Controalele medicale periodice sunt extrem de importante pentru a te asigura ca dezvoltarea micutului tau este corespunzatoare. Afla ce urmareste medicul la fiecare dintre aceste vizite!
Bebelusii si copiii mici trebuie dusi la medicul de familie periodic, pentru ca acesta sa aiba ocazia sa le evalueze cresterea si dezvoltarea. Iata care sunt principalii parametri pe care medicii ii urmaresc in primii 3 ani de viata ai celui mic!
Intre 0 si 3 ani, dezvoltarea copilului pune practic bazele eu-lui de mai tarziu. De aceea este foarte important ca o persoana specializata sa evalueze daca aceasta dezvoltare se desfasoara firesc, daca micutul atinge, treptat, toate fazele dezvoltarii, la timpul potrivit. In caz contrar, interventia prompta poate insemna diferenta intre o mica problema rezolvata integral si o problema mai mare, greu sa imposibil de depasit integral.
La controalele periodice, dezvoltarea copilului este evaluata din punct de vedere fizic (crestere, stare de sanatate, abilitati senzoriale), motor (motricitatea fina si grosiera), cognitiv, socio-emotional si al limbajului.
Dezvoltarea bebelusului este destul de predictibila: ei se tarasc inainte de a merge in picioare, ganguresc inainte de a incepe sa vorbeasca si asa mai departe. Varsta la care se atinge fiecare dintre aceste etape difera insa de la copil la copil, de aceea este important sa existe un ghid orientativ care sa le permita medicilor de familie si medicilor pediatri sa evalueze daca dezvoltarea micutului este conforma varstei.
Sistemul medical din Romania recomanda ca in primul an de viata, copilul sa fie dus lunar la evaluare la medicul de familie.
Iata elementele comune fiecarui control lunar din primul an de viata:
Medicul va cantari si va masura bebelusul. Ti se va cere sa il dezbraci complet, iar medicul te va ajuta sa il asezi pe un cantar special pentru bebelusi. Apoi, ii va masura lungimea, circumferinta craniana si circumferinta toracica. Aceste date vor fi inregistrate in fisa bebelusului, permitandu-i medicului sa urmareasca cresterea micutului tau.
Medicul ii va face un consult complet:
- Ii va asculta inima si plamanii pentru a se asigura ca ritmul cardiac este normal si pentru a identifica eventuale probleme de respiratie.
- Ochii vor fi examinati pentru identificarea unor probleme congenitale, se va verifica permeabilitatea canalului lacrimal si prezenta eventualelor secretii.
- Urechile vor fi examinate pentru a se identifica o posibila otita si pentru a vedea cat de bine raspunde bebelusul la diversi stimuli sonori.
- Gura: candidoza bucala este o problema frecventa la bebelusi, care le poate ingreuna hranirea.
- Capul: se va aprecia dimensiunea fontanelelor si forma capului.
- Corpul: se va aprecia tonusul muscular, se vor evalua reflexele, se vor identifica si urmari icterul, iritatii, semne din nastere. Palparea abdomenului permite excluderea posibilitatii existentei vreunei hernii.
- Zona intima a bebelusului este de asemenea examinata pentru diverse probleme: iritatii de scutec, coborarea testiculelor in scrot.
Medicul iti va adresa cateva intrebari legate de programul de somn al bebelusului, despre programul de masa si alimentatie, despre numarul de scutece pe care le uda si despre aspectul scaunelor.
La varsta de o luna a bebelusului medicul te va intreba de asemenea daca iti asezi bebelusul pe burtica, dub stricta supraveghere, daca bebelusul incepe sa ridice capul cand e asezat pe burtica, daca reuseste sa isi sustina capusorul cand e tinut la verticala, daca iti recunoaste vocea si se linisteste, fie si pentru curt timp, cand te aude.
La 2 luni medicul te va intreba din nou cat de bine isi stapaneste capul atunci cand este asezat pe burtica, daca bebelusul isi sustine greutatea pe antebrate, daca iti zambeste ca raspuns cand ii vorbesti.
