Internetul abunda de informatii legate de sarcina. Totusi, ele sunt raspandite pe intreg www-ul si poate fi dificil sa le gasesti. La prima copil fiind, de unde sa ai habar de beneficiile ghimbirului in primele saptamani de sarcina? Sau de unde sa stii care sunt simptomele pe care, daca le ai, trebuie sa contactezi imediat medicul? Iata tot ceea ce trebuie sa stii in legatura cu sarcina ta.
PRIMUL TRIMESTRU DE SARCINA
Daca ai o cat de vaga banuiala ca ai putea fi insarcinata, te sfatuim sa dai fuga la farmacie sa cumperi un test de sarcina si sa il faci conform instructiunilor. Ai avut dreptate? Felicitari! Citeste mai departe, sa afli ce e de facut in continuare !
Ai luat acid folic inca din perioada preconceptie? Da? Foarte bine! Daca nu, chiar acum este un bun moment sa incepi, el jucand un rol important in prevenirea aparitiei unor complicatii. In afara suplimentelor din farmacii exista alimente care iti pot furniza o cantitate mare de acid folic.
Ai deja simptome de sarcina? Dar stii care sunt simptomele caracteristice primului trimestru sau cat de curand pot aparea ele? Celebre sunt greturile matinale – care, de fapt, daca apar, apar pe parcursul intregii zile. Dar ca exista remedii naturale care iti pot usura viata in aceasta perioada? Mesele mici si dese, ascultarea organismului care iti indica periodic cate o pofta sau alta, o buna hidratare si radacina de ghimbir pot face minuni!
Este interesant de aflat care sunt unele dintre miturile legate de simptomele caracteristice sarcinii si sexul copilului, de exemplu. Ai auzit si tu ca nu ai voie sa mananci somon fume sau ca nu ai voie sa bei cafea? Ca daca ai arsuri bebelusul va avea mult par? Ca daca ai greturi astepti un baietel? Ca verigheta, tinuta intr-un anumit fel, iti poate indica sexul viitorului copil? Clubul Bebelusilor are o lista intreaga de astfel de legende si mituri….si in ceea ce priveste sexul viitorului bebelus, unele mamicile spun ca ar exista o farama de adevar !
Cum te afli la inceput de drum, ar fi bine sa te lamuresti exact cum se calculeaza trimestrul in care te afli. De asemenea, de mare ajutor ti-ar putea fi un calculator de sarcina, care sa iti permita sa calculezi data conceptiei, data probabila a nasterii si saptamana de sarcina in care te afli.
In primul trimestru de sarcina trebuie sa alegi ce medic obstetrician iti va monitoriza sarcina. E important sa faci o alegere informata si sa te concentrezi asupra catorva criterii de care sa tii cont. O vizita la medic se impune, pentru a evita riscul unei sarcini extrauterine.
Ca la orice inceput, este esential sa te asiguri ca esti sanatoasa si ca bebelusul tau are conditii optime pentru a creste. Medicul iti va recomanda o lista de analize pe care sa le faci ca sa se lamureasca daca suferi de anumite boli care ti-ar putea influenta sarcina.
Una dintre sarcinile tale acum este sa le dai celor dragi vestea cea mare. Pe site-ul Clubul Bebelusilor am facut o lista cu cateva dintre cele mai amuzante idei prin care sa le comunici celorlalti vestea cea mare!
Si daca tot a aflat de acum toata lumea ca astepti un bebelus, este momentul sa te pregatesti sa faci fata presiunii de a da afara pisica, acuzata ca te-ar putea imbolnavi de toxoplasmoza. De fapt, biata pisica se face foarte rar vinovata de asta; legumele si fructele nespalate si nerespectarea regulilor de igiena la manipularea carnii crude sunt de vina in peste 90% din cazuri!
Daca esti insarcinata inseamna ca trebuie sa iei suplimente de vitamine si minerale? Care sunt cele mai indicate? Sau si tie ti-a explicat medicul despre riscul abuzului de suplimente, indicandu-ti mai degraba sa ai o alimentatie echilibrata si sanatoasa?
Majoritatea complicatiilor legate de sarcina apar mai tarziu, insa in primul trimestru exista un risc de avort. Iata cateva simptome care, daca apar, ar trebui sa te trimita de urgenta la medic: crampe ca la menstruatie, dureri in zona pelvina sau dureri lombare, sangerare.
Analizele nu au iesit grozav? Esti diagnosticata cu anemie? Nu e cazul sa plangi, insa trebuie sa iei masuri cat mai repede pentru a corecta problema. Pe langa suplimentele de fier din farmacii, care adesea agraveaza constipatia caracteristica sarcinii, exista surse naturale de fier asimilabil: spanacul, carnea de vita, galbenusul de ou, susanul si lista poate continua.
Esti o mare amatoare de ceai, sau nu reusesti sa devii functionala fara ceasca de cafea de la prima ora? Afla daca iti poti pastra obiceiurile in aceasta privinta. Clubul Bebelusilor s-a informat pentru tine cu privire la consumul de cafea, ceai negru, verde sau de plante.
Daca inca nu ai renuntat la fumat, este un moment perfect sa o faci. Fumatul in sarcina se asociaza cu probleme mari in ceea ce priveste sanatatea fatului.
Erai pasionata de mersul la coafura si cosmetica? Este sigur oare sa te vopsesti in timpul sarcinii? Unii medici spun ca da, altii recomanda sa nu faci asta in primul trimestru de sarcina, in timp ce altii pledeaza in favoarea folosirii vopselelor fara amoniac.
Probabil ca imediat dupa ecografia care iti va confirma sarcina, vei deveni interesata de dezvoltarea celui mic, de cum arata, ce etape din cresterea lui marcheaza in fiecare saptamana. In sectiunea „sarcina pe saptamani” vei gasi o descriere detaliata a dezvoltarii bebelusului in fiecare saptamana si luna de sarcina.
Primul trimestru de sarcina dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Embrionul se dezvolta cu o viteza extraordinara in aceasta perioada.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.