Poate nu te-ai gandit niciodata la cat de importanta este tensiunea sangvina in perioada sarcinii. Citeste articolul urmator si afla de ce este esential ca ea sa fe mentinuta intre anumite limite si ce se poate intampla daca le depaseste.
Dupa cum ai observat deja, de la primul control medicul obstetrician a inceput sa iti verifice tensiunea. El face asta pentru ca unele femei dezvolta o stare denumita hipertensiune de sarcina, care poate fi periculoasa atat pentru mama cat si pentru viitorul bebelus.
Ce este hipertensiunea?
Medicii vorbesc despre hipertensiune atunci cand tensiunea sangvina este prea mare. Tensiunea sangvina este masurata cu ajutorul a doua valori, de exemplu 115/75 mm Hg. Prima valoare, cea mare, este tensiunea sistolica, adica presiunea care se creeaza in artere atunci cand inima se contracta. Cea de-a doua, valoarea mai mica, este presiunea diastolica, ce se creeaza in artere atunci cand inima se odihneste, intre doua contractii.
In perioada sarcinii tensiunea nu trebuie sa depaseasca valoarea de 140/90 mm Hg. O tensiune intre 140/90 si 149/99 este considerata usor crescuta, o valoare cuprinsa intre 150/100 si 159/109 este moderat crescuta, iar tensiunea peste 160/100 este considerata sever crescuta.
Care sunt diferitele tipuri de hipertensiune de sarcina?
Hipertensiunea preexistenta se intalneste la femeile care aveau valori crescute ale presiunii sangvine inca dinainte de a ramane insarcinate. In cazul lor, hipertensiunea este diagnosticata inainte ca sarcina lor sa implineasca 20 de saptamani, si este determinata de cu totul altceva decat de sarcina. Pana la 1 din 20 de femei sufera de hipertensiune. Femeile care sufera deja de hipertensiune prezinta un risc crecut de a dezvolta preeclampsie pe perioada sarcinii.
In cazul in care stii ca esti hipertensiva si iei medicatie, trebuie sa te consulti cu medicul inainte de a ramane insarcinata. Exista unele produse care nu se administreaza pe perioada sarcinii deoarece i-ar putea face rau bebelusului.
Hipertensiunea de sarcina apare pe perioada sarcinii, dupa saptamana 20. Ea nu determina neaparat preeclampsie si dispare de la sine la aproximativ 6 saptamani de la nastere. Hipertensiunea de sarcina nu determina aparitia de proteine in urina.
Preeclampsia si eclampsia. Preeclampsia le poate afecta pe unele femei care, dupa saptamana 20 de sarcina, dezvolta hipertensiune. Preeclampsia afecteaza intregul organism, insa produce efecte severe la nivelul rinichilor, ficatului, creierului si deterioreaza mecanismul de coagulare a sangelui. In cazul preeclampsiei, hipertensiunea se asociaza cu aparitia de proteine in urina, fapt ce indica afectarea renala.
De ce creste tensiunea in perioada sarcinii?
Motivul pentru care are loc aceasta crestere a tensiunii in perioada sarcinii nu este pe deplin elucidat. Se banuieste ca ea ar fi determinata de dezvoltarea defectuasa a vaselor de sange de la nivelul placentei, fapt de afecteaza de asemenea transferul de oxigen si nutrienti catre bebelus. In plus, se pare ca unele femei au o predispozitie de a dezvolta preeclampsia.
Cat de frecventa este hipertensiunea in perioada sarcinii?
Hipertensiunea afecteaza mai multe sarcini decat ai crede. Se pare ca aproximativ 10% dintre femei au probleme legate de hipertensiune. Una din 20 de femei sufera deja de hipertensiune in momentul in care raman insarcinate. 1 din 20 de femei au hipertensiune de sarcina fara sa dezvolte preeclampsie.
Procentul femeilor care sufera de preeclampsie variaza intre 2 si 8%, iar eclampsia afecteaza 1 din 200 de femei cu preeclampsie. In plus, hipertensiunea de sarcina apare mai frecvent in cazul primei sarcini.
Ce probleme poate determina hipertensiunea de sarcina?
Regula generala este ca, cu cat tensiunea este mai crescuta, cu atat si riscul pentru bebelus este mai mare.
In cazul hipertensiunii usoare sau moderate, neasociata cu preeclampsia, riscurile sunt minime. Este important insa sa iti monitorizezi regulat valoarea tensiunii si urina, pentru ca, in cazul in care se declanseaza preeclampsia, sa poata fi luate masuri cat mai prompt.
Hipertensiunea severa este o afectiune grava, in special daca se asociaza cu preeclampsia.
Riscurile pentru mama includ: risc crescut de atac vascular cerebral, leziuni hepatice si renale, risc de probleme de coagulare a sangelui, risc de hemoragie placentara severa.
Riscurile pentru bebelus sunt reprezentate de restrictia de crestere intrauterina, risc de nastere prematura si risc de moarte intrauterina.
Cum poti afla daca suferi de hipertensiune?
In mod normal, la fiecare control prenatal medicul ar trebui sa iti verifice tensiunea si sa iti recomande, dupa saptamana 20 de sarcina, teste regulate pentru identificarea proteinelor din urina. Exista insa cateva simptome care ar trebui sa te faca sa iti consulti medicul cat mai repede posibil:
- Dureri de cap puternice care nu cedeaza
- Probleme de vedere (vedere incetosata, flashuri, aparitia de pete luminoase)
- Dureri abdominale, localizata in special subcostal, in partea dreapta
- Varsaturi, aparute dupa sfarsitul primului trimestru de sarcina
- Umflarea brusca a mainilor, picioarelor si a fetei
- Rarirea miscarilor fetale.
Tu ce tensiune arteriala ai avut incepand cu saptamana 20 de sarcina? Cat de des ti-a verificat medicul obstetrician tensiunea?