Vinetele sunt foarte nutritive continand majoritatea mineralelor si vitaminelor. Vinetele contin multa apa si fibre, calmand astfel atat foamea cat si setea. Pentru ca vara nu poti rata salata de vinete cu siguranta te-ai intrebat cand si cum se introduc in meniul bebelusilor si copiilor? Circula unele mituri despre vinete care ar putea sa te faca sa amani momentul introducerii lor. Sa vedem cum este mai bine sa procedezi cu vinetele in alimentatia copilului tau.
Cand se introduc vinetele in alimentatia bebelusului?
Vinetele pot fi introduse in alimentatia bebelusului intre 10-12 luni sau chiar mai tarziu, in functie de toleranta copilului. Vinetele se vor servi alaturi de alte legume pentru o digestie usoara. Vinetele sunt o sursa buna de potasiu, magneziu si calciu. De asemenea prin continutu ridicat de vitamina A si C lupta activ impotriva radicalilor liberi. Desi este o leguma delicioasa trebuie sa stii ca vinetele fac parte din lista alimentelor total interzise celor care sufera de intoleranta la histamina. Si in cazul copiilor cu alte alergii alimentare sau respiratorii, vinetele ar putea avea ca posibil efect cresterea concentratiei de histamina si ca urmare accentuarea simptomelor alergice temporar.
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina, vitaminaB1,B2, B3 si acid folic.
MINERALE continute: potasiu,calciu, fosfor, magneziu,sodium, fier si o mica cantitate de: mangan si zinc.
Cum sa alegi vinete bune pentru bebe?
Urmareste aceste indicii si vei gati o salata cu vinete fara prea multe seminte si care nu pisca la limba. Deci, cand mergi in piata alege vinete cu coaja lucioasa, neteda. Cand le apesi ar trebui sa le simti elastice, sa revina la forma initiala. Daca atunci cand apesi nu le poti adanci, inseamna ca e prea tanara, iar daca nu revine la forma initiala e prea batrana. Alege vinete de marime medie, cele mari ar putea fi amare. Cele mici au tendinta de a fi mai dulci si mai fragede.
Citește și despre:
Cele mai cunoscute alergii alimentare
Intoleranta la lactoza si alergia la proteina din laptele de vaca
Ce trebuie sa stii despre intoleranta la gluten?
Intoleranţă la histamină sau alergie? Lista alimentelor bogate în histamină
Zgârieturi, julituri, tăieturi? Primul ajutor
Cum sa introduc vinetele in meniul lui bebe?
Este un mit faptul ca vinetele cad greu la ficat si trebuie evitate la copii. Daca sunt pregatite corect si se evita asocieri indigeste nu vor fi probleme. Nu adauga niciodata ou crud sau maioneza cu ou crud in salata de vinete pentru copil.
Coace vinetele si curata-le fara a le cufunda in apa deoarece prin aceasta manevra se vor pierde vitaminele hidrosolubile. Vinetele se pot introduce cu succes alaturi de alte legume precum: morcov, dovlecel, ardei gras, telina sau in reteta de ghiveci, tocanita de legume la cuptor.
Vinetele coapte se pot face piure in blender cu putin ulei extravirgin de masline, il vor absorbi ca pe un burete si se pot servi sub forma de salata de vinete. Se pot adauga si ardei copti in blender sau dovlecel copt. Salata va avea un gust mai dulceag. Optional in salata de vinete mai poti adauga putina seama de lamaie si pasta tahini (din seminte de susan). Cel mai indicat, la inceputul diversificarii cu vinete, cum s-a mentionat la inceput se pot vinete adauga intr-o reteta de ghiveci din legume deja introduse in alimentatia bebelusului si pe care nu doar ca le tolereaza dar le si accepta cu placere. Vinetele se asociaza bine cu cereale sau cu legume: morcov, dovlecel, ceapa, praz, ardei, rosii. Se evita adaugarea de maioneze, sosuri sau alte creme in salata de vinete oferita copilului.
Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:
Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii