Cand discutam despre fasole verde putem spune cu siguranta ca este o leguma foarte hranitoare ce poate fi introdusa chiar din primul an de viata al bebelusului. Este bogata in aminoacizi (arginina, tirozina, triptofan), potasiu, calciu, si vitaminele B1, B2 si A. De asemenea contine cantitati importante de fier.
Cand se introduce fasole verde in alimentatia bebelusilor?
Fasolea verde poate fi introdusa in alimentatia bebelusului destul de devreme, intre 6-8 luni, neavand riscuri alergenice. Spre deosebire de fasolea boabe, fasolea verde se digera mult mai usor. Pastaile galbene contin mai putina vitamina A decat cele verzi, insa ambele sunt o sursa de vitamina A si fibre.
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina B1,B1,B3.
MINERALE continute: potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, si o mica cantitate de: seleniu, mangan, cupru si zinc.
Cum sa alegi fasole verde de buna calitate pentru bebelusi:
Alege fasolea de un verde sau galben viu, fara pete maro. Pastaile ar trebui sa fie netede, subtiri si bine umplute, fara proeminente care indica faptul ca fasolea nu a ajuns la maturitate. Ar trebui sa fie tepene si nu ofilite, sa se rupa usor. Evita-le pe cele fibroase sau cu ate tari.
Cum se introduce fasole verde in meniul bebelusului?
Fasolea verde se introduce la masa de pranz sub forma de piure de fasole verde sau pastai in combinatie cu alte legume cu sau fara carne. Este recomandat ca legumele sa fie gatite pana la varsta de 1 an sau pana la momentul la care bebelusul mesteca mancarea foarte bine.
Indeparteaza varfurile, coditele si taie pastaile in jumatate. Fasolea verde sau pastai se poate fierbe in apa cat sa le acopere sau se pot pune la aburi 20-25 minute. La sfarsit se poate adauga putin ulei de masline sau flaorea soarelui. Gatitul la aburi este cea mai indicata metoda de preparare a pastailor doarece pastreaza cele mai multe substante nutritive.
Fasolea pastai nu se piseaza bine nici atunci cand este foarte bine gatita. Pentru a nu rezulta un piureu apos o poti pune in blender alaturi de alte legume mai consistente precum:morcov, albitura sau sa o amesteci cu orez. Cand bebelusul va avea in jur de 10 luni ii vei putea oferi pastaile gatite in mana. Dupa varsta de 1 an se poate pune in mancarica de fasole verde si cativa catei de usturoi.
Iată cum puteți pregăti fasolea verde pentru bebeluși în mod sigur și delicios
Selectați fasole verde proaspătă și de înaltă calitate: Alegeți fasole verde proaspătă, de preferință organică, și spălați-o bine înainte de preparare. Gătiți fasolea verde până devine moale și ușor de zdrobit. Fasolea verde poate fi gătită prin fierbere sau aburire până când este moale și ușor de zdrobit între degete. Asigurați-vă că este suficient de moale pentru a fi ușor de mestecat și de înghițit de către bebeluș.
Zdrobiți sau pasează fasolea verde. După ce fasolea verde este gătită, puteți folosi un blender sau o furculiță pentru a o zdrobi sau păsa până obțineți o textură fină și ușor de mâncat pentru bebeluș. Puteți amesteca fasolea verde păsată cu alte legume sau ingrediente pentru a crea combinații delicioase și hrănitoare. De exemplu, puteți adăuga cartofi dulci, morcovi sau dovlecei pentru a obține o mâncare bogată în nutrienți și plină de culoare.
Asigurați-vă că bebelușul este supravegheat în timp ce mănâncă fasole verde și observați cu atenție orice semne de dificultăți în mestecat sau înghițit. De asemenea, fiți atenți la eventualele alergii sau intoleranțe la fasolea verde, desi sunt foarte rare. Începeți cu cantități mici de fasole verde și monitorizați reacțiile bebelușului. Dacă nu sunt semne de intoleranță sau alergie, puteți crește treptat cantitatea și frecvența servirii fasolei verzi în dieta bebelușului.
În concluzie, fasolea verde poate fi o legumă delicioasă și nutritivă în dieta bebelușului, atât timp cât este pregătită și introdusă în mod corespunzător, în funcție de vârsta și nevoile individuale ale copilului.
Retete cu fasole verde pentru bebelusi:
Supa crema de fasole verde si dovlecel
Mancarica de fasole verde
Fasole pastai in suc de rosii
Piure de fasole pastai pentru bebelusi
Asocieri corecte fasole verde cu alte alimente
Fasolea verde se asociaza bine cu: morcovul, albitura, dovlecelul, patrunjelul verde, orezul, ovazul. Poti folosi fasolea verde ca o garnitura la un fel de mancare care contine carne de pui sau de curcan.
Afla cand este recomandat sa introduci in alimentatia bebelusului tau:
Morcovul Pastarnacul Telina Fasolea verde Ardeiul Ceapa Dovlecelul Cartoful dulce Cartoful alb Dovleacul Patrunjelul Mazarea Spanacul Broccoli Sfecla rosie Vinetele Ciupercile Lintea Rosiile Varza Castavetii
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!