Considerata de multe ori un factor de risc pentru nasterea naturala, circulara de cordon este adesea zugravita in culori mai sumbre decat este cazul. Ce este ea, cat este de periculoasa de fapt, daca poate fi remediata si daca reprezinta cu adevarat o contraindicatie pentru nasterea naturala, afla din articolul urmator.
Cordonul ombilical asigura comunicarea permanenta mama-fat in timpul sarcinii. Prin vasele de sange din structura acestuia circula sangele mamei, oxigenat si plin de nutrienti, catre fatul care creste in uter. Tot prin cordonul ombilical se intoarce catre organismul mamei sangele lipsit de oxigen si plin de deseurile metabolismului fetal. Acelasi sange care circula intre mama si fat contine hormoni si alte substante care transmit efectiv mesaje despre nevoile bebelusului in plina dezvoltare.
Ce este circulara de cordon ombilical?
Asa-numita circulara de cordon ombilical reprezinta infasurarea cordonului ombilical in jurul gatului fatului. Practic, cordonul ombilical apare asezat ca o „esarfa” la gatul bebelusului.
Exista mai multe feluri de circulara de cordon?
Da. In functie de lungimea sa si de cat de neastamparat este bebelusul, cordonul ombilical poate fi infasurat o singura data in jurul gatului lui bebe, sau de doua sau chiar trei ori. Avem asadar de-a face cu o circulara simpla de cordon, atunci cand acesta fomeaza o singura bucla, sau cu o dubla, respectiv tripla circulara de cordon.
Cum se diagnosticheaza circulara de cordon?
Circulara de cordon ombilical nu se poate diagnostica decat ecografic. Medicul obstetrician sau imagist care efectueaza ecografia poate observa aparitia circularei de cordon. In unele cazuri, circularele de cordon ombilical pot fi observate abia in momentul expulziei.
Este circulara de cordon periculoasa pentru fat?
Atata timp cat bebelusul se afla in uter, circulara simpla de cordon nu reprezinta un risc. Cu cat gradul e mai mare, cu atat creste insa riscul de aparitie a asa-numitului nod de cordon ombilical, care poate fi fatal pentru bebelus.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Circulara de cordon ombilical poate fi contraindicatie a nasterii naturale?
La aceasta intrebare raspunsul difera in functie de numerosi factori. Experienta medicului si protocoalele medicale sunt in general cele care decid daca o nastere vaginala este sau nu posibila in momentul aparitiei unei circulare de cordon ombilical.
In mod normal, circulara simpla de cordon ombilical nu reprezinta o contraindicatie pentru nasterea naturala. De cele mai multe ori cordonul ombilical este suficient de lung incat sa permita expulzia daca este rotit o singura data in jurul gatului bebelusului. Oricum, in prima faza a expulziei, in care capul bebelusului este vizibil, medicul poate desprinde usor cordonul din jurul gatului bebelusului.
In cazul unei circulare duble de cordon, oportunitatea nasterii vaginale nu poate fi stabilita decat de catre medic. El poate stabili ecografic daca cordonul ombilical pare sa fie suficient de lung incat sa permita nasterea. Tripla circulara de cordon este insa o indicatie clara de cezariana.
Care sunt riscurile asociate circularei de cordon ombilical?
In timpul sarcinii, circulara de cordon este in general benigna, chiar daca o tripla circulara de cordon de exemplu creste usor riscul formarii nodului de cordon ombilical. Cordonul ombilical este suficient de dur incat sa nu poate fi presat de catre bebelus, riscand blocarea fluxului sangvin in interiorul sau.
Riscul important apare in momentul nasterii naturale, cand un cordon ombilical prea scurt poate bloca expulzia, gatuind efectiv bebelusul. Nu uita ca, cordonul ombilical este atasat ferm de placenta, iar elasticitatea sa este redusa. De aceea este esential ca medicul obstetrician sa evalueze corect situatia si sa nu riste inutil, punand in pericol viata bebelusului.
CITEȘTE ȘI: Cele mai importante 10 alimente de consumat în timpul sarcinii
Se poate preveni aparitia circularei de cordon ombilical?
Nu. De fapt, circulara simpla de cordon este un „incident” care se produce si se „repara” de la sine de mai multe ori in decursul oricarei sarcini normale. Cordonul ombilical este destul de lung, iar bebelusii destul de mobil incat sa isi infasoare si desfasoare de mai multe ori cordonul in si din jurul gatului.
Lucrurile se complica abia in lunile mari de sarcina sau in cazul dublei sau triplei circulare de cordon, cand devine putin probabil ca bebelusul sa mai aiba spatiul sau „priceperea” necesare remedierii problemei. Oricum, faptul in sine ca circulara de cordon ombilical poate ridica probleme abia in momentul nasterii ar trebui sa le linisteasca pe mamici.
Bebelusul tau a avut circulara de cordon ombilical? Ce ti-a spus medicul pe tema asta? A influentat asta felul in care s-a nascut bebelusul?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE