Ascultarea pentru prima data a inimioarei bebelusului este o experienta minunata. Pe de alta parte, daca nu o auzi, te poti simti ingrijorata. Afla la ce varsta de sarcina esti sigura ca poti asculta inima bebelusului! Un test de sarcina pozitiv aduce cu sine o multime de emotii, ganduri si intrebari. Una dintre intrebarile pe care si le pun cele mai multe dintre mamici este cand vor putea sa vada si sa auda inima bebelusului la ecografie pentru prima oara. De multe ori, abia atunci cand ii auzi bataile micute realizezi cu adevarat ca inauntrul tau creste o noua viata.
Fiecare sarcina este unica, de aceea tipul de ingrijire prenatala pe care il va primi gravida va fi deosebit. De aceea, nu exista o varsta anumita a sarcinii, la care este garantat ca incep sa se vada bataile inimioarei. Acest moment poate depinde de investigatiile pe care medicul le poate considera necesare si de precizia cu care este calculata varsta sarcinii.
Deci, cand se vede cum bate inimioara?
Inima bebelusului incepe sa bata in jurul varstei de 6 saptamani de sarcina. Unele femei vor beneficia de ecografii mai devreme de atat, pentru confirmarea sarcinii sau pentru a se verifica daca sarcina este implantata in uter. Sacul gestational este de obicei vizibil in jurul saptamanii 4-5 de sarcina, dar de cele mai multe ori este prea devreme ca sa detectezi si bataile inimii. Varsta sarcinii se calculeaza incepand cu prima zi a ultimei menstruatii. Aceste calcule sunt destul de vagi totusi, caci ovulatia nu se produce in acelasi moment al ciclului menstrual pentru toate femeile. Inima bebelusului incepe sa bata la aproximativ 6 saptamani de sarcina, uneori mai devreme, alteori mai tarziu. O ecografie intravaginala detecteaza de obicei ritmul cardiac fetal la 6 saptamani, dar in unele cazuri el poate fi perceput abia dupa 7 sau 8 saptamani. CITEȘTE PE LARG DESPRE: Morfologia fetală de trimestru 1,2 și 3. Cea mai importantă evaluare ecografică a fătului în sarcină
La 7-8 saptamani de sarcina ai sanse mai mari sa vezi inimioara
Ecografele difera din punct de vedere al sensibilitatii. Dimensiunea mamei, cantitatea de tesut adipos, pozitia uterului, locul in care este implantat embrionul si acuratetea datarii sarcinii sunt tot atatia factori care pot influenta ceea ce se poate sesiza la ecografie. Totusi, luand in calcul toate aceste variabile, probabil ca la 7 saptamani de sarcina vei putea veda singura pe ecran miscarile micutei inimioare iar la 8 saptamani e sigur ca o poti observa! De aceea, multi medici prefera sa faca aceasta ecografie dupa 7 saptamani de sarcina ca sa o scuteasca pe mama de griji inutile, in cazul in care sarcina este perfect normala dar din diverse motive ritmul cardiac fetal nu poate fi perceput la 6 saptamani.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Si daca nu se poate vedea inima bebelusului batand?
Ecografiile pot fi facute pur si simplu de rutina, sau atunci cand exista motive de ingrijorare. Daca nu ai nici un simptom care sa sugereze riscul de avort, iar varsta sarcinii este mai mica de 8 saptamani, probabil ca ecografia ta a fost facuta prea devreme. Probabil ca medicul te va chema din nou peste cateva zile sau peste o saptamana. Datarea sarcinii poate da erori de pana la 2 saptamani. Ea se bazeaza pe data ultimei menstruatii, dar data la care se produce ovulatia poate influenta destul de mult varsta reala a sarcinii. Din pacate, daca sarcina ta are deja varsta de 8 saptamani, iar ritmul cardiac fetal inca nu poate fi perceput, probabil ca s-a produs deja avortul spontan.
Aceste ecografii sunt sigure? Dar necesare?
Ecografia efectuata pentru confirmarea sarcinii este o practica de rutina in Romania. Multe femei nu contacteaza medicul decat atunci cand sarcina lor are deja 8-10 saptamani, iar alti medici nu efectueaza ecografia decat dupa ce sarcina trece cu succes de primul trimestru. E adevarat ca ecografia efectuata atat de devreme reuseste sa identifice ritmul cardiac al bebelusului, dar ea nu este obligatorie.
Daca nu stii data ultimei menstruatii, deci nu stii exact cand a fost conceput micutul tau, e posibil ca medicul sa utilizeze acest tip de ecografii precoce pentru a incerca sa stabileasca cu cat mai multa precizie varsta sarcinii. Daca ai sangerari sau dureri, ecografia vaginala poate verifica daca sarcina este implantata intrauterin sau daca este vorba despre o sarcina extrauterina.
Ecografia foloseste unde sonore pentru a proiecta imagini pe un ecran. Procedura in sine nu este invaziva, dar undele sonore pot determina incalzirea tesuturilor, ceea ce poate avea un impact asupra dezvoltarii celulelor. Prin urmare, se recomanda ca ecografiile sa fie efectuate doar atunci cand este necesar, iar unii medici considera ca ele ar trebui evitate pana la 18 saptamani de sarcina. Daca medicul urmareste o sarcina sanatoasa si fara riscuri, una sau doua ecografii efectuate pe durata sarcinii sunt suficiente. Alte femei prefera sa efectueze ecografii regulate care sa le asigure ca totul se desfasoara asa cum ar trebui.
Tu la cate saptamani ai auzit pentru prima oara inimioara bebelusului tau?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre: NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
CITEȘTE ȘI DESPRE: Îngrijirea gravidei în cele 3 trimestre de sarcină. Calendarul analizelor, testelor și ecografiilor recomandate în sarcină
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.