Ce este fontanela bebelusului?
Ce este fontanela, care e aspectul sau normal, cand trebuie sa se inchida si ce masuri de precautie trebuie sa iei, iata cateva intrebari pe care le au proaspetele mamici? Fontanela este zona moale din crestetul capului nou-nascutului. De fapt, nou-nascutul are 4 fontanele. Cea mai mare are forma de romb si este amplasata in crestet. Cea de-a doua ca marime se afla la ceafa si are forma triunghiulara, iar celelalte doua sunt plasate pe lateralele capului si au dimensiuni mici. Fontanelele sunt zone in care nu s-a produs sudarea oaselor care alcatuiesc craniul.
Care este rolul fontanelelor?
In primul rand, faptul ca oasele craniului nu sunt sudate, ii confera acestuia o oarecare flexibilitate, permitandu-i trecerea prin canalul vaginal in timpul nasterii. Fontanela anterioara este cea din crestet, si are dimensiunile cele mai mari. Ea permite de asemenea cresterea in volum a craniului, asigurand spatiul necesar cresterii in dimensiuni a creierului.
Care e dimensiunea normala a fontanelelor?
Fontanela posterioara are dimensiuni mici, masurand in medie 0,5cm. Fontanela anterioara (cea din crestet), cea mai mare, are de cele mai multe ori laturile de 2 cm sau chiar mai mari. Fontanelele laterale au dimensiuni mici iar aspectul lor nu este monitorizat decat in cazul constatarii unor anomalii la nastere.
CITEȘTE ȘI: Fontanelele bebelușului. În ce ordine se închid și când e cazul să ne îngrijorăm
Cand se inchid fontanelele?
De cele mai multe ori fontanela posterioara se inchide la varsta de 2-3 luni. Fontanela anterioara persista de cele mai multe ori pana dupa varsta de 1 an. Se considera ca varsta medie la care se inchide fontanela anterioara se afla undeva intre 18 luni si 2 ani.
Fontanela mica sau inchiderea prematura a fontanelei anterioare poate fi inofensiva sau poate avea repercusiuni serioase, in functie de momentul in care se produce aceasta inchidere. Aspectul fontanelei si dimensiunea craniului (perimetrul si circumferinta) sunt elemente verificate de medic la fiecare dintre vizitele lunare care au lor pana la varsta de un an. Atenta monitorizare a acestor aspecte permite interventia rapida in cazul posibilitatii aparitiei unor complicatii.
CITEȘTE ȘI: Deficitul de Vitamina D la bebeluși și copii
Fontanela si starea de sanatate a copilului
Aspectul fontanelei poate oferi indicii importante referitoare la starea nou-nascutului. O fontanela depresata indica de cele mai multe ori o stare de deshidratare. Fontanela concava este un indicator clar al unei boli extrem de severe, meningita.
Masuri de precautie speciale. Nu este necesar sa iei nici o masura speciala de precautie pana la inchiderea fontanelelor. Contrar credintei, in zona fontanelei anterioare creierul nu este protejat doar de stratul de piele. Intre oasele craniului exista o foita subtire, membranoasa, dura, care ofera protectie.
Masajul din timpul spalatului pe cap, de exemplu, nu are nici un fel de influente negative. Fontanela trebuie sa se bucure de aceeasi protectie de care se bucura si restul craniului.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani
La ce varsta i s-a inchis fontanela copilului tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.