Pediatrii recomandă cereale pe bază de orez pentru începutul diversificării pentru că sunt bine tolerate, ușor de digerat și puțin probabil să fie alergenice pentru bebeluși. Sunt îmbunătățite cu zinc și fier, ceea ce este important atunci când un bebeluș primește mai puțin lapte în favoarea mâncărurilor care îi diversifică alimentația. Dar nu sunt alimentul cu care ar trebui să începeți diversificarea alimentației celui mic și iată de ce.
- Cerealele nu sunt cea mai sănătoasă opțiune
- Bebelusii de 6 luni nu sunt pregătiți pentru cereale
- Bebelușii nu au nevoie de fibre
Rezervele de fier din laptele matern încep să scadă în jurul vârstei de 6 luni, vârstă la care toți specialiștii în nutriția copiilor recomandă introducerea și a altor alimente în dieta zilnică a celui mic. Cu toate acestea, cerealele, fie ele și din orez sau ovăz nu aduc, prin consum, un aport prea mare de energie, ceea ce are el acum nevoie.
Cerealele sunt o sursă incontestabilă de fibre, iar sistemul lui digestiv nu are în acest moment nevoie de acestea, pe care oricum le prelucrează mai greu. Sunt, însă, ușor de preparat, adică cât de greu ar putea fi să adaugi o măsură de cereale în laptele lui sau în apă, să amesteci până obții consistența dorită și să i le oferi – acasă, în parc, în călătoriile cu mașina sau la supermarket.
Toți copiii, indiferent dacă sunt alăptați sau nu, au nevoie de substanțe nutritive, care să le ofere energie pentru a susține creșterea. Iată trei motive, pentru care cerealele n-ar trebui să se afle în capul listei la începutul diversificării alimentației:
Cerealele nu sunt cea mai sănătoasă opțiune
Dincolo de faptul că nu există niciun studiu potrivit căruia ar trebui să începi diversificarea alimentației unui copil cu un aliment sau altul, potrivit Academiei Americane de Pediatrie, cerealele din orez nu sunt la fel de hrănitoare ca alte tipuri de alimente pentru copii.
Pe primul lor, indiscutabil, rămân legumele și fructele, singurele capabile să ofere în prima fază a diversificării energia de care au nevoie micuții. Astfel, merele, perele. caisele, bananele, avocado, afinele, broccoli, dovleacul, spanacul, cartofii dulci, iaurtul și, mai încolo, carnea roșie sunt alimentele care i-ar aduce un aport optim de vitamine și minerale de care el are nevoie. Și surse naturale de fier, zinc, potasiu.
Citește și despre:
Diversificare clasică sau autodiversificare? Scurt ghid pentru o alegere corect informată
Diversificarea bebelușului: când și cum trebuie începută, recomandările pediatrilor
Ce au voie sa bea bebelusii pana la 6 luni si dupa aceasta varsta – Recomandari OMS
Rețete cu cereale pentru bebelusi
Bebelusii de 6 luni nu sunt pregătiți pentru cereale
Un alt motiv pentru care orezul și alte tipuri de cereale pentru sugari ar putea să nu fie cea mai bună primă mâncare este că bebelușii nu au amilază, o enzimă din salivă, care le permite să descompună și să digere fibrele până la apariția primilor molari ( în jurul vârstei de 13-19 luni). Bebelușii care primesc prea devreme cereale de orez ar putea avea dureri de burtică, constipație sau modificări ale scaunelor.
Bebelușii nu au nevoie de fibre
Bebelușii au nevoie, mai degrabă, de carbohidrați complecși din alimente cum ar fi cartofii dulci, dovleceii și dovleacul. EI nu au nevoie de fibre. Pentru a-i asigura acestuia o dietă bogată în fier și zinc, gălbenușurile de ou, ficatul de pui și carnea de vită sunt cele mai bune surse. Potrivit unui studiu publicat în februarie 2006 în Jurnalul de Gastroenterologie și Nutriție Pediatrică, copiii alăptați exclusiv, care au consumat carne de vită au avut un nivel mai ridicat de fier și zinc decât cei care au fost hrăniți cu cereale fortificate cu fier.
Are, totuși, nevoie de fibre?
Există două tipuri de fibre alimentare – fibrele solubile (care se dizolvă în apă) și fibrele insolubile. Fibrele solubile se găsesc în fructe, mazăre și fasole, iar cele insolubile în nuci, legume și făină integrală. Cele mai bogate alimente în fibre sunt rădăcinoasele (morcovii, țelina, cartofii și cartofii dulci), urmate de frunzele verzi (spanac, salată), apoi de leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut, soia).
Dintre fructe, mărul și para oferă cea mai mare cantitate de fibre, apoi caisele, piersicile, cireșele și vișinele, dar și bananele și avocado. Să nu uită de fructele de pădure, zmeura fiind de departe cea mai bogată în fibre.
Bebelușii nu au nevoie de fibre, iar între 1 și 4 ani, cantitatea de fibre de care au nevoie zilnic este de 1-4 grame. Un aport excesiv de fibre (mai mare de 35 de grame pe zi la copii) poate duce la o absorbție deficitară a unor minerale mult mai importante pentru dezvoltarea lor: fierul, zincul și calciu.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!