Fructele si legumele reprezinta o grupa de alimente ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al copilului tau. Cantitatea de fructe sau legume pe zi poate sa fie nelimitata deoarece nu se cunosc efecte adverse ale consumului ridicat din aceasta grupa.
Toate fructele abunda in substante nutritive (vitaminele hidrosolubile C si B, potasiu, fitonutrieniti, antioxidanti si multe fibre) care protejeaza impotriva bolilor cardio-vasculare, cancerului si au efect benefic asupra tuturor sistemelor din organism. Zaharul din fructe se numeste fructoza si este foarte usor asimilabil.
Fructele si legumele crude sunt mai greu de digerat deoarece contin celuloza care traverseaza tubul digestiv al copilului ca un „deseu”si poate fi cauza balonarilor si a scaunelor diareice. Frin fierbere sau pregatire la aburi celuloza se inmoaie si devine mai usor de digerat de bebelusii aflati la inceputul diversificarii.
Se recomanda ca fructele sa fie pregatite la aburi (10-15 minute) sau fierte (date intr-un clocot) pana in jurul varstei de 8 luni, dupa care se pot introduce cantitati mici de fructe crude, crescand cantitatea treptat. Legumele crude se recomanda a fi oferite dupa varsta de 10-12 luni.
Fructele se ofera bebelusilor sub forma unui piureu fin la inceput, apoi rase si intotdeauna decojite. Un motiv in plus sa indepartezi coaja fructelor este acela ca pe coaja se gasesc urme de pesticide, ceara si alte substante chimice folosite in agricultura intensiva.
Legumele sunt o sursa importanta de vitaminele A,C, E si B si minerale precum:calciu, magneziu, fier si potasiu. Legumele sunt surse de fibre solubile si insolubile, nu contin aproape deloc grasimi insa contin cantitati mici de sodiu.
Majoritatea legumelor contin amidon. Nu contin amidon acele legume ce se pot manca crude si in cantitati nelimitate: salata verde, ardeii, dovleceull, rosiile.
Legumele contin proteine vegetale de calitatea a 2-a deoarece nu contin toti aminoacizii esentiali. Din acest motiv se asociaza bine cu alimente bogate in aminoacizi esentiali: carne, peste, oua, branza.
In cazul regimurilor vegetariene se recomanda asocierea legumele cu cerealele pentru un aport complet de aminoacizi esentiali.
Cerealele sunt o sursa importanta de vitaminele B si E, minerale precum:calciu, fier, zinc, fibre solubile si insolubile, proteine vegetale si antioxidanti.
Fibrele continute de cerealele integrale accelereaza tranzitul intestinal, previn constipatia si au efect antioxidant si antiinflamator. Mesele bogate in corbohidrati cresc nivelul serotoninei, mai mult decat mesele bogate in proteine.
O dieta sanatoasa cuprinde paine, orez, paste fainoase care asigura necesarul de glucoza pentru activitatea creierului si a muschilor, si pentru metabolizarea grasimilor. Doar excesul de amidon se transforma in grasimi.
Opteaza pentru alimente organice
Prezenta reziduurilor de pesticide, in mod special pe fructe si legume, este recunoscuta la scara larga. Substantele toxice afecteaza toate partile organismului. Pesticidele ii afecteaza pe bebelusi mai mult decat pe adulti si devin mai concentrate in organismul lor micut.
Cele mai afectate de pesticide fructe si legume sunt: marul, capsunile, piersicile si nectarinele, strugurii, afinele,ciresele, perele, telina, spanacul, ardeiul gras, cartofii, salata verde, dovleceii, fasolea verde.
La polul opus se afla: pepenele rosu,pepenele galben, avocado, mango, kiwi, ananasul, grapefruit, ceapa,mazarea dulce, porumbul dulce, vinetele, varza, ciupercile.
Mancarea organica nu are doar un gust mai bun, ci este mai benefica sanatatii, continand mai multe substante nutritive, fara urme de pesticide care sunt considerate sursa alergiilor alimentare, a unor probleme comportamentale si a cancerului.
Cumpara produse autohtone, cultivate in zona in care locuiesti. Este posibil ca acestea sa contina mai putine pesticide si sa sufere o pierdere mai redusa de nutrienti deoarece sunt transportate pe distante mai mici.
Incepe din timp
Ofera-i copilului tau multe fructe si legume proaspete, intr-o paleta bogata de culori, maximizand doza de substante hranitoare. Este mult mai usor sa previi adoptarea unei diete necorespunzatoare calitativ, decat sa o corectezi. Odata ce copilul s-a obisnuit cu un regim bazat pe alimente inalt procesate si rafinate, cu adaosuri mari de sare, zahar, grasimi, potentantori de aroma, nu-i va face placere sa renunte la ele.
Te-ar mai putea interesa pe aceasta tema:
Cand incepem diversificarea alimentatiei sugarului?
Introducerea alimentelor solide – Reguli de urmat
De ce ar trebui sa astepti cel putin 4 luni ?
Ce beneficii aduc fructele si legumele?
Prima masa a bebelusului
Cand se introduce laptele de vaca ?
Importanta fierului in alimentatia copiilor
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 4-6 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 10-12 luni
Diversificarea – De ce nutritie adecvata ?
3 comportamente ale bebelusilor la masa
Metode moderne de diversificare a alimentatiei
Bebelusul are nevoie de grasimi ?
Afla cand se introduc toate grupele alimentare:
FRUCTELE LEGUMELE CEREALELE PROTEINELE