Știm că ai multe întrebări. E normal. Poate ești pentru prima oară în această călătorie minunată. Sarcina este o experiență minunată, iar tu te vei simți cu atât mai bine cu cât vei fi mai informată. De acum înainte, trebuie să iei serios în calcul nu doar sănătatea ta, ci și a micuțului care se plămădește în burtica ta. Iar pentru ca totul să decurgă bine, e nevoie să afli tot ce trebuie să faci. O femeie informată, înseamnă o femeie puternică.
Ești însărcinată sau te pregătești să devii mamă? Felicitări! Este un lucru minunat! Nașterea unui copil este o experiență unică și specială, care îți va schimba viața pentru totdeauna. De aceea, este foarte important să știi ce se întâmplă cu tine și cu bebelușul care crește în burtica ta în cele 3 trimestre de sarcină. Pentru a se asigura că dezvoltarea copilului se desfășoară normal, medicul trebuie să știe exact sau măcar aproximativ în ce săptămână de sarcină ești. În plus, unele analize trebuie efectuate neapărat într-un anumit interval (cum ar fi între săptămânile 11 și 14) pentru a putea fi concludente.
Clubul Bebelușilor: Ce presupune primul consult medical în sarcină?
Dr. Oana Zaharia: Primul consult medical în sarcină constă în: efectuarea anamnezei, examenului clinic general și ginecologic, efectuarea unui examen ecografic pentru confirmarea sarcinii, stabilirii localizării și viabilității acesteia, precum și a vârstei gestaționale. De asemenea, se prezintă planul de monitorizare a sarcinii și se indică bilanțului de investigații specific primului trimestru.
Clubul Bebelușilor: Ce analize, teste, ecografii se recomandă în fiecare trimestru de sarcină?
Dr. Oana Zaharia: Sarcina este împărțită în 3 trimestre, după numărul de săptămâni:
Trimestrul 1 – săptămânile 1-13
Trimestrul 2 – săptămânile 14-27
Trimestrul 3 – săptămânile 28-40
În trimestrele 1 și 2, vizitele la medicul ginecolog sunt lunare. În trimestrul 3, de două ori pe lună, iar în ultima lună acestea sunt săptămânale. Sunt trei seturi de investigații paraclinice recomandate gravidei în timpul sarcinii, specifice fiecărui moment.
CITEȘTE ȘI: Teste genetice în sarcină de care orice gravidă ar trebui să știe
Astfel, la luarea în evidență, pacienta trebuie să efectueze:
Analize de sânge:
- HLG (hemoleucograma), coagulograma, grup sangvin și Rh (și pentru partener)
- glicemie, uree, creatinină, acid uric, TGO și TGP (transaminazele )
- AgHBs, Ac anti HIV, VDRL, HIV
- IgM și IgG pentru: toxoplasmă, rubella, CMV, herpes
- freeT4, TSH
INFOGRAFIC CU ANALIZELE CELOR 3 TRIMESTRE DE SARCINĂ
INFO Clubul Bebelușilor: Hemoleucograma măsoară nivelul hemoglobinei (Hg) pentru a depista dacă ai anemie. Anemia poate fi cauzată de lipsa din dietă a fierului sau a acidului folic. Sau poți fi purtătoarea unei boli de sânge numită hemoglobinopatie (de exemplu, talasemie sau siclemie). În acest caz, ți se vor recomanda teste suplimentare.
INFO Clubul Bebelușilor: VDRL, Ac anti HIV și AgHBS – testarea pentru boli cu transmitere sexuală. Sifilisul (lues) este o boală cu transmitere sexuală. Deşi relativ rară în prezent, odată depistată, poate fi ușor tratată cu antibiotice. HIV este un virus care atacă anumite celule ale sistemului imun și determină SIDA (Sindromul de imunodeficiență umană). Deoarece HIV se poate transmite de la mamă la copil, este recomandat ca toate mamele să fie testate. Tratamentul efectuat în timpul sarcinii este foarte eficient în a reduce riscul de infecție a fătului. Și virusul hepatitei B poate fi transmis fătului. Anumite persoane pot să nu știe că sunt purtătoare ale acestui virus. Copilul poate fi imunizat imediat după naștere, ceea ce va reduce considerabil riscul de infecție.
INFO Clubul Bebelușilor: TSH. Diagnosticul unor disfuncții tiroidiene și tratamentul adecvat este esențial pentru dezvoltarea normală a fătului. În primele 10 – 12 săptămâni de sarcină la făt nu funcționează glanda tiroidă, necesarul de hormoni fiind asigurat de mamă. La sfârșitul primului trimestru, tiroida fătului începe să producă hormoni. Totuși, fătul rămâne dependent de mamă, necesitând cantități suficiente de iod pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
- probe de urină: examen sumar de urină și urocultură
INFO Clubul Bebelușilor: Sumarul de urină este un test util pentru a verifica dacă există glucoză sau proteine în urină. Prezența unor cantități mari de proteine în urină în a doua jumătate a sarcinii, alături de creșterea tensiunii arteriale se numește preeclampsie, o condiție medicală cu potențial sever, atât pentru mama, cât și pentru făt.
- investigații ginecologice: examen secreție vaginală, testul Babeș-Papanicolau, culturi din col, culturi Mycoplasma/Ureaplasma, Ag Chlamydia
INFO Clubul Bebelușilor: examenul citologic Papanicolau poate detecta anumite modificări la nivelul celulelor colului uterin, fiind un test screening pentru cancerul de col uterin.
Bilanțul de trimestru 2 se efectuează între săptămânile 24-28 și cuprinde:
- analize de sânge: HLG, TTGO, uree, creatinină, acid uric, TGO, TGP
- probe de urină: examen sumar de urină și urocultură
- investigații ginecologice: culturi din col
Investigațiile din trimestrul 3 se efectuează între 32 și 36 de săptămâni și cuprind:
- analize de sânge: HLG, coagulograma, sideremie, glicemie, uree, creatinină, acid uric, TGO, TGP
- probe de urină: examen sumar de urină și urocultură
- investigații ginecologice: culturi din col (+SGB)
Monitorizarea ecografică va cuprinde 3 ecografii morfologice la momente distincte:
- între săptămânile 12 – 14
- între săptămânile 20 – 22
- între săptămânile 31 – 34
Pentru diagnosticul prenatal sunt disponibile:
- Calculul de risc de prim trimestru pentru aneuploidii, care necesită ecografie morfologică trimestrul 1 combinat cu bitest (PAPP-A și free bHCG).
INFO Clubul Bebelușilor: Testul de screening trimestru 1 – indică dacă există un risc crescut ca fătul să aibă anumite anomalii cromozomiale. Testul constă în corelarea nivelului anumitor hormoni specifici sarcinii (beta HCG, PAPP-A) din sângele matern cu anumiți parametri fetali ecografici (de ex. translucenţa nucală) și clinici ai mamei (vârstă, înălțime, greutate, TA, rasă, fumat, diabet, tehnici de reproducere asistată etc.).
- În prezent, se folosesc în cazuri selecționate teste NIPT (Harmony, Panorama, Veracity).
INFO Clubul Bebelușilor: testul de screening prenatal non-invaziv (Non-Invasive Prenatal Test – NIPT) numit Panorama utilizează o probă din sângele mamei pentru a identifica ADN-ul copilului și a căuta anumite anomalii cromozomiale care ar putea afecta sănătatea acestuia.
Clubul Bebelușilor: Când trebuie făcute ecografiile în sarcină și de ce este atât de important să fie făcute la timp, când sunt recomandate? Ce se poate întâmpla dacă gravida le programează mai devreme sau mai târziu?
Dr. Oana Zaharia: Ecografiile morfologice în sarcină se fac în mod seriat, pe măsura dezvoltării aparatelor și sistemelor fătului. Momentul ecografiilor morfologice trebuie păstrat cu rigoare pentru că, de exemplu, în primul trimestru, calculul de risc a fost conceput cu parametri evaluați în fereastra de oportunitate între 11 și 13 + 6 săptămâni sau, mai specific, la feți cu lungime craniocaudală între 4,5 cm și 8,5 cm. Pentru ecografia morfologică de trimestrul 2 și 3, momentul este important pentru evaluarea în dinamică a dezvoltării anatomice fetale.
Clubul Bebelușilor: Ce se întâmplă, de exemplu, dacă morfologia de trimestru 1 nu se efectuează la timp?
Dr. Oana Zaharia: Dacă morfologia nu se efectuează la timp, anumiți parametri își pierd din sensibilitate, deci informațiile obținute în urma evaluării, precum și calculele derivate din această evaluare (de exemplu, calcul de risc pentru anomalii genetice) își pierd din precizie.
Clubul Bebelușilor: În ce săptămână de sarcină se poate afla sexul copilului la ecografie?
