Se intampla multe in viata bebelusului tau de 17 saptamani. Iar el se asigura ca nu ratezi nici o clipa… In timp ce priveste aparent calm ceea ce se intampla in lumea din jur, creierul sau realizeaza niste conexiuni uimitoare, trecand prin cele mai intense schimbari pe care le va suporta vreodata.
De la conexiunile neuro-musculare care ii vor ghida primii pasi, pana la procesarea sunetelor pe care le faci atunci cand vorbesti, activitatea care se petrece ascuns de ochii tai este intensa si adesea coplesitoare.
Sistemul nervos central continua sa se dezvolte, dar nici din punct de vedere social bebelusul nu sta pe loc. El adora sa intalneasca lume noua, sa exploreze lucruri noi cu conditia sa fii in apropiere.
La 17 saptamani, atentia bebelusului este acaparata de tot ceea ce se intampla in jurul sau, mai ales in timpul hranirii.
Indiferent daca e san sau biberon, el se concentreaza cu greu asupra mancatului, atunci cand in jur sunt atatea lucruri interesante de vazut sau ascultat. Soarele care se strecoara printre jaluzele, sau un caine care latra afara sunt atat de interesante!
Mesele sunt mereu intrerupte atunci cand in jur exista diversi stimuli. De multe ori, odata intrerupt din supt, bebelusul nici nu mai poate fi intors la san. Bebelusul este frustrat din cauza celor doua dorinte puternice pe care le traieste, aceea de a vedea mereu ce se intampla si cea de a suge, astfel ca va deveni irascibil. Irascibilitatea ti se va transmite, caci si tu vei fi frustrata de agitatia continua.
Etapa este una dificila, dar normala. Trebuie sa ai rabdare: daca pana acum bebelusul a invatat sa observe ce se intampla in jur, de acum trebuie sa invete sa ignore stimulii care nu il intereseaza in mod direct. Aceasta abilitate se dezvolta in jurul varstei de 6 luni, deci mai ai putin de asteptat.
Intre timp, avand in vedere ca ziua nu prea are timp sa manance, bebelusul isi va creste numarul si durata meselor nocturne, cand intunericul si linistea il ajuta sa fie calm. Sanii se vor adapta repede la aceasta schimbare. Pe timpul zilei, incearca sa gasesti locuri linistite, lipsite de zgomote. Te poti aseza in asa fel incat bebelusul sa fie cu fata spre vreun colt de perete plictisitor, de exemplu.
Daca momentul meselor este unul dificil, nici somnul nu face exceptie. Vei fi fericita de cateva minute de somn peste zi, oriunde se intampla acestea. In fond, somnul e somn, iar bebelusul nu trebuie neaparat sa stea in patut ca sa se cheme ca doarme.
Purtarea bebelusului poate fi de asemenea de ajutor, caci numarul de stimuli observabili se reduce, posibilitatea de miscare de asemenea, iar respiratia si zgomotul inimii tale sunt de ajutor. Pe timp de noapte, bebelusul va fi gasit in pozitii dintre cele mai ciudate, caci el exerseaza rostogolitul chiar si pe timp de noapte, ajungand sa se trezeasca de la atata foiala. Un sac de dormit este perfect. Elimina orice paturica din patutul micutului, caci in toiul agitatiei de peste noapte, ar putea ajunge sa isi acopere accidental capul.
Avand in vedere ca bebelusul este atat de pasionat de lumea de afara, multi parinti se simt tentati sa cumpere un marsupiu in care micutul poate fi amplasat cu fata catre lume. Dar exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a lua o asemenea decizie.
In primul rand, pozitia pe care o are bebelusul intr-un asemenea sistem neergonomic ii solicita extrem de mult articulatiile soldului si coloana vertebrala. Nici pentru psihic, aceasta pozitie nu este ideala, caci suprastimularea survine repede, iar bebelusul nu are cum sau unde sa se retraga. Prin urmare, te sfatuim fie sa inveti sa montezi wrapul pe umar si sold, fie sa achizitionezi un sling cu inele care sa ii permita bebelusului sa priveasca in orice directie, ar ii ofera si sansa sa se retraga atunci cand simte nevoia.
La aceasta varsta bebelusul apuca bine jucariile si le duce la gura. De asemenea isi va suge mainile si degetelele, oricat de mult te-ai impotrivi tu. Este o etapa normala, bebelusul isi suge degetele inca din viata intrauterina. Si deocamdata, buzele si limba contin mai multe terminatii nervoase active decat orice alta parte a corpului.
Nu incerca sa inlocuiesti degetele cu o suzeta. Nu faci decat sa ii creezi un atasament de care nu are nevoie, ii intarzii procesul de dezvoltare, ii reduci abilitatea de a explora si de a invata. Accepta ca este un stadiu normal de dezvoltare, si nu iti face griji cu privire la microbi.
Microbii care se gasesc intr-o locuinta normala nu sunt un pericol pentru sanatatea unui copil sanatos, din contra, il ajuta pe acesta sa isi intareasca sistemul imunitar. Jucariile nu trebuie fierte sau sterilizate, ci doar spalate periodic.
Acum, ca bebelusul petrece mai mult timp treaz, joaca devine o parte importanta a rutinei zilnice. Statul pe burtica si rostogolitul sunt marile atractii ale acestei perioade, dar exista deja jocuri simple pe care le puteti juca impreuna.