Macrosomia inseamna “corp mare” si acest termen este folosit pentru a desemna bebelusii cu o greutate mare la nastere. Un nou-nascut este considerat “macrosom” daca are minimum 4 kilograme dupa unele standarde sau daca are minimum 4,5 kilograme dupa alte standard, ceea se schimba lucrurile mult.
Se intampla rar ca un nou-nascut sa depaseasca 4 kilograme iar daca luam in considerare definitia ca este macrosom doar de la 4,5 kilograme inseamna ca procentul de macrosomi este si mai redus. Multe mame se intreaba pe parcursul nasterii in legatura cu greutatea pe care o va avea bebelusul la nastere, temerile fiind legate fie de o greutate prea mica fie de una considerata prea mare.
Greutatea medie la nastere este de 3.4 kilograme, asta insemnand desigur ca unii bebelusi se nasc mult mai mici si altii mult mai mari. Dar chiar are atat de mare importanta greutatea la nastere? Ne referim la cea mare, caci greutatea prea mica se stie ca in general vine cu riscuri si complicatii la pachet. Exista mult “folclor” pe tema greutatii mari a bebelusului la nastere.
Iata cateva mituri despre greutatea la nastere:
Se stie inca din timpul sarcinii daca nou-nascutul va fi macrosomic.
Desi la fiecare ecografie se estimeaza greutatea fatului, acestea nu sunt date precise, singura modalitate de a sti sigur ce greutate are bebelusul este sa-l urci pe cantar dupa nastere!
Greutatea fatului se estimeaza la fiecare control din sarcina fiindca este un indicator al dezvoltarii insa lichidul amniotic, marimea placentei, pozitionarea copilului toate acestea pot avea impact asupra masuratorii astfel incat ea nu poate fi deosebit de precisa indiferent de cat de performanta e aparatura cabinetului medical. Ultrasunetele pot oferi o imagine a ceea ce se intampla in uter, este un instrument minunat de diagnoza dar are si limitari.
In primul trimestru ultrasunetele ofera o buna estimare a dimensiunilor embrionului, primele faze ale dezvoltarii fiind destul de standard. Dar cand sarcina progreseaza precizia masuratorilor scade si greutatea estimata in ultimul trimestru poate da erori de pana la 15%.
CITEȘTE ȘI: Copilul născut după termen (postmaturul). Complicațiile unei sarcini prelungite pentru nou născut
Daca ai diabet gestational vei da nastere unui bebelus macrosomic.
Desi diabetul gestional creste probabilitatea de a avea un bebelus mare la nastere, nu este un fapt garantat.
Daca diabetul gestational este descoperit si tratat, riscurile de a avea un nou-nascut foarte mare pot fi scazute cu pana la 50%. Riscul este cand mama nu este diagnosticata si tratata, caci altminteri ea poate sa isi controleze dieta, sa se mentina activa prin exercitii, sa isi monitorizeze nivelul zaharului din sange. De fapt exercitiile regulate si mentinerea unei alimentatii sanatoase sunt recomandate tuturor gravidelor!
Riscul este mai mare in cazul femeilor cu diabet de tip I sau II, procentul celor care nasc bebelusi macrosomi fiind intr-adevar mai ridicat. Dar impreuna cu doctorul sarcina poate fi monitorizata tinandu-se cont de aspectele specific astfel incat totul sa decurga bine la nastere.
Daca mama are un indice de masa corporala mare, nou-nascutul va fi macrosomic.
Este adevarat ca femeile cu un indice de masa corporala mare, mai ales obeze, pot avea bebelusi mai mari, dar este doar un risc, nu o garantie. De fapt riscul se datoreaza faptului ca ele tind mai des a avea diabet gestational.
Desigur ca sarcina nu este momentul propice pentru a tine diete si a slabi, nu se recomanda ca o femeie obeza ramasa insarcinata sa se apuce de regim. Insa se poate schimba stilul de viata spre unul sanatos, renuntarea la alimente nocive, adoptarea unei diete echilibrate si sanatoasa, miscarea, reducand riscul de diabet gestional si implicit de nou-nascut macrosom.
Un bebelus mare implica riscuri la nastere.
Multi bebelusi mari se nasc fara probleme. Ba mai mult, riscurile la nastere sunt mai mici fata de a celor cu o greutate mica.
De obicei femeile sunt ingrijorate de disproportia dintre capul bebelusului si pelvisul lor dar aceste cazuri sunt rare si in general in cazul unor anomalii congenitale sau fracturi mai vechi ale pelvisului, deoarece oasele pelvisului se deplaseaza la nastere permitand copilului sa iasa in buna regula.
Alta ingrijorare este legata de distocia de umar o complicatie serioasa cand umerii nou-nascutului se blocheaza in pelvisul mamei. Dar incidenta distociei de sold este extrem de mica. Chiar daca in cazul bebelusilor macrosomici exista riscuri la nastere, ele pot fi reduse, inclusiv evitandu-se inductia nasterii cand nu e cazul si ramanand mobila in timpul travaliului, in miscare.
Bebelusii cu greutate mare necesita cezariana programata.
Destul de frecvent se programeaza cezariene pe baza “diagnosticului” de fat mare. Insa dupa cum spuneam nu se poate determina cu precizie inainte de nastere daca intr-adevar va fi vorba de macrosomie.
Desi unii doctori recomanda cezariana in asemenea cazuri, macrosomia bebelusului nu e indicatie reala, intemeiata. O multime de femei dau nastere in mod natural unor bebelusi mari. Cu toate ca da, riscurile pot creste in acest caz, si cezariana programata implica riscuri de aceea ele trebuie bine cantarite.
Prin urmare, nu trebuie sa va panicati daca aflati in timpul sarcinii ca veti avea un “bebelus mare”.
Daca bifati factori de risc incercati sa-i reduceti mentinand o dieta adecvata, sanatoasa, ramaneti active pentru a pastra nivelul de zahar din sange la un nivel normal, fiti mobile in travaliu si evitati doctorii cunoscuti ca fac cezariene “pe banda rulanta” sau care pun prea mare accentul pe masuratori intrauterine de rutina cand nu exista factori de risc.
CITEȘTE ȘI: Să înțelegem icterul la nou-născut: cauze, tipuri de icter, fototerapia și posibile complicații