Metoda cangur de ingrijire a prematurilor este recunoscuta pe mai multe continente pentru beneficiile pe care le aduce si pentru scaderea fabuloasa a ratei mortalitatii neonatale. Afla in ce consta si cum se aplica.
Timp de decenii, omenirea s-a straduit sa obtina cele mai performante aparate de ingrijire a bebelusilor nascuti prematur. Totusi, simpla atingere umana a reusit performante pe care aceste aparate nu le-au atins. Este vorba de ingrijirea prin metoda cangur, Kangoroo Mother Care (KMC), o initiativa care a luat nastere in Bogata, Columbia, la sfarsitul anilor 70. Era solutia pentru a ingriji bebelusii prematuri atunci cand nu existau destule incubatoare disponibile.
Dupa ce bebelusii depaseau problemele de sanatate inerente, si tot ce ramanea de facut era ca ei sa se hraneasca si sa creasca, ei erau dati mamelor lor, carora li se spunea sa ii poarte permanent in contact piele pe piele. Nu numai ca acesti bebelusi au inceput sa creasca mai repede si mai bine, dar mortalitatea in randul prematurilor a scazut brusc de la 70% la 30%. In ultimii ani, tot mai multe spitale au imbratisat conceptul Cangur, cu rezultate spectaculoase.
In Europa, metoda Cangur inclocuieste incubatorul. Mamele stau cu prematurii in sectia de Terapie Intensiva si ii tin in contact permanent piele pe piele avand rezultate fantastic de bune. Iar metoda s-a extins si in Africa, unde mortalitatea datorata prematuritatii s-a redus cu 75%. Exista doua spitale care au implementat aceasta metoda, prin care bebelusii cu greutati mai mari de 800g sunt mereu purtati de mamele lor, iar mortalitatea neonatala a ajuns la 0.
Ce spun studiile despre metoda tip cangur pentru prematuri
Studiile au demonstrat fara exceptie ca acest gen de contact piele pe piele cu mamele conduce la rezultate superioare in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea prematurilor, in timp ce stabilitatea din punctul de vedere al parametrilor vitali este macar la fel de buna ca in cazul utilizarii unui incubator. Corpul mamei isi ajusteaza temperatura in asa fel incat sa il mentina pe bebelus cald. A fost realizat un studiu pe o pereche de gemeni care a demonstrat ca fiecare jumatate a pieptului mamei avea temperaturi diferite, pentru ca fiecare dintre cei doi copii sa primeasca exact conditiile de care avea nevoie. Citește pe larg despre: Alimentația bebeluşului prematur | Laptele matern îşi modifică compoziţia special pentru bebe
Si alaptarea beneficiaza in urma acestui tip de ingrijire, caci contactul piele pe piele stimuleaza secretia de oxitocina. Mamele sunt incurajate sa se mulga imediat dupa acest tip de contact prelungit, pentru a maximiza efectul. Chiar inainte de varsta de 34-35 de saptamani, cand se dezvolta reflexul de supt, bebelusul prematur stie sa linga, sa atinga si sa miroasa sanul mamei, iar unii dintre ei fac incercari reale de a se atasa la mamelon. Bebelusii ingrijiti astfel iau mai repede in greutate, caci se odihnesc mai bine si isi folosesc energia doar pentru crestere. Ei dorm mai profund si mai mult atunci cand sunt tinuti piele pe piele.
Metoda tip cangur functioneaza?
Contactul piele pe piele este recunoscut ca extrem de important pentru toti nou nascutii. In mod ideal, toti bebelusii, inclusiv cei nascuti la termen, ar trebui sa fie in contact neintrerupt piele pe piele cu mama timp de minim o ora dupa nastere. Pentru prematuri, metoda cangur este simpla: pur si simplu bebelusul trebuie asezat pe pieptul mamei sau al tatalui. Bebelusul ar trebui sa poarte doar scutecul si o caciulita subtire in cazul bebelusilor nascuti inainte de varsta de 30 de saptamani de sarcina.
Mama ar trebui sa se imbrace cu un tricou care sa il acopere si pe bebelus, sau sa foloseasca o paturica subtire. Pe masura ce bebelusul creste si se stabilizeaza, se poate folosi un tricou elastic sau un wrap. Bebelusul trebuie sa stea in pozitie verticala pe pieptul mamei, suficient de sus incat mama sa il poata saruta pe cap si cu barbia indreptata usor in sus, pentru a-i pastra caile respiratorii deschise. Piciorusele trebuie tinute in pozitia M sau in pozitia broscuta.
Cand se poate aplica metoda cangur?
Majoritatea spitalelor echipate cu sectii speciale pentru prematuri admit aplicarea metodei la bebelusi imediat ce acestia sunt stabili si capabili sa respire singuri. Ideal, metoda trebuie aplicata cat mai curand dupa nastere si pentru cat mai mult timp. Multe familii practica purtarea bebelusului chiar si mai tarziu.
Tu stia de metoda Cangur de ingrijire a bebelusilor prematuri?
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Bebelușul meu s-a născut prematur. Învață de la specialiști ce nevoi are!