Sarcina este o perioadă foarte importantă în viața oricărei femei, dar și o perioadă în care corpul este supus unor mari transformări. Alegerea unui stil de viață sănătos în timpul sarcinii este esențială. Medicul îți va explica importanța unei alimentații sănătoase, practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice, dar și cum poți ține stresul sub control. Hrănirea corectă și sportul asigură mediul ideal pentru conceperea unui copil sănătos. Dacă pentru tine exercițiile fizice însemnau, până acum, un drum scurt din parcare până la birou, fă-ți obiceiul de a te plimba zilnic, pe jos sau cu bicicleta, sau urmează un curs de gimnastică aerobică pentru gravide.
Primul trimestru se întinde la săptămâna 1 până la cea de-a douăsprezecea de sarcină.
Dacă în primele câteva săptămâni nici nu vei simți că ești însărcinată poți să te declari fericită! A doua lună de sarcină aduce schimbări enorme în corpul tău. Este perioada în care vei resimți disconfortul și neplăcerile sarcinii incipiente, cum ar fi grețuri, arsuri gastrice, oboseală, insomnie și urinare frecventă.
A treia lună de sarcină este și ultima lună a primului trimestru. Câteva dintre motivele de disconfort și de supărare din faza de debut a sarcinii, cum ar fi grețurile de dimineață, senzația acută de oboseală și urinarea frecventă, vor fi deosebit de supărătoare în această lună. Se întrevede însă deja sfârșitul acestor suferințe, cel puțin pentru o vreme.
Schimbarea formei și a funcțiilor corpului te pot afecta la nivel senzorial. În primul trimestru, organismul tău acumulează depozite de grăsime, cea mai mare parte a lor situându-se sub nivelul mijlocului. În plus, sânii vor crește fiecare cu aproape 500 g. În această perioadă, corpul pare să nu-ți mai aparțină și nici tu nu-l mai recunoști.
Gimnastica, formele ușoare de exerciții, îți pot oferi o senzație de bine și te pot ajuta să păstrezi controlul asupra corpului tău. Încearcă aceste exerciții care îți vor ușura simptomele neplăcute ale primului trimestru:
Exercițiu fizic pentru gravide în trimestrul 1 de sarcină – Corectarea posturii
Pe măsură ce fătul crește, burtica devine din ce în ce mai vizibilă. Centrul de greutate se va modifica, exercitând asupra coloanei vertebrale forțe suplimentare. Astfel, curburile coloanei se pot accentua, iar mușchii care o susțin devin tensionați și dureroși încercând să susțină greutatea. Ori de câte ori poți peste zi, folosește exercițiul de mai jos pentru a corectura postura și pentru a reduce durerile de spate:
- În picioare, depărtează tălpile astfel încât să le poziționezi la o distanță egală cu lățime umerilor.
- Apoi îndoaie ușor genunchii, ține spatele drept și pornește o mișcare ușoară de balans a bazinului. Privirea trebuie să rămână spre înainte, bărbia ușor coborâtă spre piept.
- Susține corpul în această poziție 2-3 minute, apoi poți reveni în poziția inițială.
Exercițiu fizic pentru gravide în trimestrul 1 de sarcină – Răsucirea trunchiului din poziția așezat
Cori Grămescu: Se recomandă această mișcare pentru eliminarea tensiunii din zona spatelui și a șoldurilor. Începând cu luna a 7-a de sarcină, se recomandă ca gravida să se așeze pe suprafețe mai înalte (minge de fitness) pentru a reduce din staza venoasa cauzata de poziția „încrucișat”. De asemenea, în cazul gravidelor supraponderale, ridicarea de la sol poate fi dificilă și chiar periculoasă.
- Stai așezată, cu picioarele încrucișate.
- Ține piciorul drept cu mâna stângă și rotește încet umerii și torsul către dreapta. Rămâi în această poziție câteva secunde.
- Repetă exercițiul cu cealaltă mână, dar de data aceasta rotind umerii către stânga.
- Repetă de câte 5 până la maximum 10 ori.
Te întrebi ce tip de exerciții poți efectua în siguranță în următoarele luni de sarcină? Descoperă sfaturile oferite de Cori Gramescu pentru exerciții în trimestrul 2 și exerciții în trimestrul 3 de sarcină