Varsta de 3 luni nu e marcata de nici o etapa extraordinara privind abilitatile cognitive si motorii ale bebelusului, dar tot este important ca medicul sa il vada, sa ii evalueze cresterea.
La vizita medicala efectuata cand bebelusul a implinit 4 luni, medicul te va intreba daca bebelusul se sprijina bine pe brate si isi sustine greutatea trunchiului cand este asezat pe burtica, daca se rostogoleste singur de pe burta pe spate si invers, daca gangureste si ce anume „spune”. De asemenea, medicul va dori sa stie cum s-au schimbat obiceiurile de masa si de somn ale bebelusului.
La evaluarea de la varsta de 6 luni, medicul iti va pune intrebari care urmaresc sa stabileasca daca bebelusul pare sa fie pregatit pentru inceperea diversificarii.
Vei fi intrebata daca bebelusul se rostogoleste cu ususrinta, daca sta in fundulet singur sau cu sprijin, daca bebelusul este interesat de lumea din jurul sau, daca apuca obiectele bine in mana, daca se intinde dupa obiecte amplasate in apropiere.
La controlul de la varsta de 9 luni medicul te va intreba daca bebelusul a inceput sa mearga in 4 labe si daca se ridica in picioare tinandu-se de marginea patului sau de alte obiecte.
De asemenea, vei fi intrebata daca bebelusul a inceput sa pronunte primele cuvinte, daca reuseste sa tina in manuta bucati de mancare si sa apuce de pe jos obiecte de dimensiuni mici. De asemenea, medicul va dori sa stie daca bebelusul reuseste sa se faca inteles, sa ceara obiecte, sa arate lucruri.
La controlul de la varsta de un an, majoritatea medicilor solicita efectuarea unui set de analize de baza, pentru a evalua starea generala de sanatate a copilului, functionarea ficatului si a rinichilor, starea rezervelor de fier si o eventuala anemie.
Citeste mai departe si afla ce urmareste medicul la controalele medicale de 1,2 si 3 ani.
Vei fi intrebata daca bebelusul se ridica in picioare, daca se deplaseaza tinandu-se de mobila, daca arata obiecte pe care si le doreste si daca indica obiectele pe care le denumesti, daca se joaca folosind ambele maini, daca imita actiunile adultilor („vorbeste” la telefon, sterge pe jos etc), daca este curios, daca ii place sa se joace cu persoane cunoscute sau cu alti copii, daca este usor reticent fata de straini.
La 18 luni medicul va dori sa stie daca micutul tau este interesat de olita, dar nu este nici o problema daca nu este!, daca merge singur, daca spune NU si daca face tantrumuri, daca vorbeste mult indiferent cat de inteligibil, ce jocuri ii place sa joace.
La 2 ani, medicul va efectua controlul fizic obisnuit, dar iti va adresa mai multe intrebari legate de comportamentul copilului, va dori sa stie daca mai are frati sau surori si cum e cu rivalitatea dintre frati, il va urmari cum se deplaseaza, daca este interesat sa foloseasca olita sau toaleta, daca este activ, ce cuvinte cunoaste, daca asculta indicatii simple de genul „Mergi la tati si da-i un pupic”.
De asemenea, la 2 ani medicul va recomanda din nou efectuarea unor analize uzuale pentru evaluarea starii de sanatate si a unor eventuale carente, avand in vedere ca la aceasta varsta copiii sunt adesea destul de mofturosi la mancare.
Este indicat ca medicul sa evalueze starea de sanatate a copilului si la varsta de 2 ani si jumatate, insa controlul de la varsta de 3 ani este mai complet.
Medicul te va intreba daca exista probleme legate de somn, care sunt alimentele preferate ale copilului, daca prefera sa foloseasca mana stanga sau dreapta, daca foloseste olita sau mai exista inca accidente, daca se joaca frumos cu alti copii. De asemenea, este destul de probabil ca medicul sa iti recomnde din nou efectuarea setului de analize anuale.
In ce au constat controalele periodice pe care medicul i le-a efectuat micutului tau?