Ai observat ca bebelusul e un pic mai agitat, sau ca productia ta de lapte scade intr-o anumita perioada a lunii? Ti-a trecut prin cap ca acest aspect poate fi legat de menstruatie? Nu esti singura. Exista multe mame care alapteaza si care trec exact prin aceleasi simptome. De ce se intampla asta si care este legatura dintre menstruatie si alaptare. Ciclul menstrual produce schimbari in organismul tau, dar stiai ca el poate influenta si alaptarea? Iata cum!
Bebelusul poate fi mai agitat in aceasta perioada.
Cercetarile au demonstrat ca laptele matern isi schimba discret compozitia in perioada ovulatiei. Schimbarile apar cu 5-6 zile inainte de ovulatie si se extind 5-6 zile dupa acest moment. Cresc cantitatile de sodiu si de clor si scad cele de lactoza si potasiu. Sunt schimbari similare celor care apar intr-un atac de mastita sau in timpul intarcarii. Laptele devine mai sarat, ceea ce ii poate face pe unii bebelusi sa se agit la san. Unii bebelusi sunt atat de deranjati de aceasta schimbare incat refuza temporar sanul, in timp ce altii vor dori sa se hraneasca mai des. Vestea buna e ca lucrurile revin la normal in doar cateva zile. Citește și despre: Este un MIT că mama care alăptează NU poate rămâne sau rămâne mai greu însărcinată
Productia de lapte scade in anumite perioade ale ciclului menstrual.
Unele dintre mamele care alapteaza spun ca productia lor de lapte a scazut brusc dupa un episod de mastita sau ca exista o variatie in timpul ciclului menstrual. Schimbarile biochimice care apar la nivelul celulelor care produc laptele si variatiile hormonale sunt responsabile pentru aceasta scadere.
Din fericire, chiar si in aceste perioade, scaderea productiei nu este atat de importanta incat sa necesite introducerea unui supliment de lapte praf. Dar probabil ca timp de cateva zile, bebelusul va cere mai des la san, exact ceea ce este nevoie, pentru ca sanul sa fie stimulat sa produca mai mult. Citește și despre: Pot să beau cafea în timp ce alăptez? Efectele cofeinei în laptele matern
Sanii se maresc in functie de perioada ciclului menstrual.
De la pubertate pana pe la varsta de 35 de ani, sanii tai cresc in dimensiuni prin adaugarea catorva celule secretorii in plus, la fiecare ciclu menstrual. Iar in timpul sarcinii, cresterea este si mai semnificativa. In plus, schimbarile hormonale din perioada care precede menstruatia fac ca tesutul glandular sa fie mai bine irigat iar sanii sa sufere un edem discret, care ii face sa creasca si mai mult in dimensiuni.
Mamelonul poate deveni dureros.
Multe dintre mamele care alapteaza spun ca in perioada premenstruala mameloanele lor devin exagerat de sensibile sau chiar dureroase. O pozitionare corecta a bebelusului la san si o atasare corecta a acestuia sunt de obicei suficiente pentru a depasi aceasta perioada.
Citește și despre: Alăptarea: a trăi din 3 în 3 ore? Sunt obosită uneori și mi-aș dori să nu fiu unica producătoare de lapte din casă
Cand o sa imi vina iar menstruatia?
Este o intrebare pe care multe mame care alapteaza o adreseaza in gand, sau cu voce tare. Unele femei nu au de asteptat decat cateva saptamani dupa nastere, in timp ce pentru altele poate dura si doi ani. De multe ori menstruatia reapare in scurt timp dupa ce bebelusul incepe sa isi rareasca mesele sau dupa intarcare. Dar asta nu inseamna ca in aceasta perioada nu se produce ovulatia si ca nu poti ramane insarcinata din nou. Citește pe larg despre: Când ar trebui să-mi vină prima menstruație după naștere?
Tu ai observat vreo legatura intre menstruatie si lactatie? Cum a influentat ciclul tau menstrual alaptarea?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE