 3 ore după operație. A apucat instant sfârcul dar a trebuit să o ajut cu mâna mult timp pentru că nu deschidea gurița complet. Am reușit să evit ragadele. A supt colostrul și a primit completare după ce petrecea 30 de minute la san . În a 5-a zi lactatia completă s-a instalat și de atunci a fost alăptată exclusiv.
În alăptare apar multe probleme.
Lipsa somnului a fost cea mai mare. Am avut febra laptelui, angorjări dese, perle de lapte, zone roșii pe sâni dar soluția a fost mereu aceeași…să o las să pape cât mai mult. Dificultățile în alăptare au fost însă nimic care să concureze cu privirea ei atunci când o pun la san. E privirea omului îndrăgostit. Își dă ochii peste cap și cu zâmbet își găsește liniștea și pacea acolo la „titi”.
CITEȘTE ȘI: Lista cu cele 14 probleme frecvente care pot să apară în timpul alăptării și soluții pentru ele
Cel mai greu moment a fost când am ajuns acasă.
Prima seară a fost groaznică, a dormit bebelina de la prânz până pe la 18 ca o păpușică, toată lumea (părinții și socrii) veniseră să vadă minunea de fată. De la 18 pâna la 5 dimineața a urlat continuu. Au plecat toți, au rămas soțul și mama. Eram toți speriați și atât soțul cât și mama credeau că nu am lapte suficient și de aceea plângea copilul așa că am apelat la lapte praf.
Cu lapte praf a fost mai rău…
La 5 dimineața a adormit, la 8 am făcut febra laptelui, temperatură, frisoane și sânii ca piatra. De atunci le-am spus clar să arunce laptele praf. Și mama și soțul au fost fericiți și foarte mulțumiți că am alăptat. Soțul când vede un copil cu suzetă la 2-3 ani spune „Doamne, ce mă bucur că a mâncat sân!”. Sfatul meu e să nu uitați că bebe are nevoie de foarte puțin lapte la început. Ei nu plâng pentru că vor să mănânce, ei plâng pentru că totul în jurul lor le e străin , hainele, patul, aerul, vocile, mirosurile… singura lor ancoră este reprezentată de mirosul , vocea și sânul mamei.
Teama mea e înțărcarea.
Avem 1 an și 7 luni acum și cea mai mare teamă a mea nu e creșă și nici întoarcerea la serviciu. Teama mea e înțărcarea. Nu știu căreia îi va fi mai greu dar va fi un lucru în echipă . Îi mulțumesc ei și ii mulțumesc Universului că am avut parte de această experiență. Ea nu își va aduce aminte probabil dar eu nu voi uita niciodată câtă dragoste am simțit alăptând.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile științifice ale alăptării prelungite (după ce copilul împlinește vârsta de 2 ani)
INFO CLUBUL BEBELUSILOR
Simona Ivanciu, consultant lactatie IBCLC: Informarea corectă în ceea ce privește alăptarea contează enorm pentru un start bun în alăptare. Deși există ideea că alăptarea decurge natural, în vremurile noastre, în care nu mai există “triburi” iar modelele după care ar trebui să ne inspirăm – mătuși, mămici, etc – aproape că nu există în jurul nostru, alăptarea se învață. Atât bebelușul cât și mama au nevoie să treacă printr-un proces de învățare, adaptare și conectare.
Laptele matern îi aduce bebelușului nenumărate beneficii și este important ca bebelușul să fie pus la sân cât mai repede după naștere. Deși cele mai multe dintre mămici sunt sfătuite să ofere bebelușului formulă, pentru că “nu au lapte suficient”, acest lucru nu este adevărat. Înainte de apariția înlocuitorilor laptelui matern, cum am reușit să supraviețuim noi, oamenii, ca specie, doar cu laptele matern?! Am reușit punând bebelușii la sân, atașându-i corect și urmărindu-i să înghită. Oferă-i copilului tău fiecare picătură de lapte pe care organismul tău o produce pentru el.
Alăptarea aduce, bineînțeles, și provocări, dar nu ezita să ceri ajutor specializat. Cum ne-a povestit și mămica, este recomandat ca bebelușii să fie alăptați la cerere, ori de câte ori vor, pentru că doar așa producția de lapte se formează conform nevoilor bebelușului și totodată se evită canalele blocate. Deși, există ideea că alăptarea le face pe mămici să doarmă mai puțin, studiile au arătat că această idee este doar un mit.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE