Cafeaua si ceaiul fac parte din rutina zilnica a majoritatii adultilor. Insa sarcina si alaptarea sunt, dupa cum stim deja, perioade speciale in viata unei femei. Cum ar trebui asadar sa reglam consumul de cafea si ceai in aceasta perioada? Este sigur sa iti pastrezi obiceiurile de dinainte de sarcina, sau e necesar sa aduci o schimbare si in aceasta privinta?
Cafeaua in timpul sarcinii si alaptarii
Cafeaua si sarcina se pare ca nu sunt incompatibile. Reglementarile legate de efectuarea cercetarilor stiintifice pe subiecti umani limiteaza cunostintele in acest domeniu. Este insa absolut sigur ca ea trece prin sange de la mama la viitorul bebelus. Se pare ca exista aceeasi concentratie de cofeina in tesuturile bebelusului ca si in cele ale mamei. In plus, bebelusii nou nascuti au o capacitate redusa de metabolizare a cofeinei.
Nu s-a putut stabili vreo legatura intre consumul de cofeina si infertilitate sau pierderea sarcinii. Totusi, unii cercetatori considera ca un consum mare de cafea in perioada sarcinii ar putea determina o crestere a probabilitatii ca bebelusii sa aiba o greutate mica la nastere.
Studiile efectuate la om si animale de-a lungul timpului nu au evidentiat risc teratogen sau mutagen al cofeinei.
Cata cafea pot bea in timpul sarcinii? In lumina cunostintelor acumulate pana in prezent, un consum redus pana la moderat de cafea in sarcina nu ridica probleme. Cantitatea maxima de cofeina considerata sigura in sarcina este de 200mg pe zi. Aceasta este echvalentul unei cescute de cafea espresso tare, a 3 cescute de cafea instant, 4 cesti de lapte cu cacao sau ciocolata calda.
Cafeaua si alaptarea sunt si ele compatibile, atata timp cat consumul de cafea este unul redus spre moderat. Nu trebuie insa sa cazi in capcana de a consuma multa cafea in ideea ca astfel compensezi lipsa de somn si ascunzi oboseala.
Cofeina trece in laptele matern, iar bebelusii mai mici de 4 luni au dificultati de metabolizare a acesteia, asadar ea se poate acumula in organism. Poti sa te trezesti astfel cu un bebelus nervos, iritabil, care isi modifica programul de somn. Dupa varsta de 4 luni consumul de cafea este mult mai sigur si pentru bebelus si poti reintroduce in program si cafeaua de dupa-amiaza.
Ceaiurile in sarcina si alaptare
Exista doua tipuri de ceai despre care se poate discuta. Ceaiul verde si cel negru au un continut de cofeina apropiat de cel al cafelei, iar teina continuta are si ea rol excitant al sistemului nervos. De aceea medicii au aceleasi recomandari in privinta lor ca si in cazul cafelei.
Ceaiurile din plante sunt si ele mult discutate. In principiu, ceaiurile din plante pot fi denumite ceaiuri medicinale, caci infuziile obtinute au diverse efecte asupra organelor din corp. Pe de alta parte, efectele lor asupra fatului sau sugarului nu sunt bine verificate si cuantificate.
Exista o serie de ceaiuri din plante care sunt clar nerecomandate, cum este ceaiul de zmeur despre care se spune ca ar declansa contractii uterine, sau ceaiul de anghinare in alaptare, caci va da un gust amar laptelui. Insa informatiile pe care specialistii le detin in legatura cu alte asemenea infuzii din plante sunt insuficiente pentru a putea spune cu siguranta care dintre ele sunt absolut sigure in sarcina si alaptare, si fata de care trebuie sa manifesti putina prudenta.
Si in consumul de ceai, se pare ca cheia este putina moderatie. Este putin probabil ca o ceasca de ceai pe zi sa aiba efecte nedorite. Specialistii accepta de exemplu pana la 4 cesti de ceai verde in fiecare zi. Dar nu este o idee buna sa faci cure de diverse ceaiuri deoarece, pe langa actiunea lor terapeutica specifica, pot avea efecte nedorite asupra sarcinii sau pot elimina compusi nedoriti in laptele matern.
Un ceai care se pare ca este in regula in perioada de sarcina si alaptare este ceaiul rosu sau rooibos. Se pare ca este consumat in cantitati mari in Africa, inclusiv de catre gravide, fara efecte nedorite.
Pe de alta parte, este absolut interzis in perioada de sarcina si alaptare sa consumi ceaiuri diuretice sau laxative, inclusiv ceai de slabit. In cazul in care te confrunti cu problema constipatiei un ceai de musetel iti poate fi de ajutor, insa atat este suficient!
Tu ai consumat ceai sau cafea in perioada sarcinii sau cat ai alaptat? Care era cantitatea zilnica? Ai observat ca bebelusul ar fi devenit mai agitat dupa ce consumai cafea? Ai primit recomandari din partea medicului in legatura cu consumul unor anumite ceaiuri?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.