Culoarea laptelui matern este de obicei galben, alb, crem, cafeniu sau albastru. Cu toate acestea, la un moment dat în timpul alăptării ai putea fi surprinsă să descoperi că laptele matern poate avea și alte culori. În primele câteva săptămâni după naștere, laptele matern se schimbă rapid. Nu numai în compoziție și cantitate, ci și în culoare. În funcție de ceea ce mănânci sau bei, laptele matern poate părea că ar avea o nuanță verde, roz sau roșie. Uneori, un pic de sânge poate să-i dea o culoare maro sau ușor ruginie. Mai mult, e posibil să observi că laptele matern își schimbă culoarea în timp. Dar se poate schimba și pe parcursul unei zile sau chiar în aceeași sesiune de alăptare. Așadar, ce culoare ar trebui să aibă laptele matern și ce înseamnă acestea?
Colostrul
Colostrul este primul lapte pe care îl produce corpul tău. O cantitate mică, dar acest lapte este concentrat și foarte nutritiv. De regulă, colostrul este limpede, subțire și apos, însă poate fi galben sau portocaliu și gros. Nivelurile ridicate de beta-caroten din colostru îi conferă culoarea galben închis sau portocaliu. Citește și despre: Este divin să îți poți alăpta puiul, laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
Laptele de tranziție
După primele câteva zile de colostru, producția de lapte matern crește și corpul începe să producă lapte de tranziție. În această perioadă de tranziție, de două săptămâni, culoarea laptelui matern se schimbă de obicei de la galben la alb pe măsură ce producția de lapte se stabilizează după cerere și ofertă. itește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Laptele matur
După aproximativ două săptămâni, corpul tău va începe să producă laptele matur. Acesta își modifică aspectul în funcție de cantitatea de grăsime pe care o conține, astfel:
Laptele de început. De fiecare dată când pui copilul la sân, laptele care vine prima dată este mai subțire și are un conținut scăzut de grăsimi. Din această cauză, el tinde să arate clar sau albăstrui, nefiind gros. CITEȘTE ȘI: Alăptarea este cel mai la minunat anestezic când bebelușul trece prin intervenții dureroase
Laptele de continuare. Continuând să-l alăptezi (sau să mulgi laptele), vei observa că acesta își schimbă consistența, devenind mai gros, mai cremos, ceea ce îl face să fie gălbui, fapt care se datorează conținutului de grăsimi pe care îl conține. CITEȘTE ȘI: Ragadele în alăptare. Soluția pentru sfârcuri crăpate, dureroase, sângerânde
Alte culori ale laptelui matern. Ce înseamnă?
Anumite alimente, condimente, suplimente nutritive și medicamente pot schimba culoarea laptelui matern. Acestea pot afecta și culoarea urinei tale și a bebelușului. Deși poate părea înspăimântător să descoperi că laptele pe care i-l oferi bebelușului tău își schimbă culoarea – unele chiar ciudate, recunosc – aceste modificări de culoare sunt legate de ceea ce mănânci și nu sunt periculoase. Să vedem ce culori ar putea căpăta laptele matern și de la ce:
Lapte matern de culoare BRUN, RUGINIU ȘI CU SÂNGE
Uneori, alăptarea nu decurge așa cum ți-ai dori și sânii suferă. Sângele poate pătrunde și în laptele tău dacă ai sfârcurile crăpate. Dacă sângele sânilor se scurge în canalele de lapte, laptele matern poate părea maro, portocaliu închis sau ruginiu. Când laptele matern arată ca apa murdară dintr-o conductă veche ruginită, se numește sindromul conductei ruginite. Sindromul conductei ruginite apare în prima săptămână după venirea bebelușului și durează 3-5 zile, maxim 7 zile, iar alăptarea NU TREBUIE ÎNTRERUPTĂ! Sângele se strecoară în canalele de lapte, determinând colostrul sau laptele matern să devină roz, maro, portocaliu sau de o culoare asemănătoare ruginei. Această culoare vă poate aminti de apa care iese dintr-o țeavă ruginită (de aici denumirea). Și deși laptele nu arată apetisant este bine să continuați să vă hrăniți bebelușul în timp ce corpul își „curăță conductele“ de lapte. Sindromul conductei ruginite este întâlnit mai des la mamele care alăptează pentru prima dată. Nu este periculos sau dureros și, de obicei, dispare singur în câteva zile.
INFO Clubul Bebelușilor: în cazul în care nu se poate pune bebelușul la sân, laptele trebuie extras regulat (din 3 in 3 ore). Cu cât se extrage mai frecvent lapte, cu atât se curăță și mai repede canalele. Extragerea laptelui se face fie cu mâna fie cu pompa (cu orice funcționează), cu condiția ca procedura să fie blândă și să nu traumatizeze sânul. CITEȘTE ȘI: Prezența sângelui în laptele matern. Ce se întâmplă dacă copilul înghite lapte cu sânge?
Lapte matern de culoare VERDE
Alimentele verzi sau cele care conțin coloranți verzi pot schimba culoarea laptelui matern în… verde, evident! Dacă bei băuturi de culoare verde, cum ar fi Gatorade, dacă mănânci o cantitate bună de legume verzi, cum ar fi spanac sau alge sau adaugi anumite ierburi sau suplimente de vitamine în dietă, toate acestea pot schimba culoarea laptelui. Nu te aștepta să capete un verde intens, ci mai degrabă o nuanță verzuie, deși poate fi cel puțin ciudat…
Lapte matern de culoare ROZ, PORTOCALIU ȘI ROȘU
Este posibil să observi că laptele matern își schimbă culoarea în roz, portocaliu sau roșu după ce ai consumat alimente sau băuturi care conțin coloranți de această culoare. Sfecla, băuturile carbogazoase portocalii și băuturile din fructe roșii sau portocalii pot face ca laptele să capete diferite nuanțe de roz, roșu și portocaliu.
Lapte matern de culoare NEGRU
Culoarea laptelui matern se poate schimba în negru în urma administrării de medicamente care conțin minociclină. Acesta provoacă și întunecarea pielii. Medicamentele administrate fără prescripția medicului sunt complet interzise, atât în sarcină, cât și în alăptare. De aceea este atât de important să-l anunți întotdeauna pe medicul tău că alăptezi înainte de a lua orice medicament. Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
Cum se schimbă laptele matern stocat?
Când te mulgi și păstrezi laptele acesta se poate schimba puțin. În frigider, laptele matern se poate separa în straturi. La suprafață se formează un strat cremos gros, alb sau galben, iar sub acesta, un strat mai subțire, clar sau albăstrui. Nu trebuie să îți faci griji. Este normal și nu înseamnă că laptele s-a stricat. Doar că atunci când stă, grăsimea se ridică la suprafață. Înainte de a-l utiliza, trebuie doar să amesteci straturile rotind ușor sticla. Laptele matern își poate schimba culoarea și în congelator, devenind mai galben. CITEȘTE ȘI: Atașarea corectă la sân a bebelușului în timpul alăptării | Urmărește aceste indicii
Culoarea laptelui matern – Când e cazul să anunți doctorul
De cele mai multe ori, orice modificare a culorii laptelui matern se datorează unui aliment pe care l-ai mâncat sau băut și nu e cazul să te alarmezi. Cu toate acestea, dacă te îngrijorează aspectul laptelui matern, ia legătura cu medicul sau cu un specialist în alăptare. Sunt cei mai în măsură să vă înlăture grijile, să evalueze corect situația și, dacă este necesar, să vă recomande anumite investigații.
În concluzie: majoritatea femeilor care alăptează nici nu observă variațiile ușoare ale culorii laptelui matern decât dacă se mulg ori când bebelușul regurgitează puțin lapte. Când alăptezi pentru prima dată, modificările legate de culoarea laptelui te pot îngrijora. Să vezi că laptelui tău a devenit verde sau portocaliu sau să vezi un pic de sânge în el te poate face să te întrebi dacă e încă sănătos pentru bebeluș și dacă e normal să continui alăptarea. Cunoașterea motivului care stă la baza schimbării culorii și înțelegerea faptului că este o întâmplare obișnuită, care de obicei nu este periculoasă, poate fi liniștitoare.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE