- Când se consideră că o sarcină este cu risc?
- Cum se monitorizează gravida cu afecțiuni cronice?
- Ce probleme pot apărea în sarcină în cazul femei subponderale sau supraponderală?
- O sarcină anterioară cu probleme poate fi considerată un factor de risc pentru sarcinile ulterioare?
- Ce teste va trebui să facă în plus o femeie cu o sarcină cu risc
Unele femei reușesc mai greu să rămână însărcinate sau să ducă la termen o sarcină. Alteori, în timpul sarcinii sunt diagnosticate anumite complicații. Termenul de „risc” este o noțiune generală, folosită pentru a descrie sarcina în care mama are o afecțiune prezentă înainte de a rămâne gravidă. În alte cazuri, o condiție medicală care apare în sarcină la nivelul mamei sau al copilului determină ca sarcina să devină una cu risc crescut. Vorbim despre sarcină cu risc atunci când există un eveniment înaintea sau în timpul sarcinii cu potențial de a aduce complicații asupra sănătății mamei și a fătului.
Cel mai important lucru pentru aceste femei care pot intra sub incidența unei sarcini cu risc este să beneficieze de vizita preconcepțională de specialitate și, în timpul sarcinii, de monitorizare interdisciplinară. Dacă ai o sarcină cu risc, atât tu cât și copilul tău veți avea nevoie de monitorizare și îngrijire specială de-a lungul sarcinii.
O sarcină cu risc, adică cu probleme, poate fi determinată fie de apariția unor evenimente în timpul celor 9 luni, fie de anumiți factori preexistenți sarcinii. De la vârsta mamei (prea mică sau prea înaintată), trecând prin boli cronice existente, ori antecedente de sarcini cu probleme (operație cezariană sau naștere prematură în antecedente, boală abortivă, deces fetal antenatal), dar și nutriția incorectă a mamei sau consumul de alcool ori tutun, precum și complicații ale sarcinii actuale – toate acestea reprezintă factori de risc care pot duce la o sarcină cu probleme.
Clubul Bebelușilor: Când se consideră că o sarcină este cu risc? Care sunt factorii care pot duce la o sarcină cu risc?
Dr. Oana Zaharia: O sarcină este cu risc crescut atunci când există un eveniment înaintea sau în timpul sarcinii cu potențial de a aduce complicații asupra sănătății mamei și a fătului, complicații care impun monitorizare minuțioasă și o atitudine specială de-a lungul sarcinii.
Factorii de risc pot fi:
- vârsta maternă (peste 35 sau sub 18 ani);
- consumul de alcool sau fumatul;
- starea de nutriție a mamei;
- istoricul medical obstetrical (operație cezariană sau naștere prematură în antecedente, boală abortivă, deces fetal antenatal etc.);
- infecții sau boli cronice materne;
- complicații ale sarcinii actuale (anomalii ale cantității lichidului amniotic, anomalii de localizare și de inserție placentară, imunizări în sistem Rh, diabet gestațional, preeclampsie);
- sarcina multiplă.
CITEȘTE ȘI: Teste genetice în sarcină de care orice gravidă ar trebui să știe
Clubul Bebelușilor: Ce riscuri există dacă vârsta mamei este mai mare de 35 de ani? Dar vârsta prea mică a mamei poate fi un factor de risc?
Dr. Oana Zaharia: Riscurile la vârsta de peste 35 de ani sunt date de posibilitatea apariției cu o frecvență mai mare a diabetului gestațional, preeclampsiei, nașterii premature, hipotrofiei fetale, anomaliilor cromozomiale fetale. La vârste tinere există riscul de distocii în timpul travaliului și de naștere prematură.
INFO Clubul Bebelușilor: Hipotrofia fetală reprezintă dezvoltarea insuficientă a bebelușului din uter și poate fi cauzată de fumatul în timpul sarcinii, de infecții sexuale (toxoplasmoză, citomegalovirus etc.), de diabetul zaharat, hipertensiunea arteriale sau de boli grave ale inimii, de tulburări ale sistemului endocrin și hormonal, de stresul constant.
Clubul Bebelușilor: Cum se monitorizează gravida cu afecțiuni cronice? Se pot ține acestea sub control în timpul sarcinii?
Dr. Oana Zaharia: La aceste paciente este necesar să se efectueze un bilanț preconcepțional legat de acea afecțiune cronică, pentru ca medicul de specialitate să poată sfătui pacienta în legătură cu oportunitatea unei sarcini și să poată stabili împreună cu aceasta o conduită terapeutică, cunoscut fiind faptul că unele boli cronice se pot decompensa (n.red.: își modifică starea) în timpul sarcinii, pot necesita ajustări ale tratamentului cronic și necesită o colaborare permanentă cu medicul obstetrician.
Clubul Bebelușilor: Ce probleme pot apărea în sarcină în cazul femei subponderale? Dar în sarcina unei femei supraponderală? Este adevărat că înălțimea mai mică de 1,50 m prezintă o situație de risc?
Dr. Oana Zaharia: Femeile subponderale au un risc mai mare de a naște feți cu greutate mică, risc mai mare de naștere prematură și de distocii în timpul travaliului. Distocia, în cazul femeilor cu înălțimea mai mică de 1,5 m, se întâlnește frecvent.
INFO Clubul Bebelușilor: Distocia la naștere, numită de doctori și „eșecul progresului“, reprezintă încetinirea sau oprirea din evoluție a procesului de naștere. Aceasta se întâmplă fie din cauza stresului, care determină contracții neregulate sau slabe ca intensitate, încetinind trecerea copilului prin canalul de naștere, fie copilul este prea mare și într-o poziție care îl împiedică să pătrundă în canalul pelvian, fie există o anomalie pelviană de care nu s-a știut înainte de naștere. Printre alte cauze sunt amintite diabetul gestațional al mamei, gradul de obezitate al acesteia, sarcina multiplă, depășirea celor 40 de săptămâni, travaliul indus.
Femeile supraponderale au risc crescut de a dezvolta diabet gestațional, având o rezistență periferică crescută la insulina, preexistentă sarcinii, au risc crescut de preeclampsie și de hipertensiune gestațională. Nu în ultimul rând, evaluarea ecografică a sarcinilor la gravidele supraponderale este foarte dificilă și ridică frecvent probleme de diagnostic prenatal. Nașterea în cazul acestor femei e de preferat să fie pe cale naturală.
Clubul Bebelușilor: O sarcină anterioară cu probleme poate fi considerată un factor de risc pentru sarcinile ulterioare?
Dr. Oana Zaharia: O sarcină anterioară cu probleme include sarcina actuala într-o categorie de risc mai mare, de exemplu întotdeauna când facem calcul de risc pentru diferite patologii (risc de aneuploidii (număr anormal, mai mare sau mai mic, de cromozomi), risc de preeclampsie, risc de RCIU (restricția creșterii intrauterine – când fătul cântărește mai puțin decât ar trebui), luăm în considerare și istoricul evenimentelor din sarcinile anterioare.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Clubul Bebelușilor: Ce trebuie să facă în sarcină o femeie care prezintă cel puțin unul dintre factorii de risc: diabet, boli de inimă, boli de rinichi, hepatice, hipertensiune arterială cronică, obezitate, epilepsie, boli autoimune?
Dr. Oana Zaharia: Cel mai important lucru pentru aceste femei este să beneficieze de vizita preconcepțională de specialitate și, în timpul sarcinii, de monitorizare interdisciplinară.
Clubul Bebelușilor: Cum se gestionează complicațiile obstetricale intrapartum – antecedente de placentă praevia cu metroragii, decolarea placentară…?
Dr. Oana Zaharia: Complicațiile obstetricale, cum ar fi placenta praevia cu metroragii (n.red.: hemoragii uterine) și decolarea placentară, au un grad de urgență ridicat și necesită mobilizare promptă din partea obstetricianului, dar și a medicului de anestezie. Întotdeauna succesul unei astfel de urgențe depinde de promptitudinea diagnosticului și de rapiditatea deciziei.
INFO Clubul Bebelușilor: Decolarea placentară denumește situația în care placenta se desprinde de uter înainte de travaliu, nemaiputând exista transferul de oxigen între organismul mamei și al fătului. Viața fătului este, în acest caz, în pericol. Semnele care ar trebui să te trimită de urgență la medic sunt: durere sau disconfort la nivelul abdomenului, sângerări vaginale (atenție, lipsesc în 20% din cazuri), contracții rapide. Dacă dezlipirea este parțială, cel mai probabil ți se va recomanda repaos la pat și monitorizare permanentă până când copilul e suficient de dezvoltat pentru a veni pe lume. Dacă dezlipirea este totală, se recomandă cezariana de urgență.
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Clubul Bebelușilor: Ce teste va trebui să facă în plus o femeie cu o sarcină cu risc în comparație cu o sarcină normală? Nașterea are nevoi speciale în acest caz?
Dr. Oana Zaharia: Criteriile conform cărora o sarcină este considerată cu risc sunt numeroase și extrem de variate, ca urmare testele vor fi personalizate în funcție de patologia care încadrează gravida în această categorie – vârsta materna înaintată, incontinența cervico-istmică (n. red.: colul uterin este deschis prea devreme, în raport cu vârsta gestațională), naștere prematură în antecedente, uter cicatricial, boli cardiovasculare preexistente, boli autoimune etc.
Calea de naștere se stabilește pentru fiecare caz în parte în funcție de statusul obstetrical, tipul și statusul patologiilor preexistente, dar întotdeauna se vor avea în vedere posibilele complicații specifice acelei patologii.
Investigații speciale în sarcina cu risc
- Ecografia țintită sau specializată. Este un tip special de ecografie indicată atunci când medicul obstetrician suspectează o anumita problema, cum ar fi dezvoltarea anormală a copilului.
- Biopsia de vilozități coriale. Se efectuează între săptămânile 10-12. Presupune recoltarea unui fragment din placentă, pentru a detecta anomaliile cromozomiale (sindromul Down). Este un test invaziv, având un risc mic de avort.
- Amniocenteza. Identifică atât anomaliile cromozomiale, cat si defectele de tub neural, cum ar fi spina bifida. Se efectuează după săptămâna 15 de sarcină, și presupune prelevarea unei mici cantități de lichid amniotic. Amniocenteza are un risc scăzut de avort.
- Cordocenteza. Denumit și PUBS (percutaneous umbilical blood sampling), acest test este unul invaziv de înaltă finețe, prin care se puncționează vasele de la nivelul cordonului ombilical. Se efectuează după săptămâna 18 de sarcina, sub control ecografic, și constă în recoltarea de sânge fetal pentru diagnosticul unor anomalii cromozomiale, tulburări de coagulare sau infecții.
- Măsurarea lungimii colului uterin. Se fac măsurători ecografice ale lungimii copului uterin pentru a determina dacă există vreun risc de naștere prematură.
- Teste de laborator. Fibronectina fetală. Dacă medicul obstetrician suspicionează un travaliu prematur, ar putea recomanda depistarea fibronectinei fetale în secrețiile cervico-vaginale. Profilul biofizic. Este un test prenatal folosit pentru a verifica starea de sănătate a copilului. Testul combină monitorizarea bătăilor cordului fetal (testul non-stres) cu ecografia fetală.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere