Alegerea medicului potrivit pentru tine si copilul tau este o decizie importanta, pentru ca in primul an de viata, el va urmari evolutia lunara a nou-nascutului si a bebelusului, cu el te vei consulta in cazul in care cel mic are probleme de sanatate si tot el trebuie sa fie in masura sa iti dea sfaturile potrivite, pentru ca micutul sa creasca si sa se dezvolte armonios.
Cand ar trebui sa incep cautarea pediatrului?
Este bine sa ceri informatii si referinte inca din perioada sarcinii. Prima vizita a medicului ar trebui sa aiba loc cat mai curand dupa ce aduci bebelusul acasa, preferabil in prima saptamana, pentru ca medicul sa te indrume in probleme delicate si esentiale cum sunt alaptarea, igiena celui mic, masurile care trebuie luate ca acesta sa fie in siguranta.
Este putin probabil ca vei avea timp de cautari minutioase dupa nastere, de aceea este preferabil si ai aceasta problema rezolvata inainte de a te interna la maternitate.
Ce fel de medic trebuie sa caut pentru bebelusul meu, medic de familie sau pediatru?
In sistemul nostru de sanatate, copilul trebuie sa se afle in evidenta unui medic de familie. Exista medici de familie cu supraspecializare in pediatrie, care sunt in masura sa inregistreze evolutia normala a unui bebelus si sa identifice existenta unei eventuale probleme. Tot medicul de familie este cel care va efectua vaccinarile obligatorii si care te va indruma, daca este cazul, catre un specialist. Pe de alta parte vaccinurile pot fi facute si de catre pediatru in cazul in care beneficiezi de un abonament de sanatate la o clinica privata.
Probabil ca te vei simti mai in siguranta daca, in paralel, vei avea in vedere si un medic pediatru la care sa apelezi intr-o situatie mai grava sau caruia sa ii ceri o a doua parere. Este preferabil ca istoricul medical sa fie cunoscut din timp de catre pediatru, sfaturile, opiniile, diagnosticul si protocolul de tratament adoptat de acesta putand fi, in acest caz, personalizat in functie de caracteristicile micului sau pacient.
De unde fac rost de cateva recomandari despre pediatru sau medicul de familie?
Este o idee buna sa iti intrebi medicul care iti supravegheaza sarcina, daca are vreo sugestie in aceasta privinta. De asemenea, medicul neonatolog din maternitate ar trebui sa stie sa te indrume.
In ceea ce priveste medicul de familie, este o idee buna sa te interesezi daca medicul tau de familie – de care probabil esti multumita, de vreme ce colaborezi cu el – are in evidenta si un numar considerabil de copii. De multe ori aceasta este cea mai buna referinta.
Poti de asemenea apela la parerile si recomandarile rudelor, prietenilor si cunostintelor care au copii mici. Daca faci asta, trebuie sa ai in vedere cat de compatibile sunt opiniile tale si ale prietenilor referitor la ce inseamna „un medic bun” si daca in linii mari, ideea ta despre cum este bine sa fie crescut un copil, coincide cu cea a persoanei care iti face recomandari. Daca tu esti genul mamos, iar prietena care iti face recomandarile, este incantata de sustinerea pe care a primit-o de la medic, sa lase copilul sa planga „cu program” ca sa se obisnuiasca sa nu mai planga „degeaba”, probabil ca trebuie sa te reorientezi.
Cum aflu daca medicul este potrivit si pentru noi?
Este o realitate bine cunoscuta faptul ca oamenii apreciaza lucruri diferite in ceea ce ii priveste pe medici. Unii prefera un medic disponibil, macar telefonic, 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, altii sunt de acord sa „deranjeze” medicul numai in timpul programului, daca sunt impresionati in mod deosebit de profesionalismul acestuia; poti alege un medic expeditiv, scurt si la obiect, sau din contra, poti avea nevoie de un medic disponibil pentru explicatii detaliate.
In functie de asteptarile pe care le ai de la colaborarea cu medicul copilului tau, trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri:
- Cum este colaborarea dintre medic si copilul tau? Medicului par sa ii placa bebelusii? Copilul tau pare incantat sa il vada? In ciuda micilor manopere deranjante (cum ar fi uitatul in gat sau administrarea vaccinului) copilul pare vesel sa isi revada medicul?
- Cat de la curent cu ultimele descoperiri medicale pare sa fie medicul tau? Este interesat sa discute cu tine despre noile curente de crestere si educatie a copilului, sau este fidel vechilor practici, cararilor bine batatorite si metodelor traditionale?
- Cum este atmosfera in cabinetul sau? Este prietenoasa cu copiii? Personalul este amabil, politicos si rabdator? Se respecta orele programate? In cazul unor urgente, medicul este disponibil? Programarile sunt facute in asa fel incat sa iti ofere timp sa iti exprimi si lamuresti micile ingrijorari, sau consultatiile lasa mereu impresia ca ar fi facute pe fuga?
Odata ce ai primit raspunsuri la aceste intrebari, din partea persoanelor care iti fac recomandarile, poti lua in calcul si alte aspecte, de exemplu cat de convenabil este programul cabinetului, cu cat timp inainte se fac programarile, distanta dintre casa si cabinet. Dupa ce lista numelor care ti se par potrivite s-a restrans suficient, este timpul sa pornesti la etapa urmatoare, intalnirea fata in fata cu viitorul medic al copilului tau. Cu siguranta ca ai multe intrebari vizavi de felul cum ar trebui sa decurga prima discutie cu medicul ce va urmari evolutia copilului tau. Te ajutam cu cateva sfaturi despre cum sa intervievezi un medic in acest articol.
Te-ar mai putea interesa:
Prima discutie cu pediatrul care va urmari evolutia bebelusului
Scaunele bebelusului, cum ar trebui sa fie?
Cum ingrijesc pielea delicata a bebelusului?
Repere ale dezvoltarii motorii in primul an
Medicamente interzise copilului
Cum previi si tratezi eritemul fesier
Aparitia dintilor de lapte si problemele lor specifice
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.