De colestaza nu stim daca ai auzit, dar de gravide care sa experimenteze in perioada sarcinii mancarimi de piele teribile – cu siguranta! Afla aici tot ce trebuie sa stii despre acest subiect!
Ce este colestaza de sarcina?
Colestaza de sarcina reprezinta o acumulare de saruri biliare in organism. In mod normal, bila isi varsa secretia in intestin. Insa in sarcina, uneori, aceasta secretie ajunge in cantitate redusa in intestin, in schimb se acumuleaza in tesuturile mamei.
De ce apare colestaza de sarcina?
Medicii nu au elucidat inca acest subiect. Se banuieste ca echilibrul hormonal caracteristic perioadei sarcinii ar favoriza aparitia acestei afectiuni. In orice caz, se pare ca daca femeile din familia ta (mama sau bunica) au suferit de colestaza de sarcina, riscul sa le mostenesti este mare.
De asemenea, femeile care sufera de o boala a ficatului par sa dezvolte mai frecvent colestaza de sarcina. Aproape doua treimi dintre mamicile care s-au confruntat cu aceasta problema in timpul primei sarcini vor trece prin ea din nou daca decid sa mai aiba un copil.
Care sunt simptomele colestazei de sarcina?
De cele mai multe ori, colestaza de sarcina se declanseaza dupa saptamana 24, cand secretia hormonilor caracteristici acestei perioade atinge punctul culminant. Cel mai comun simptom este reprezentat de mancarimi generalizate, mai intense totusi la nivelul palmelor si al talpilor.
Desi acesta este de multe ori singurul simptom, mancarimile devin din ce in ce mai intense pana la nastere. Ca sa iti faci o idee mai clara despre ce e vorba, numeroase gravide se plang ca mancarimile sunt atat de puternice incat nu pot dormi, nu se pot concentra la nimic si au o stare generala proasta.
Simptome mai putin frecvente sunt reprezentate de oboseala, stare de rau si lipsa poftei de mancare si, uneori icter. Culoarea pielii poate varia catre galben iar scaunul poate capata o culoare deschisa, in timp ce urina devine maronie.
Cat de grava este colestaza de sarcina?
Simptomele sunt cu siguranta neplacute pentru mama, insa cercetatorii sunt de parere ca aceasta afectiune vine la pachet si cu riscuri crescute pentru mama si pentru fat.
In ceea ce o priveste pe mama, medicii au observat statistic ca femeile care au suferit de colestaza de sarcina sunt predispuse la hemoragii uterine puternice.
Fatul poate fi si el afectat. Cercetatorii sunt de parere ca, daca intr-o sarcina normala, riscul de a naste un bebelus mort este de 1 la 100, in cazul colestazei de sarcina el creste. De asemenea, creste riscul de nastere prematura, mai ales ca medicul obstetrician poate decide ca este mai sigur ca bebelusul sa fie scos mai devreme din mediul intrauterin. S-a observat si ca bebelusii gravidelor cu colestaza elimina de multe ori primul meconiu in uter, inainte de a se naste.
Cum se diagnosticheaza colestaza de sarcina?
Diagnosticul de colestaza obstetricala se suspecteaza atunci cand gravida se plange de mancarimi. Analizele de sange vor evidentia o cantitate crescuta de enzime hepatice si de saruri biliare. Insa de multe ori analizele sangvine apar modificate abia la o saptamana dupa declansarea simptomelor, asadar daca primele teste par normale dar mancarimile continua, ti se va cere sa repeti analizele.
Colestaza de sarcina este tratabila?
Ca sa fim sinceri, nu exista un tratament specific in cazul acestui diagnostic. Simptomele dispar cu siguranta odata ce bebelusul se va naste. Pana atunci insa, exista cateva leacuri babesti care te pot ajuta sa te simti mai bine.
Unele gravide au constatat ca temperatura scazuta le diminueaza mancarimile. Asadar, pastreaza racoare in casa, dormi dezvelita, fa dusuri racoroase si baga mainile si talpile in apa rece sau chiar apa cu gheata. Aplicate chiar inainte de a te duce la culcare, aceste masuri te pot ajuta sa te odihnesti mai bine. Crema mentolata (calamina) iti poate fi de asemenea de ajutor.
Medicul s-ar putea sa iti recomande un supliment de vitamina K. Daca nu o face, e o idee buna sa il intrebi tu ce parere are despre asta.
Nu apela niciodata la medicatie antiinflamatoare sau antialergica, deoarece este ineficienta in acest caz. In plus, nu este tocmai indicata pentru bebelusul din burtica.
Tu ai avut colestaza de sarcina? Cunosti gravide care s-au confruntat cu asa ceva?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.