Daca in familia ta exista un istoric legat de alergiile alimentare atunci exista un risc mai ridicat in aparitia alergiilor odata cu introducerea alimentelor solide. Intoleranta la lactoza sau la proteina din lapte – cazeina sunt unele dintre cele mai intalnite forme de alergii in randul copiilor.
Intoleranta la lactoza este acelasi lucru cu alergia la proteina din laptele de vaca – cazeina?
Nu, sunt afectiuni diferite. Pe cand intoleranta la lactoza exclude doar o parte din produsele lactate, alergia la proteina laptelui – cazeina le exclude pe toate. Intoleranta la lactoza este una dintre cele mai raspandite alergii alimentare fiind caracterizata de incapacitatea de a absorbi si digera lactoza din lapte.
Lactoza sau zaharul din lapte este un tip de carbohidrat prezent in compozitia laptelui. Cei mai multi bebelusi produc o enzima denumita lactaza a carui rol este digestia lactozei din lapte. La unii bebelusi enzima lactaza lipseste sau se produce intr-o cantitate mica ceea ce va conduce la aparitia intolerantei la lactoza .
Atunci cand lactoza nedigerata ajunge din intestinul subtire in cel gros apar simptomele intolerantei la lactoza precum: flatulenta, balonare, dureri abdominale, voma, scaune diareice sau constipatie. Simptomele apar la aproximativ 30 de minunte de la masa cu lapte.
Persoanele cu intoleranta la lactoza pot consuma totusi unele lactate fermentate (iaurt, branza) deoarece bacteriile prietenoase au descompus partial lactoza in galactoza si au facut-o mai usor de digerat. Pentru ca iaurtul sau branza sa fie lipsite in totalitate de lactoza este necesar ca acest lucru sa fie scris explicit pe eticheta produsului. In cazul branzeturilor, cu cat sunt mai maturate cu atat continutul de lactoza este mai scazut. Este cazul branzei gouda, cedar, ementaler. Untul are si el o cantitate redusa de lactoza.
Scurta lista de alimente care contin lactoza:
- orice lapte de origine animala (chiar fiert) si produse lactate
- unele preparate din carne sau mezeluri preambalate
- branza proaspata, iaurtul
- supe la plic si sosuri
- faina
- prajituri, torturi, produse de patiserie
- inghetata, ciocolata
- ketchup, mustar, maioneza
- margarina
Cum se depisteaza intoleranta la lactoza?
In cazul in care exista suspiciuni de intoleranta la lactoza in laboratoarele medicale specializate exista mai multe teste disponibile, inclusiv o testare genetica pentru aflarea unei predispozitii mostenite. In functie de particularitatile fiecarui caz medicul pediatru va face anumite recomandari.
Studiile au aratat ca 75% din pacientii cu intoleranta la lactoza au concomitent si intoleranta la fructoza. Bebelusii cu intoleranta la lactoza nu vor consuma lapte praf obinuit ci un anumit tip special de lapte formula recomandat de medic. Si in timpul episoadelor diareice enzima lactaza este intr-o cantitate mica in intestinul subtire si din acest motiv se recomanda un regim cu lapte fara lactoza pana cand lucrurile vor intra in normal.
Alergia la proteina laptelui – cazeina presupune netolerarea nici unui produs lactat. Adesea bebelusii manifesta aceasta alegie pana in jurul varstei de 2 – 4 ani. Se pare ca 1 din 50 de bebelusi sufera de alergie la proteina din laptele de vaca. Aceasta alergie este destul de rar intalnita la adulti.
Afla de ce lactatele reprezinta o grupa alimentara importanta in alimentatia copiilor.
In cazul copiilor cu intoleranta la lactoza sau cu alergie la proteina laptelui este necesar ca alimentatia sa contina o cantitate suficienta de calciu din alte surse alimentare precum laptele de soia imbogatit cu vitamine, alunele macinate, verdeturile, sucul de portocale, varza, ceapa, usturoi, sfecla rosie.
Citește și despre:
Cele mai cunoscute alergii alimentare
Intoleranţă la histamină sau alergie? Lista alimentelor bogate în histamină
Ce trebuie sa stii despre intoleranta la gluten?
Vinetele la bebeluși | Când și cum se introduc în meniul copiilor
Zgârieturi, julituri, tăieturi? Primul ajutor