Efectuarea la timp a morfologiilor fetale este in prezent recomandata de toti medicii obstetricieni. Iata ce urmaresc aceste ecografii si de ce este atat de important sa le faci.
Morfologiile fetale sunt, probabil, cele mai asteptate controale la care merg viitoarele mamici. De ce sunt ele importante, cand se fac si ce urmaresc, afla din articolul urmator.
Ce este morfologia fetala?
Morfologia fetala se refera la o ecografie speciala, foarte amanuntita, care se efectueaza pentru a identifica si masura anumiti parametri legati de dezvoltarea bebelusului din burtica. Deoarece se prefera utilizarea unui ecograf performant, iar ecografia este menita sa identifice eventuale probleme care pot sa apara, majoritatea medicilor obstetricieni le recomanda viitoarelor mamici sa faca acest test la anumiti medici, cu o experienta vasta si cu competente speciale in imagistica, pentru a se asigura ca rezultatele sunt demne de toata increderea.
In protocolul medical din Romania se recomanda efectuarea a 3 morfologii fetale, fiecare corespunzand cate unui trimestru de sarcina.
Morfologia din primul trimestru de sarcina se efectueaza intre saptamanile 11 si 13. Aceasta ecografie se efectueaza ca parte a testului de screening pentru identificarea precoce a sindromului Down si are ca principal scop masurarea translucentei nucale.
Pliul nucal este un spatiu mic, plin cu lichid, aflat in zona cefei bebelusului. Masurarea acestui spatiu este denumita translucenta nucala. Cercetarile au evidentiat ca poate exista o legatura intre valoarea acestui parametru si existenta unei anomalii cromozomiale.
Sindromul Down este una dintre cele mai frecvente anomalii cromozomiale existente. Denumit si trisomia 21, el consta in existenta a 3 cromozomi 21, in locul obisnuitei perechi de 2.
Se pare ca o translucenta nucala cu valoare mare este asociata unui risc crescut de trisomie 21. Masurarea corecta a translucentei nucale permite identificarea a pana la 80% dintre cazurile de sindrom Down. Marja de eroare este de 5%, ceea ce inseamna ca in cazul a 5 din 100 de sarcini diagnosticate ca avand trisomia 21, sunt de fapt normale.
Morfologia fetala de trimestrul doi dureaza aproximativ 30 de minute. Medicul va examina organele interne ale bebelusului si le va masura. El se va uita la forma si structura capului bebelusului, caci la aceasta varsta problemele la nivelul creierului sunt foarte usor vizualizable.
Va fi examinata fata bebelusului pentru a identifica o eventuala buza de iepure. Va examina coloana vertebrala, pe lungime si in sectiune, pentru a se asigura ca oasele sunt bine aliniate si ca pielea acopera integral coloana. Va verifica abdomenul bebelusului pentru a se asigura ca peretele abdominal e complet, si de asemenea va examina placenta si nivelul de lichid amniotic.
Apoi va fi examinata inima si felul in care functioneaza, vor fi masurate valvele cardiace, arterele si venele majore care pleaca si vin la inima. Stomacul bebelusului ar trebui sa fie plin cu lichid amniotic. Rinichii ar trebui sa filtreze lichidul amniotic pe care bebelusul il inghite si sa umple vezica urinara.
Examinatorul va verifica si starea placentei si a cordonului ombilical, a cervixului si a uterului, mai ales daca este un uter cicatricial. Circumferinta craniana, circumferinta abdomenului si lungimea femurului ofera indicatii importante despre varsta sarcinii si data probabila a nasterii.
Tot acum sunt sanse foarte mari ca medicul sa va poata spune sexul bebelusului.
Ultima morfologie fetala este efectuata in cel de-al treilea trimestru de sarcina, de obicei intre saptamanile 30 si 32. In multe tari, aceasta ecografie nu este solicitata de catre medic, scopul ei este de a evalua rata de crestere a bebelusului, iar medicul o recomanda ca sa fie sigur ca bebelusul primeste suficient oxigen si nutrienti.
La aceasta ecografie medicul va aprecia daca cresterea bebelusului este corespunzatoare, daca bebelusul e prea mic sau daca a luat suprinzator de mult in greutate. Hipertensiunea arteriala si diabetul de gestatie sunt doar doua dintre afectiunile care pot influenta cresterea bebelusului.
Tot aceasta ecografie permite evaluarea pozitiei placentei, in cazul in care medicul era ingrijorat din cauza unei placente joase observate in timpul morfologiei de trimestrul doi.
Tot acum se poate evalua pozitia bebelusului, care insa are timp sa se mai schimbe pana la nastere. In cazul in care ai o sarcina gemelara, medicul va dori de asemenea sa se asigure ca totul decurge bine.
Inca o data, medicul va masura circumferinta craniana, circumferinta toracica si lungimea femurului, va estima greutatea fetala si de asemenea va evalua cantitatea de lichid amniotic. Fluxul sangvin prin artera ombilicala este un indicator important al nivelului de oxigenare de care se bucura bebelusul.
Tu cate ecografii ai facut in sarcina?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.