Dr. Oana Zaharia: Cu cea mai mare precizie, sexul copilului poate fi aflat începând cu săptămâna a 16-a.
Clubul Bebelușilor: Monitorizarea mișcărilor fătului, când se simt primele mișcări și care sunt semnele de alarmă pe final de sarcină?
Dr. Oana Zaharia: La femeile care sunt gravide pentru prima dată, primele mișcări fetale se percep în jurul vârstei gestaționale de 19 săptămâni, iar la cele aflate la a doua sarcină în jurul vârstei de 17 săptămâni. Percepția mișcărilor fetale poate fi influențată și de alți factori, nu numai de vârsta gestațională, ci și de, spre exemplu, poziționarea placentei. Semnale de alarmă în privința mișcărilor fătului sunt scăderea frecvenței și a intensității acestora.
Clubul Bebelușilor: Ce probleme în evoluția sarcinii și dezvoltarea fătului pot fi descoperite cu ajutorul ecografiilor? Ce este de făcut când apar evenimente nedorite?
Dr. Oana Zaharia: Ecografiile identifică anomalii morfologice, anomalii de creștere fetală, anomalii ale placentei sau ale lichidului amniotic. Când se depistează anomalii morfologice, se completează cel mai adesea diagnosticul prenatal cu alte investigații, invazive sau non–invazive.
Clubul Bebelușilor: Afectează ecografiile sau numărul lor dezvoltarea bebelușului în sarcină? Nu-i dăunează, așa cum cred unele mame: că fac zgomot, că-l radiază…?
Dr. Oana Zaharia: Cu noile aparate s-au eliminat aceste riscuri, însă, se folosește în continuare cu ponderație evaluarea power Doppler/color Doppler în primele 7-8 săptămâni de sarcină.
Clubul Bebelușilor: În ce situații se recomandă analize de sarcină sau teste mai amănunțite? Care este importanța acestora? Ce se întâmplă dacă o gravidă nu le face?
Dr. Oana Zaharia: Se vor recomanda teste suplimentare cum ar fi NIPT, amniocenteza, de fiecare dată când apar suspiciuni la testele de screening. O gravidă poate întotdeauna să își asume necompletarea diagnosticului antenatal.
Clubul Bebelușilor: Când se face vaccinarea antigripală în sarcină?
Dr. Oana Zaharia: Vaccinarea antigripală se face oricând în sarcină prin medicul de familie, care cunoaște cu exactitate tipul de vaccin recomandat gravidelor, precum și calendarul vaccinărilor.
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Clubul Bebelușilor: Ce poate fi de ajutor pentru gestionarea neplăcerilor din ultimul trimestru: dureri de spate, insomnii, edemul picioarelor, secreții abundente?
Dr. Oana Zaharia: Din păcate, sunt puține lucruri de făcut pentru gestionarea acestor probleme. Pentru durerile de spate, există în prezent centuri de sarcină, care susțin spatele și abdomenul destins de uterul gravid; de asemenea, pot fi utile gimnastica pentru gravide și anumite proceduri de fizioterapie. Pentru edemele de sarcină, în primul rând trebuie să se excludă cauzele cum ar fi: hipertensiunea arterială, preeclampsia, și se pot recomanda ciorapi compresivi cu clasă de compresie 2 încă din trimestrul 2 de sarcină.
În cazul secrețiilor abundente – leucoree apoasă, este important de stabilit dacă sunt membrane rupte spontan, dacă nu, se pot recomanda tratamente vaginale pentru menținerea echilibrului florei locale.
Clubul Bebelușilor: Cum se depistează preeclampsia și care sunt factorii de risc pe care o gravidă e bine să le cunoască?
Dr. Oana Zaharia: Factorii de risc pentru dezvoltarea preeclampsiei pe parcursul unei sarcini includ:
- hipertensiunea arterială cronică,
- primiparitatea/multiparitatea,
- vârsta mai mare de 35 de ani,
- obezitatea,
- sarcinile obținute prin FIV,
- afecțiuni cronice, cum ar fi, diabet, lupus eritematos sistemic,
- antecedente familiale sau personale de preeclampsie.
Gravida trebuie să își monitorizeze valorile tensiunii arteriale la domiciliu, preponderent din trimestrul 2. În prezent, există metode de screening care pot da o predicție asupra riscului de preeclampsie încă din primul trimestru de sarcină.
CITEȘTE ȘI: Celulele stem. Ce boli se pot vindeca cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.