Bebelusul tau a implinit 6 luni ? Acesta este momentul cel mai potrivit pentru inceperea diversificarii, asa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Afla din acest articol care sunt cele mai importante reguli de urmat la inceputul diversificarii alimentatiei bebelusului.
Introducerea alimentelor solide trebuie sa se faca treptat, introducand cate un singur aliment simplu si la un interval de minim 4 zile pentru a-ti putea da seama daca bebelusul respinge alimentul sau are o reactie alergica la acesta.
Regula celor 4 zile trebuie respectata chiar daca nu avem probleme digestive?
Nerespectand regula celor 4 zile si in imprejurarea in care bebelusul va avea o reactie alergica la un moment dat, va fi dificil sa afli care aliment este raspunzator de reactia alergica si vei fi nevoita sa revii la alimentatia avuta inainte de acest eveniment, practic sa reincepi diversificarea.
In cazul in care ai inceput diversificarea inaintea varstei de 6 luni intervalul intre doua alimente ar putea creste la o saptamana deoarece bebelusul este foarte predispus la alergii la aceasta varsta.
Regula celor 4 zile ar trebui respectata pentru toti bebelusii si nu doar de cei cu predispozitii la alergii.
In concluzie intr-o saptamana vei putea introduce cel mult 2 alimente diferite si daca este posibil din aceeasi grupa, doar fructe sau doar legume de exemplu. Important este sa nu te grabesti, bebelusul are toata viata inainte sa guste din toate alimentele, la timpul lor.
Cantitatea de aliment nou se introduce progresiv – Cea mai importanta regula cand se incepe diversificarea alimentatiei !
Diversificarea se face treptat, ii vei oferi bebelusului pentru prima oara dintr-un aliment o cantitate mica, in prima zi o lingurita, apoi doua, apoi trei pana cand ajungi la cantitatea recomandata din alimentul respectiv pentru varsta pe care o are copilul tau. Nu ii vei servi un fruct intreg sau un iaurt intreg pentru prima data chiar daca bebelusului ii place si din gesturile lui intelegi ca doreste sa manance mai mult.
Dupa ce ii oferi un aliment nou, de preferat in prima parte a zilei, observa orice reactie alergica. Daca bebelusul face diaree, varsa sau are o eruptie cutanata vei inceta sa-i mai dai din acel aliment si il vei nota pe o lista.
Introdu combinatii de alimente numai dupa ce esti foarte sigura ca organismul copilului tolereaza ingredientele pe care vrei sa le combini in mod individual.
Sunt multi bebelusi carora trebuie sa le oferi un fel de mancare de foarte multe ori pentru a se putea obisnui si pentru a accepta acel fel. Totusi daca bebelusul se arata reticent in a accepta un fel de mancare este bine sa intreruri diversificarea cu acel aliment si s-a revii dupa ceva timp, 2-3 saptamani.
Cand incepem diversificarea alimentatiei ce se intampla cu mesele de lapte ?
Alaptarea sau hranirea cu formule de lapte nu trebuie sa inceteze deoarece laptele este cea mai importanta sursa de nutrienti pe durata primului an de viata. Cantitatea de lapte va scadea treptat lasand loc meselor solide insa va continua cat mai mult posibil.
Cand ii servesti prima masa alege momentul potrivit. Daca este ora mesei si el plange dupa san sau dupa biberonul cu lapte mai bine te razgandesti.
Citeste mai multe despre Prima masa a bebelusului
Cat trebuie sa manance bebelusul la o masa ?
Portiile sunt mici in primul an de viata, stomacul bebelusului fiind foarte mic. O portie reprezinta aproximativ un sfert din portia unei persoane adulte. Daca bebelusul va fi curios si va incerca sa se hraneasca singur este bine sa il incurajezi dar sub stricta ta observatie.
Bebelusul va fi curios cand vine vorba de mancare dar se poate intampla sa nu ii placa de la inceput. Cand copilul nu este interesat de mancare, nu incerca sa-l fortezi, sa-l constrangi sau sa-l pacalesti pentru a-l determina sa mai manance inca o lingurita. Incearca sa intelegi semnalele pe care ti le trimite.
Reguli simple de urmat la inceputul diversificarii alimentatiei:
- Laptele matern sau formulele de lapte sunt principala sursa de nutrienti pentru copii cu varsta sub un an. Daca intentionezi sa oferi copilului lapte de vaca asteapta pana cand acesta implineste cel putin 1 an.
- Incepe diversificarea dupa varsta de 6 luni. In cazuri speciale si la recomandarea expresa a pediatrului poti incepe diversificarea intre 4 si 6 luni.
- Introdu cate un singur aliment odata si asteapta 4 zile inainte de a introduce un alt aliment nou.
- Ofera-i bebelusului combinatii de alimente dupa ce le-ai introdus individual si nu a manifestat o reactie alergica.
- Alimentele solide trebuiesc servite la inceput sub forma unui piureu fin. Treptat, granulatia piureului trebuie schimbata pentru ca bebelusul sa se obisuiasca cu diferite texturi. Evita bucatile mari si tari, bebelusul s-ar putea ineca cu ele sau s-ar putea speria..
- Nu adauga sare sau zahar la prepararea alimentelor.
- Serveste mancarea la temperatura corpului.
- Adauga alimente care sunt o sursa buna de fier.
Unele alimente sunt mai potrivite decat altele pentru bebelusi la inceputul diversificarii.In Clubul Bebelusilor gasesti cel mai complet Ghid al Diversificarii sugarilor.
Afla tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei la bebelusi
Descopera retete sanatoase adaptate varstei bebelusului
Citeste mai multe despre introducerea alimentelor solide pe grupe de alimente:
Fructele Legumele Cerealele Proteinele
Te-ar mai putea interesa pe aceasta tema:
Cand incepem diversificarea alimentatiei sugarului?
De ce ar trebui sa astepti cel putin 4 luni ?
Ce beneficii aduc fructele si legumele?
Diversificarea alimentatiei – Prima masa a bebelusului
Cand se introduce laptele de vaca in alimentatia copilului?
Importanta fierului in alimentatia copiilor
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 4-6 luni
Diversificarea alimentatiei- Recomandari pentru 8-10 luni
De ce nutritie adecvata ?
3 comportamente ale bebelusilor la masa
Metode moderne de diversificare a alimentatiei
Bebelusul are nevoie de grasimi ?
Te asteptam cu pareri in sectiunea comentarii. Tu cand ai inceput diversificarea alimentatiei?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.